zenesz_logo.png
A Yamaha újabb két modellel bővítette klasszikus formájú, nejlonhúros CG gitársorozatát.

A Yamaha CG sorozatú klasszikus gitárok gazdag hangzású, könnyen játszható és kiváló minőségű hangszerekből állnak. Mindegyik modellt a Yamaha pontos specifikációját követve magasan képzett hangszerkészítők készítettek. Két kivétellel – CG102 & CGX102 – mindegyik CG modell tömör toppal készül, a káva és a hátlap anyagát pedig kézzel válogatott hangszerfák adják.

A CG sorozat különféle testformákat, hangszerfákat és lakkozásokat (fényes vagy matt) kínál és némelyik hangszert elektronikával is felszerelték. A most bemutatásra kerülő CGX122MS és CGX122MC modellek is az utóbbi hangszerek közé sorolhatók.

 

CGX122MS front 750x

 

Yamaha CGX122MS

A tradicionális tömör sitka fenyő top, a nato fa (távol-keleti, a mahagónihoz hasonló faanyag) kávával és hátlappal meleg, kiegyenlített hangzást biztosít a CGX122MS gitárnak, amit a fingerstyle játékmódot használó gitárosok nagyra fognak értékelni. Ha valaki nem klasszikus darabokat kíván játszani, hanem például jazzt, latin zenét, popzenét, vagy dalszerző-énekes lévén komponáláshoz vagy ének kíséretre szeretne egy meleg hangú nejlonhúros hangszert, a gitár sokoldalú elektronikájának köszönhetően az ő számára is kiváló megoldás lehet az új Yamaha elektroakusztikus gitár.

Lévén, hogy a CGX122MS formáját és kialakítását tekintve a klasszikus gitárok közé sorolható, a diófa fogólap lapos, és 19 érintőnek ad helyet. Ahogy az ilyen hangszereknél ez megszokott, a nyak szélessége – ami a felső nyeregnél 52 mm – is a klasszikus trendet követi. A húrláb anyagát is diófa adja, a krómszínű hangolókulcsok elhelyezése is a klasszikus fazont hangsúlyozza. A gitáron nincs koptatólap, a testet elől-hátul fekete-natúr szegélyezés díszíti, a hanglyuk körül visszafogottan elegáns rozettával találkozhatunk.

 CGX122MS angle3 665x

 

A két új modell, tulajdonképpen a jól kipróbált és népszerű, tradicionális testformájú és kedvező árú CG122MS, illetve CG122MC gitárok elektronikával felszerelt változata. Ez egyben azt is jelenti, hogy az új modellek megörökölték a CG sorozat kifinomult tetőlap merevítését, ami jótékony hatással van a tetőlap rezonancia képességére.

A CGX122MS a beépített System 73 előerősítő- és pickup-rendszernek köszönhetően nagyobb színpadokon is megállja a helyét. A kezelőpanelen egy háromsávos EQ áll rendelkezésünkre, melynél meghatározhatjuk, hogy a középszabályzás milyen tartományban dolgozzon. Kapunk még egy hangerő potit és egy beépített digitális hangolót is. Az elemtartó dobozt a felső káva első ívén helyezték el, míg a 6,3 mm-es jack kimenet a hevedertartóba került.    

 

 CGX122MC front 750x

 

Yamaha CGX122MC

A testvérmodell, a CGX122MC minden paraméterében megegyezik az előzőkben bemutatott gitárral, azonban ez a hangszer tömör vörös cédrus toppal büszkélkedhet. A cédrusfát nem olyan régóta használják az akusztikus gitárok építésénél, mint a sitka fenyőt, bár a gyönyörű színe mellett más előnyei is vannak, melyeket elsősorban a fingerstyle technikával játszó gitárosok élvezhetnek. Gondolunk itt arra, hogy a CGX122MC tömör cédrus tetőlapja gyorsabban és érzékenyebben reagál a legfinomabb hangokra, dinamikai különbségekre, mint a fenyő, és kicsit fényesebb is a hangja. A fenyővel ellentétben – ami az idő elteltével egyre inkább érettebb hangot produkál – a cédrus már új korában is eléggé érett hangot nyújt, viszont ez az idő elteltével nem igen változik. Ugyanakkor egy árnyalattal talán kisebb a hangereje mint a lucfenyő topé. Vagyis mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy az amúgy teljesen azonos specifikációjú hangszerek közül melyik áll hangzásban közelebb hozzá.

Mindkét új Yamaha modell skálahossza 25,562 inch, és mindkét gitár matt fényezést kapott mind az egész testen, mind a nyak hátoldalán.

 

 

Összegezve, bár mindkét modell elsősorban a klasszikus gitárokhoz szokott zenészeknek lesz elsőre igazán ismerős terep, de remek hangja, könnyű játszhatósága és a sokoldalú elektronikája miatt érdemes más műfajban tevékenykedőknek is egy próbát tenni valamelyik új CGX modellel.A pontos elérhetőségről és árról a hazai Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.


 

Ezek is érdekelhetnek