zenesz_logo.png
Megjelent Tony Iommi, Black Sabbath gitáros „Monkey” 1964 SG Special gitárjának elérhető árú kiadása az Epiphone kínálatában.

A múlt nyáron a Gibson kihozta az Artist Collection kiadású Tony Iommi signature SG Special gitárt. Ez 2,399 dolláros árával a „még elérhető árú” kategóriába tartozott a 2020-as ultra-limited (25 jobbkezes, 25 balkezes) kiadású Gibson Custom Shop modellhez képest, amely a Black Sabbath gitáros legendás „Monkey” 1964 SG Special hangszerének replikája volt és egy kisebb vagyonba került. Ezekhez képest a most megjelent Epiphone Tony Iommi SG Special messze a legmegfizethetőbb változata annak a bizonyos 1964-es Monkey '64 SG Special gitárnak.

 

EIGCTIMSCHNH1 front 750x

 

Tony Iommi nem „csak” a Black Sabbath szólógitárosa, ő maga volt a Black Sabbath. Iommi mára már számos klasszikussá vált riff szülőatyja és nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy az „SG” a hard rock és a heavy metal ikonikus hangszerévé vált. Most az Epiphone egy olyan új Tony Iommi SG Special gitárt jelentett be, ami megteremti annak a lehetőségét, hogy a gitárosok közelebb kerüljenek az ikonikus Black Sabbath gitárhangzáshoz, és mindezt 1000 USD alatti áron. Minthogy Mr. Iommi balkezes gitáros, az új Epiphone Tony Iommi SG Special mind jobbkezes, mind balkezes kivitelben is elérhető lesz, és ezért dicséret illeti az gyártót.

EIGCTIMSCHNH1L front 750x

 

Iommi legújabb signature gitárjának két részből álló tömör mahagónifa testéhez egyedi kialakítású kerek „Iommi C” profilú mahagóni nyak csatlakozik ragasztott illesztéssel. A nyakra 12”-os rádiusszal rendelkező indiai babérfa fogólap került 22 jumbo érintővel és pont alakú berakásokkal. A fogólapot krémszínű szegélyezés díszíti. A nyak szélessége a GraphTech felső nyeregnél 43 mm, a hangszer skálahossza 24,75” (628,65 mm).

EIGCTIMSCHNH1 side 750x

Az SG-t egy pár nikkel bevonatú borítással rendelkező Epiphone PRO P-90 pickup hajtja, amiket a megszokott háromállású pickup-váltóval és a két hangerő, kéthangszín potival kezelhetünk, az áramkörökben Orange Drop kondenzátorokat és CTS potmétereket használtak.

Ahogyan a Gibson Artist verzión, az Epiphone Iommi SG Special modellen is Grover Rotomatic hangolókulcsokkal találkozhatunk, a szerelvények nikkel színűek, így a wraparound rendszerű húrláb is. A fej hátoldalán Iommi szignója itt is jelen van, a fényes Vintage Cherry finish is az eredeti modellt idézi. A gitár amerikai listaára 999 USD és ebben egy Epiphone keménytok is benne van, ráadásul a vásárló megkapja a híres Monkey matricát, ami Tony Iommi eredeti gitárját díszítette.

 

További részletek: https://www.epiphone.com/en-US/Electric-Guitar/Tony-Iommi-SG-Special/Vintage-Cherry