zenesz_logo.pngAz Ortega Guitars Magyarország egy mini sorozatban mutatja be, hogy mennyire sokoldalú hangszer lehet egy nejlonhúros gitár.

A sorozat első részében az Ortega egyik 2022-es gitár újdonságát hozzuk közelebb az olvasóhoz, mégpedig úgy, hogy Palásti Máté, az Ortega hivatalos művészének előadásában megszólal az említett hangszeren Vicente Amigo, Roma című kompozíciója. Bár már korábban röviden írtunk erről a cutaway formájú hangszerről, azt gondoljuk, hogy egy ilyen előadás mindenképpen alkalmas arra, hogy az érdeklődő olvasó érzékelje, értő kezek milyen hangzásokat csalogatnak elő ebből a remek és talán nem megfizethetetlen hangszerből.

 


Tudni kell, hogy az Ortega Traditional sorozatú modelljeit Spanyolországban kézi megmunkálással készítik. Ezeknél a gitároknál a hagyományos észak-amerikai cédrusból és lucfenyőből készült tetőlapokat különféle pazar hangszerfákkal kombinálják, melyekből a hangszerek hátlapja és kávája készül, így meglepően kedvező áron lehetséges olyan klasszikus gitárokat gyártani, melyek akár professzionális előadók igényeit is kielégítik.

Az írásunk címében szereplő RCE270FT egyike a Traditional család 2022-es új modelljeinek. Ez az elektronikával is felszerelt thinline, vagyis vékonytestű flamenco gitár, melynek tetőlapja tömör észak-amerikai lucfenyő, a hátlap és a káva anyagát pedig juharfa adja. A testhez fényes lakkozású mahagóni nyak csatlakozik un. spanish heel illesztéssel, ami meglehetősen gyakori a klasszikus gitároknál. Ahogyan az a klasszikus építésű gitároknál megszokott, a rózsafa fogólap lapos és 19 érintőnek biztosít helyet. A felső nyereg szélessége 52 mm, a gitár menzúrája 25,59” (650 mm). A cutaway forma pedig megkönnyíti a felső fekvések elérését, és a mindössze 75 mm vastagságú test is nagyban hozzájárul a gitár kivételes játékkényelméhez.

 

 

Ez a modell egy 12 lyukú rózsafa Ortega húrlábat kapott, az Ortega hangolókulcsokat a klasszikus gitárokon megszokott módon, a fejhez képest 90 fokos szögben helyezték el.

Az RCE270FT modellt Ortega/Fishman Clasica Blend rendszerű elektronikával szerelték fel, ami lehetővé teszi, hogy a húrláb alatti piezo hangszedő és a test belsejében elhelyezett mikrofon jelét keverhessük. A kezelőpanelen a hangerő gomb mellett háromsávos EQ-t, notch szűrőt, fázis fordítót és hangológépet is találunk. Az elektronika egy 6,3 mm-es jack és egy XLR kijáratot is kapott, így felvételnél, mikrofonozás esetén háromféle jelet is rögzíthetünk. Ennél a konkrét felvételnél – ami az Intermuzika Hangszerboltban készült – például 80%-ban a piezo hangszedő vonalhangja és 20%-ban egy külső mikrofon hangja került keverve rögzítésre.

A gitár megjelenését az Ortega Traditional Spanish Design hanglyuk mellett a fényes lakkozású test mindkét oldalát díszítő rózsafa szegély teszi tökéletessé. A tetőlapot – bár ez alig látható – átlátszó flamenco koptatólap védi a karcolásoktól. Természetesen ez a gitár is a spanyol hangszerkészítők munkáját dicséri, hazai ára 396 000 forint, amiért egy elegáns Deluxe puhatokot is kapunk.

A sorozatot folytatjuk...

Az Ortega hangszerek hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.