zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – Az Axe Design Lab meglehetősen sokféle érdekes hangszert sorakoztat fel, melyek túlnyomó többsége az RG, RGA és RGD családba sorolhatók, egyetlen tagja tartozik csupán az „S” szériába.

Ha a „családfakutatás” után egészen pontosan szeretnénk megnevezni a származását, akkor ez a modell az S Axe Design Lab szériába sorolható, a becses neve pedig SML721. Jelen tesztünkben őt fogjuk részletesebben bemutatni.

SML721 RGC 800x


Összerakás, kényelem

A gitárnak talán már a megjelenése is felkelti a legtöbb ember érdeklődését. Hivatalosan Rose Gold Chameleon névre keresztelték a színét, mely találó módon fejezi ki azt a változatos világot, melyben a gitár a fényviszonyoktól függően más-más árnyalatú lilás-rózsaszínes-aranybarnás, csillám fényű színekben pompázik. A finish miatt ugyan nem látszik, de a test nyatoh fából készült, ami a mahagónik családjába sorolható. A nem mindennapi szín figyelemfelkeltő jellegét tovább fokozza a hardverek és a bundok arany színe is. A Jumbo Jescar EVOgold érintőknek csupán a színe arany, valójában sajnos nem tartalmazza a drága nemesfémet, inkább a rézfélék családjába tartozik. Mind keménységre, mind pedig a hangi tulajdonságokra a nikkel és az acél között helyezkedik el. Tehát a nikkelnél keményebb, ezáltal fényesebb hangot is produkál, de azért nem annyira, mint az acél bundok.

Ibanez SML721 RGC rear 800x

 

Fejformája a klasszikus RG-éknél is használatos forma, melyen az aranyszínű satus Gotoh hangolókulcsok, nem pusztán szépek, de meglehetősen stabil hangolást biztosítanak. A nyak öt darabból áll, melynél dió és juhar faanyagot használtak, ezzel is fokozva a stabilitást. A rózsafa fogólap oldalán a pozíciójelölő pöttyök fluoreszkáló anyagból készültek, tehát a sötétebb színpadi körülmények között is megfelelő tájékozódást biztosítanak. Nyaka az Ibanez legendás Wizard profilját kapta, mely lapos, viszonylag széles, ezáltal rendkívül sportos, könnyen játszató. A nyak-test kapcsolat nagyon szépen eldolgozott, jól megközelíthetők még a legfelsőbb fekvések is, egészen a huszonnegyedik fekvésig. A hangszer változó menzúrájú, tehát a bundok a felső nyeregtől a húrláb felé haladva egyre jobban „dőlnek”. A bundok és a nyak középvonalának szöge, vagyis a dőlés mértéke viszonylag enyhén változik, egyáltalán nem nehezíti a játékot, nagyon könnyen megszokható. Az alsó húrok Fender menzúrájúak, a felsők pedig inkább PRS hosszúságúak. Ezáltal a magasabb húrok puhább érzetűek, könnyebb, kényelmesebb rajtuk a nyújtás, viszont a mélyeknél megmarad a Fender-féle feszesség.

SML721 RGC 8 750x

 

Itt kell megemlíteni a különleges Mono-rail hidat, ami stabil hangolást és konzisztens húrfeszesség-érzetet biztosít akár mélyebb hangolásoknál is. A testen átmenő húrozáshoz készült Mono-rail húrláb a húrok energiáját közvetlenül a gitártestre továbbítja, ugyanakkor a különálló húrnyergek miatt ennél a húrlábnál a legkisebb a húrok közötti „áthallás”. A hangszer teste nagyon szépen lekerekített még a hátsó oldalán is, így az amúgy is viszonylag vékony gitártest nagyon kényelmesen „hordható”, tekintve, hogy a súlya is mindössze 2,7 kg.

SML721 RGC 7 800x

 Hang

Az Ibanez SML721 hangszedői az Ibanez Quest szériánál is használatos Q58-as humbuckerek, melyekre a tiszta, jól definiált karakterisztika jellemző.  Az Ibanez számos gitárján használja, így ezen a hangszeren is megtalálható a dyna-MIX 10 rendszer az Alter Switch nevű kis kétállású kapcsolóval, melynek segítségével összesen tíz különböző pickup kombináció érhető el, vagyis rengeteg érdekes hangszín áll a rendelkezésünkre. A bekötések között található full-humbucker, felezett állás (hol a külső tekercsek, hol a belső tekercsek dolgoznak), illetve egy power tap elnevezésű bekötés, ahol a hangszedők mindkét tekercse játszik, de egymáshoz képest nem a klasszikus soros módon vannak kötve, mint full-humbucker módban. Az alábbiakban részletezzük a tíz választható pickup kombinációt:

Alter switch off:

  1. pozíció: nyaki humbucker szól
  2. pozíció: mindkét hangszedő felezve (belső tekercsek szólnak)
  3. pozíció: mindkét hangszedő humbucker módban szól
  4. pozíció: mindkét hangszedő felezve (külső tekercsek szólnak)
  5. pozíció: híd humbucker szól

Alter switch on:

  1. pozíció: nyaki hangszedő power tap módban szól
  2. pozíció: nyaki hangszedő felezve (belső tekercs szól)
  3. pozíció: mindkét hangszedő power tap módban szól
  4. pozíció: híd hangszedő felezve (külső tekercs szól)
  5. pozíció: híd hangszedő power tap módban szól

 

feat SML721 sw

 

A power tap módról elmondható, hogy valahol a single-coil és a humbucker között helyezkedik el, illetve jellemzője, hogy egyfajta enyhe fedettség, visszafogottság kerül a hangra azokban a kombinációkban, ahol a hangszedő, vagy hangszedők ebben a módban szólnak. A humbuckerek önmagukban erőteljes, határozott hanggal rendelkeznek. A nyaki hangszedő szép kerek, ugyanakkor eléggé fényes is, egyáltalán nem fullad be még nagyobb torzítást használva sem. A híd hangszedő önmagában pedig maga a harapós rock.

Azok a köztes állások, ahol felezve vannak a hangszedők nagyon jól használható, szellős, levegős hangszíneket produkálnak. Amikor mindkét hangszedő belső tekercsei szólnak, akkor érdekes módon jellegében hasonló hangot kapunk, mint egy Stratocaster középső + hídi hangszedő kombinációja esetében. Ha a külső tekercsek szólnak, akkor pedig egyértelműen egy Telecaster középső állására hajaz a sound. Fontos megjegyezni, hogy „nem akar olyan lenni”, mint az előbb említett gitárok, ezeket csupán irányadó példáknak említettem, hogy milyen jellegű hangot is produkál az Ibanez SML721 az adott pickup kombinációkban. Összességében megállapítható, hogy a gitár kivételesen sok, izgalmas és tényleg jól használható hangzást tud.

SML721 RGC 9 755x

Összefoglalás, ajánlás

Az Ibanez SML721 egy nagyon kényelmes és hangi adottságait tekintve rendkívül sokoldalú hangszer. A dyna-MIX 10 rendszernek és az Alter Switch-nek köszönhetően rengeteg jól használható hangszín előcsalható a gitárból. Mind megjelenésében, mind pedig hangjában egy modernebb irányvonalat képvisel, ugyanakkor nagyon sokféle stílusban megállja a helyét. Aki nem ijed meg a kicsit modernebb megjelenéstől az mindenképpen próbálja ki!

 

 

Technikai adatok

Ár: 398 000.- forint
Test: nyatoh
Nyak: csavarozott konstrukció, 5 részes (dió, juhar)
Nyakprofil: Wizard
Fogólap: rózsafa
Fogólap rádiusz: 400 mm (15,75”)
Nut szélessége: 43 mm
Menzúra: változó (648-635 mm)
Bundok: 24 Jumbo Jescar EVOgold
Pickupok: 2 db Q58 humbucker (passzív, Alnico)
Elektronika: 5 állású pickup-váltó, Tone, Volume, dyna-MIX 10, Alter kapcsolóval
Híd: Mono rail bridge
Hangolókulcsok: Gotoh MG-T satus
Szín: Rose Gold Chameleon

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.