zenesz_logo.pngA Yamaha Made in Japan FG9 modelljeivel megmutatja, hogy számára mit jelent az akusztikus gitárgyártás csúcsa.

A Yamaha bemutatta FG9 acélhúros akusztikus gitár sorozatát, melyet kifejezetten olyan énekesek/dalszerzők számára terveztek, akik csúcskategóriás, maximális kifejezőképességgel rendelkező hangszerre vágynak.  Ezeket a dreadnought fazonú gitárokat kézzel készítik Japánban és két változatban lesznek elérhetők. Az FG9M a tömör Adirondack lucfenyő topot afrikai mahagóni hátlappal és kávával kombinálja, míg az FG9R a szintén tömör Adirondack lucfenyő tetőlapjához indiai rózsafa hátlap és káva társul. Mindkét modell azt az elegáns és minimalista megjelenést sugározza, amiről a brand ismert.

FG9 M angle 800x

 Yamaha FG9M

Ha közelebbről szemügyre vesszük a gitárokat, felfedezhetjük a tradicionális japán kultúra néhány finom, apró jelét, így például fogólap pozíciójelölő berakásait japán kumiki famunkák inspirálhatták, a rozetta ébenfa berakása és kötélminta motívuma is mélyen gyökerezik a japán múltban.

 

FG9 M back 800x

  Yamaha FG9M

Az egy darab mahagónifából készült nyakat újratervezték, a nagy precizitású csavarozott/ragasztott hibrid illesztésű konstrukció javítja a test rezgésjellemzőit, valamint egyszerűsíti a hangszer karbantartását. A nyakra 15 ¾ (400 mm) rádiuszú ébenfa fogólapot ragasztottak, de a húrláb, a húrlábtüskék és a nyakpálca takarólapja is ébenfából készült. A gitárok szkallopált (kimélyített) X alakú belső tetőmerevítést kaptak, a merevítő lécek közepén helyenként kimélyítések figyelhetők meg, így a tetőlap stabilitása még megmarad, de sokkal több mély és közép frekvencia jön elő a hangszerből,

FG9 R angle 800x

Yamaha FG9R

Az FG9 modellek skálahossza 25,6 inch, a felső nyereg szélessége 44 mm, ami egy kényelmes nyakszélességet feltételez. Mind a felső nyereg, mind a húrlábnyereg anyagát természetesen csont adja. Mindkét modellen Cosmo Black színű, nyitott mechanikás Gotoh SXN510 hangolókulcsokkal intézhetjük a hangolást.

FG9 R back 800x

  Yamaha FG9R

A Yamaha pontosan ismeri a hangszerfák minőségének fontosságát, ezért az FG9 gitároknál felhasznált faanyagokat a legtekintélyesebb hangszerkészítő mesterek kézzel válogatták. Az FG9M esetében Adirondack lucfenyő top és a mahagóni oldal-, valamint hátlap a dreadnought testformával kiegészülve meleg és jól artikulált középtartományokat és kivételes tisztaságú magasakat produkál. Ezek a jellemzők a mahagóni nyak szuper rezgésátvitelével együtt ideális hangszerré teszik a Yamaha FG9M modellt énekesek és dalszerzők számára, legyen szó élő előadásról vagy stúdiómunkáról.

 

illesztes 650x

Csavaros - ragasztott hibrid illesztés

Az FG9R modellnél az Adirondack lucfenyő tetőlap az indai rózsafa káva és hátlap kombinációjával a meleg közepek és fényes magasak mellett talán még több mélyet eredményez, és a hangzás tisztaságának és a játékdinamikára való érzékenységének köszönhetően ez a hangszer is ideális választás az énekes dalszerzők számára.


 

 

A hangszerek megjelenése letisztult, a test fényes natúr nitrocellulóz, a nyak selyemfényű natúr poliuretán finish-t kapott, a koptatólap teknőcmintás és a tetőlapot is kötélmintás binding díszíti. A nitrocellulóz lakkozás szépen látni engedi a felhasznált faanyagok erezetét és együtt öregszik a tömör tetőlappal, az ilyen akusztikus gitárok hangja idővel egyre jobb és gazdagabb lesz.

A gitárok pontos elérhetőségéről és hazai áráról a hivatalos Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.