zenesz_logo.pngA régóta várt Olympic White színű ESP James Hetfield Vulture az idei NAMM kiállításon debütált.

A gitár a Metallica frontemberének japán Custom Shop Olympic White Vulture modelljére épül, melyet koncerteken használ. Most már mind ESP, mind LTD modellként is elérhető.

Hetfield vonzódása a V alakú gitárokhoz nem éppen újkeletű, már a Metallica indulásakor is ilyen hangszeren játszott. A közelmúltban bejelentett ESP LTD Vulture Olympic White modellel az ESP Hetfield kedvencét most sorozatgyártásban kínálja. A gitár mindkét „szárnya” és a fejrésze is érdekes kampós alakban végződik, ugyanakkor a test felső részén un. forearm contour-t, vagyis egy ergonomikus „levágást” alakítottak ki az alsókar kényelme érdekében, vagyis a testforma nemcsak agresszív, hanem kényelmes is.

LTD Vulture tok 700x

 

James Hetfield signature ESP LTD gitárjait szemügyre véve felfedezhető valamiféle következetesség. Ez alól a Vulture sem kivétel. A test és a nyak meleghangzású és hosszú hangkitartású mahagónifából készült. A fekete ébenfa fogólap nemcsak a gitár látványában játszik szerepet, de segít a felharmonikus hangok előcsalogatásában is. Visszatérő elemek a csúcsminőségű TonePros hardverek és az LTD satus kulcsok is. Egyébként a most bemutatásra kerülő ESP és LTD változat viszonylag kevés ponton tér el egymástól, úgyhogy a Metallica rajongó gitárosok most relatíve kedvező áron juthatnak egy szinte pont olyan hangszerhez, mint amelyen Hetfield játszik. (Itt jegyezzük meg, hogy a Hetfield Vulture modell korábban selyemfényű fekete színben már létezett.)

 ESP Vulture OLYMPIC WHITE 1300x

 

ESP James Hetfield Vulture Olympic White

A ragasztott nyakú konstrukciójú, 24,75”-os menzúrájú gitár vékony „U” profilú nyaka egy darab mahagóniból készült és ahogyan említettük, a test anyaga is mahagónifa. A nyakra 350 mm-es rádiuszú ébenfa fogólap került, ami 22 extra-jumbo érintőnek biztosít helyet. A pont alakú pozíciójelölők mellett a 12. fekvésben egy keselyűt formázó berakás látható, a felső nyereg csontból készült és a nyak itt 42 mm széles.

ESP Vulture OLYMPIC WHITE back 1300x

Az ESP Vulture-t Hetfield signature EMG JH Het aktív pickup készletével látták el, kezelésükhöz két hangerő gomb és egy háromállású pickup-váltó áll rendelkezésünkre. Ezek a humbuckerek az aktív EMG 81 és 85 modellekre épülnek, melyeket Hetfield éveken át használt. Ugyanakkor ezeket a pickupokat úgy hangolták, hogy jobban reagáljanak a játék dinamikájára, leginkább egy fantasztikus passzív pickup-szettre emlékeztetnek. Egyfelől megmaradt az a masszív kimenő jelük, amire Hetfieldnek szüksége van, másfelől tökéletesen szállítják azt csillogó, tiszta hangszínt, amiről Hetfield gitár soundja szintén ismert.

A szerelvények is a pro kategóriát jelzik: Gotoh satus kulcsok, satus TonePros TOM húrláb és húrtartó, zártható ESP hevedertartók, mindez selyemfényű fekete színben. Ezeket a gitárokat egyenként, kézzel készítik a legelismertebb hangszerészek az ESP Custom Shop műhelyében, Japánban. A gitár tájékoztató ára 2 143 560 forint, ebben egy Vulture formatok is benne van.

 

LTD Vulture OLYMPIC WHITe 1300x

LTD James Hetfield Vulture Olympic White

Ez a modell is ragasztott nyakú, mahagóni testű konstrukció, azonban a vékony „U” profilú nyak anyagát három részből álló mahagóni adja. A makasszar-ében fogólapra itt is 22 XJ érintő került, a hangszert jellemző méretek – fogólap rádiusz, skálahossz, nyakszélesség – pedig megegyeznek.

LTD Vulture OLYMPIC WHITE back 1300x

A hangszedőknél sem tapasztalhatunk eltérést, ugyanaz a Hetfield signature EMG JH Het aktív pickup szett dolgozik az LTD modellen is és a kezelőszervek is megegyeznek. Ha szerelvényeket nézzük, satus LTD kulcsok, satus TonePros TOM húrláb és húrtartó, és standard hevedertartók jellemzik ezt a hangszert.

 

LTD Vulture head 700 cr

 

Ha össze akarjuk foglalni a specifikációban feltüntetett különbségeket, akkor az LTD változaton nem egy darabból készült a mahagóni nyak, hanem háromból, a fogólap ébenfa helyett makasszar-ében, a felső nyereg nem csontból készült, a satus kulcsok Gotoh helyett LTD márkájúak, nincs zárható ESP hevedertartó és a gitárt nem Japánban a Custom Shop műhelyben egyenként kézzel készítik. Mindezek az eltérések nem olyan jelentősek, hogy ne lenne érdemes egy LTD James Hetfield Vulture modellt kipróbálni annak, aki ilyen jellegű gitárt szeretne magáénak mondani. Az LTD változat tájékoztató ára 720 590 forint, amiben szinté benne van egy Vulture formatok.

Az ESP/LTD gitárok hazai és európai forgalmazója a Sound Service.