zenesz_logo.png2023-ban Bill Kelliher, Gary Holt, Nergal, Lars Fredriksen, Stephen Carpenter, James Hetfield és Javier Reyes büszkélkedhet új ESP/LTD signature gitárral.

Írásunk első részben Bill Kelliher, Gary Holt és Nergal signature hangszereit már bemutattuk, most következzen Stephen Carpenter (Deftones), Javier Reyes (Animals As Leaders) és Lars Frederiksen (Rancid) új signature modellje.

 

SCT 607 BARITONE Black angle resize

LTD Stephen Carpenter SCT-607 BARITONE
BLACK

A kaliforniai gyökerű alt-metal banda, a Deftones alapító gitárosa, Stephen Carpenter megnövelt hangterjedelmű gitárokat használ, hogy amennyire csak lehet feszegesse a gitározás korábban felállított határait. Bonyolult riffek, kemény futamok, gazdag textúrájú hangzás jellemzi Carpenter játékát és az LTD Signature Series SCT-607 Baritone modell mindazon gitárosok számára készült, akik saját erőteljes, egyéni hangzásukat keresik.

Bár hagyományos formára épül, az SCT-607B hét húrjával, 27”-os bariton menzúrájával és testen átmenő nyakú konstrukciójával minden, csak nem old-school. A gitár égerfa testén vékony „U” profilú, három részből álló juharfa nyak halad át. A 350 mm-es rádiuszú makasszar-ébenfa fogólapra 24 XJ érintő került, a nyak szélessége a 7-húros kivitel miatt 48 mm a felső nyeregnél.

SCT 607 BARITONE Black rear resize

A gitárt Stephen saját signature Fishman Fluence hangszedői hajtják, kerámia mágneses a hídnál és Alnico mágneses a középső pozícióban. Mindkét pickup két hangzással rendelkezik – Voice 1 (Modern Active) és Voice 2 (Modern Passive Attack) – melyeket a hangerő potin lévő push-pull kapcsolóval válthatunk. Kapunk még egy Tone potmétert és egy háromállású pickup-választót. További professzionális összetevők a testen átmenő húrozású TonePros locking TOM húrláb és a satus LTD hangolókulcsok. A fekete lakkozású gitárnak jól állnak a fekete szerelvények, a fehér gyöngyházjellegű koptatólap és a testen, a fogólapon, valamint a fejen végigfutó fehér szegélyezés. A gitár tájékoztató ára 758 530 forint, amiben egy ESP Deluxe keménytok is benne van.

 

JRV 8 Metallic Gold resize

LTD Javier Reyes JRV-8
METALLIC GOLD

Javier Reyes a kritikusok által progresszív metal bandának kikiáltott Animals As Leaders-ben zenésztársaival, a nigériai származású Tosin Abasi gitárossal és Matt Garstka dobossal izgalmas instrumentális rockzenét játszanak. A zenének meghatározó eleme Javier klasszikus alapokon nyugvó virtuóz gitárjátéka, melyben maximálisan kihasználja a nyolchúros gitár nyújtotta lehetőségeket.

Bár első pillantásra a hagyományos design elemek tűnhetnek fel, de közelebbről megnézve kiderül, hogy Javier signature gitárja semmilyen más gitárhoz nem igazán hasonlítható. A JRV-8 egy nyolchúros 27”-os bariton menzúrás modell, melyek tipikus hangolása F#-H-E-A-D-G-H-E. A csavarozott nyakú gitár égerfa testéhez thin-flat (vékony-lapos) profilú, öt rétegből álló juharfa / diófa nyak csatlakozik, amire juharfa fogólap került. Az 500 mm-es rádiuszú fogólap 22 XJ érintőnek biztosít helyet, a pozíciójelölők látványos dupla kagylóberakás formájában vannak jelen. A nyak szélessége a satus felső nyeregnél 54 mm.

JRV 8 Metallic Gold rear resize

A HSS pickup kiosztású hangszeren a húrlábnál egy Fishman Fluence Signature Series 8-String Javier Reyes Classic Open Core humbucker dolgozik, amit egy apró háromállású kapcsolóval háromféle hangzásra bírhatunk. Vocie 1 – vastag mélyek, erőteljes mélyközép és agresszív felsőközép, Voice 2 – éneklő szólóhang sok magassal és felharmonikussal, Voice 3 – tiszta, nyitott single-coil hangzás. A középső és nyaki hangszedők Fishman Fluence Signature Series 8-String Javier Reyes Single Width pickupok, melyek mindent tudnak a meleg vintage soundtól kezdve az izmos, túlhajtott ütős hangzásokig. A pickupok kezeléséhez egy ötállású pickup-váltó, egy hangerő és két hangszín poti áll még rendelkezésünkre. 

 

 

Az aranyszínű szerelvények is a felső kategóriába sorolhatók: a Floyd Rose 1000 tremolós húrláb, a satus LTD kulcsok, és a már említett satus felső nyereg. A gitár tájékoztató ára 1 137 995 forint, amiben egy keménytok is benne van.

 

VOLSUNG 200 Black Satin resize

LTD Lars Frederiksen VOLSUNG-200
BLACK SATIN

Végül, de nem utolsó sorban a punk rock mester Lars Frederiksen (Rancid) – akinek 2017-ben jelent meg első signature gitárja – kérésére elkészült az LTD Volsung selyemfényű fekete változata, ami még bőven a megfizethető kategóriába sorolható. A gitár double-cutaway ESP Viper testformára épül, de vékonyabb teste és könnyebb súlya miatt a Viper áramvonalasított verziójának is tekinthető. A ragasztott nyakú konstrukció teste és három részből álló nyaka is mahagónifából készült. A vékony „U” profilú nyakra hőkezelt jatoba fogólapot ragasztottak, melynek rádiusza 350 mm és 22 XJ érintőnek biztosít helyet. A nyak szélessége a felső nyeregnél 42 mm, a hangszer skálahossza 24,75”.

VOLSUNG 200 Black Satin rear resize

A gitáron két ütős ESP Designed LH-150 passzív, fekete króm borítású pickup szállítja a dögös hangzást. A legtöbb Viper modelltől eltérően itt  három potméter – két hangerő és egy hangszín – valamint egy háromállású pickup választó áll rendelkezésünkre. A Volsung-200 TOM rendszerű húrlábat és húrtartót, valamint LTD hangolókulcsokat kapott, melyek fekete króm színe szépen harmonizál a hangszer selyemfényű lakkozásával. A gitár tájékoztató ára 284 214 forint.

Az ESP/LTD gitárok hazai és európai forgalmazója a Sound Service.

Sorozatunkat James Hetfield Vulture Olympic White ESP és LTD gitárjával folytatjuk.