zenesz_logo.pngA minimalista gitár Kirk Windsteinnel, a Crowbar és a Down gitárosával közösen tervezve született meg. Ez a teljesen lecsupaszított metal gépezet lenne a tökéletes high-gain fegyver?

A matt fehér, metszően éles élekkel és sarkokkal büszkélkedő, művészien megformált Explorer stílusú gitár egy szem EMG-81 humbucker hangszedőjével hivatott arra, hogy megszólaltassa Windstein metal riffjeit. Az égerfa testhez „C” profilú három részből álló juharfa nyak csatlakozik set-through, vagyis mélyen beragasztott illesztéssel. Az ébenfa fogólapon 22 super jumbo érintőt helyeztek el, a 12. fekvésben pedig egy NOLA fleur-de-lis berakás díszíti, ami New Orleans városának szimbóluma. (Mind a sludge metal Crowbar, mind a heavy metal Down banda New Orleans-ban alakult.)

20221003135800 E1.6KW20 20FRONT20HORIZONTAL 1300x

Bár a fogólapon is láthatunk pozíciójelölő berakásokat, Kirk Windstein külön kérésére a fogólap oldalán is méretes téglalapok alakú csíkok jelzik a fekvéseket, lévén, hogy Kirk szemüveges és a sötét színpadon jó, ha látja merre jár.

A gitáron – Kirk kérésnek megfelelően – mindössze egy EMG-81 humbucker található a húrlábnál, és szintén az ő kérése volt az egy hangerő potméter. Ha már az egyéni igényeknél tartunk, Kirk a testen átmenő húrozást preferálja a nagyobb hangkitartás miatt, így került a gitárra a fix satus TonePros TOM testen átmenő húrozást támogató húrláb. A felső nyereg anyaga grafit, a 18:1 éttételű satus Solar kulcsok a többi szerelvénnyel együtt feketék, ami lássuk be, jól mutat a fehér gitáron.

20221003135822 E1.6KW20 20BACK 1300x

Hiába keresnénk koptatólapot, testszegélyezést, fogólap szegélyezést vagy felső húrvezetőt a gitáron, mert ezek az összetevők nem férnek össze a minimalista dizájnnal. Teszem hozzá a fordított állású fej miatt – ami amúgy szúrófegyvernek is beillene – a húrok nyílegyenesen haladnak a felső nyeregtől a kulcsok felé, vagyis nem igen szükséges a „megvezetésük”. A gitárt kétirányú nyakpálcával látták el, aminek az állítási lehetősége a fejre került, ezt egy fekete Solar logóval díszített trapéz alakú lap takarja.

Úgy gondoljuk, hogy Ola Englund részéről ennek a legfrissebb signature modellnek a bemutatása jó húzás volt. Nemcsak a Crowbar gitárosa lett gazdagabb egy nevét viselő testreszabott hangszerrel, hanem a Solar Guitars reputációjának is jót tesz, mert látható, hogy a cég pontosan olyan gitárokat készít, amelyekre a mai gitárosoknál igény mutatkozik.

 


A Solar Kirk Windstein E1.6KW tájékoztató ára 1 324 EUR és decembertől lesz elérhető.
További részletek: https://www.solar-guitars.com/product/e1-6kw-white-matte/