zenesz_logo.pngAz Ortega Guitars Magyarország egy mini sorozatban mutatja be, hogy mennyire sokoldalú hangszer lehet egy nejlonhúros gitár.

Az Ortega Guitars Intermuzika Hangszerboltban készült sorozatának második epizódjából is kiderül, hogy hányféle különböző stílusban használható egy nejlonhúros gitár. Sokan a klasszikus gitárt a mai napig kizárólag a klasszikus zenével azonosítják, holott egy ilyen klasszikus építésű, nejlonhúros hangszer a popzenétől a jazzen át a fúziós zenéig bezárólag számos műfajban csodálatos hangzásokkal és színekkel gazdagíthat egy dalt. Arról nem is beszélve, hogy önállóan, vagy egy looper segítségével, értő kezekben szinte teljes zenekari megszólalás érhető el vele.

Ebben  videóban ismét az Ortega hivatalos előadója Palásti Máté ízléses és virtuóz feldolgozásában gyermekkorunk egyik kedvence elevenedik meg.

 

 

Néhány mondat, gondolat a dalban látható, hallható Ortega BWSM/2 modellről. Ez a gitár az Ortega Signature sorozatához tartozik és Ben Woods, a közelmúltban fiatalon elhunyt amerikai flamenco gitáros nevéhez fűződik. Ben Woods nemcsak virtuóz flamenco gitáros volt, de imádta a keményebb műfajokat, így a rockot és metalt is. Feldolgozásaiban, hangszereléseiben a flamenco és a metal zenét ötvözte izgalmas és egyéni FLAMETAL (Flamenco-Metal) művekké.

Az Ortega BWSM/2 tömör vörös cédrus toppal büszkélkedhet, míg hátlapja és kávája tömör európai diófából készült. A cutaway formájú gitár thinline, vagyis vékonytestű modell, a test vastagsága mindössze 80 mm. A testhez un. spanish heel illesztéssel csatlakozik a mahagónifa nyak, amire lapos ébenfa fogólap került 19 érintővel. A 12 lyukú Ortega húrláb anyagát is ébenfa adja. A hangszer kétirányú nyakmerevítő pálcát kapott, skálahossza 25.59 inch, a nyak szélessége a felső nyeregnél 52 mm.

 

A gitárt beépített hangolóval és Fishman/Ortega Clasica Blend System hangszedő rendszerrel látták el, ami lehetővé teszi, hogy a húrláb alatti piezo hangszedő és a test belsejében elhelyezett mikrofon jelét keverhessük, ehhez a szokásos jack mellett egy XLR kimenetet is kapunk. Ezt a hangszert is kézzel készítették Spanyolországban, a tetőlapot átlátszó dupla koptatólap védi a karcolásoktól, a magasfényű lakkozású testet szikomorfa szegélyezés és Ortega Traditional Spanish Design rozetta díszíti. Az Ortega BWSM/2 ajánlott kiskereskedelmi ára 612 000 forint, és ebben egy Ben Woods Signature puhatok is benne van.

A sorozatot folytatjuk...

Az Ortega hangszerek hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.