zenesz_logo.pngAmikor a mára már legendás első Yamaha BB basszusok megjelentek a késő 70-es években, a basszerosok világa nagyon gyorsan felfigyelt rájuk.

A sorozat széles kínálata, a kivételes kényelmet nyújtó testkialakítás, a könnyen áttekinthető és kezelhető elektronika, az első pillantásra beazonosítható megjelenés sokféle stílusban játszó basszusgitáros figyelmét felkeltette. 

 

BB434 RM front 800

BB434 Metallic Red 

Yamaha BB434

A BB400 sorozat azóta is viszi tovább a BB basszusokra jellemző legendás gyártási minőséget és egyedi hangzást, ami a sorozat 40 éves története során oly sok elismerést hozott a gyártónak. A BB400 basszusok teste tömör égerfából készült, amihez öt részből álló juhar / mahagóni nyak csatlakozik 6 csavaros illesztéssel. A juhar-mahagóni kombináció és a csavaros illesztés hozzájárul ahhoz, hogy a hangszer kiválóan reagál a játék dinamikájára.

 

BB434 RM back 800x

 

Az illesztés is különleges, mert a hat csavarból a test felőli utolsó két csavar 45°-os szögben éri el nyakat, ami a gyártó szerint segíti a húrok jobb rezonanciaátvitelét a hangszer teljes hosszában. A nyakra rózsafa vagy juhar (BB434M) fogólap kerül 21 médium érintővel. A fogólap rádiusza 10 inches és Graphtech felső nyereggel büszkélkedhet. Az újabb BB basszusok egy kissé „kecsesebb” nyakprofillal rendelkeznek, mint a korábbiak, ez játszhatóság szempontjából mind a modern, mind a tradicionális játékstílusok kedvelőinek kényelmes.

 

BB434 ICB front 800x
 BB434 Ice Blue

A gitáron egyedi tekercselésű pickupok dolgoznak, YGD Custom V5 Alnico single-coil a húrlábnál és osztott single-coil a nyak közelében. A két hangszedőhöz két külön hangerőpoti tartozik és kapunk egy Master hangszínszabályzót is. A szerelvények a hangszer könnyebb súlyát és minél jobb súlyelosztását célozták meg, a húrláb acélnyerges Vintage Plus Light, ami a hagyományos felső húrbefűzést és a testen átmenő húrozást is lehetővé teszi, a gitár balanszát pedig a pehelykönnyű, nyitott mechanikájú hangolókulcsok is befolyásolják.

A BB434 modellek a korábbi színek mellett már Metallic Red és Ice Blue színekben is elérhetők, az előbbi háromrétegű, krémszínű koptatólappal, az utóbbi háromrétegű fekete koptatólappal készül.

 

BBP34 VintageWhite front 800x

 BBP34 Vintage White 


BBP34 és BBP35

A BB Professional basszusokat 2017-ben, a BB sorozat elindulásának 40. évfordulóján mutatták be. Ezek csúcskategóriás hangszerek, melyek Japánban készülnek és a Yamaha hangszerészeinek keze munkáját dicsérik. A BBP basszusok teste éger/juhar/éger hangszerfa kombinációból épül fel. A középső juharfa réteg „keményebbé” teszi a testet és felerősíti a közép frekvenciákat, így a basszus jobban átszól a zenekari mixen.

 

BBP34 MoonlighttBlue front 800x

  BBP34 Moonlight Blue

Ennél a modellnél is ötrétegű juharfa / mahagóni nyak csatlakozik a testhez, a már említett különleges 6 csavaros illesztéssel. Ez a tartós juhar-mahagóni konstrukció egyrészt kivételesen stabil nyakat eredményez, másfelől a juharfa feszes karakterét kombinálja a mahagóni melegségével. A rózsafa fogólap rádiusza itt is 10 inches és 21 médium érintőnek ad helyet egy Graphtech felső nyereggel megkoronázva.

A hangszer érdekessége, hogy a Yamaha szabadalmazott I.R.A. (Initial Response Acceleration) technológiáját alkalmazta a BBP gitárokon, melynek során a gitárt rezgéseknek teszik ki, így próbálják meg mesterséges módon létrehozni egy bejátszott, öreg hangszer jellemzőit. A folyamat után elvileg a faanyagok jobban összeérnek már egy új hangszer esetében is.

 BBP35 VintageWhite front 800x

 BBP35 Vintage White 

A BBP34 és BBP35 basszusokon Alnico mágneses YGD Custom V7 single-coil pickupok dolgoznak ugyanolyan konfigurációban, mint a BB434 modellen. Az Alnico mágneses hangszedők vastag, mégis átható hangja a már említett testkonstrukcióval kombinálva természetes, jól definiált hangzást eredményez. A kezelőszervek itt is két dedikált hangerő potiból és egy master hangszínből állnak.

BBP35 MoonlighttBlue front 800x

BBP35 Moonlight Blue

A BB Professional modelleket Vintage Plus húrlábbal szerelték fel, ami mind felső befűzésű, mind testen átmenő húrozáshoz alkalmas. Az utóbbi esetében a húrok 45 fokos szögben haladnak át a testen, ami lényegesen kisebb feszültséget helyez a húrokra, mint a hagyományos, függőleges áthaladás, ugyanakkor mégis hatékonyan adja át a húrok rezgését a testnek. A  réz húrlábnyergek kétféle helyzetbe állíthatók, ha a kerekebb részén fekszik fel a húr, akkor kissé lágyabb hangzást kapunk, míg a szögletesebb terület kissé feszesebb megszólalást nyújt. A rézből készült nyergek segítik a vastag mély hangzást, míg az acéllemez híd fényesebbé teszi a hangot. A korábbi matt krómszínű szerelvények most már króm színben pompáznak, a hardverek sorát a pehelykönnyű, nyitott mechanikájú hangolókulcsok teszik teljessé.

 

 

Az eddigi színek mellett mind a négyhúros BBP34, mind az öthúros BBP35 már Vintage White és Moonlight Blue színekben is elérhető lesz. Az előbbi négyrétegű teknőcmintás, az utóbbi háromrétegű krémszínű koptatólappal készül.

 

 

A BB434, BBP34 és BBP35, elérhetőségéről és az árakról a hazai Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.