zenesz_logo.pngAz Ibanez több signature gitárral is jelentkezett 2022-ben a nyári NAMM Show alkalmából, így többek között Nita Strauss, Joe Satriani, Steve Vai és Tom Quayle nevéhez is új modell fűződik.

Mi az utóbbi, vagyis az Ibanez TQMS1-CTB Tom Quayle modellt szeretnénk bemutatni, ami a brit gitárvirtuóz által preferált jellemzőket egy Tele fazonú testtel rendelkező Ibanez AZS gitárban egyesíti.

Ibanez TQMS1 Tom Quayle Signature fr. 1300x

Tom Quayle elmondása szerint rajongója az Ibanez AZS sorozatú gitároknak amióta megjelentek, de szeretett volna néhány változtatást az eredeti modellhez képest. Így például a nagyobb hangkitartást biztosító floating (lebegő) tremolós húrlábat – ami nem süllyesztett, mint az előző TQM1 modelljén volt. Szintén az ő kérésére kapott a hangszer Celeste Blue finish-t és teknőcmintás koptatólapot.

preview rear 2 600x

 

A TQMS1-CTB égerfa testére 4 mm vastag juharfa top került és az AZS gitárok egyik elődjének tekinthető AZ sorozattól megörökölte az ovális C profilú hőkezelt juharfa nyakat, valamint a játékkényelmet fokozó Super All Access nyakillesztést. (A speciális S-TECH hőkezelés megnöveli a faanyag stabilitását, tartósabbá teszi és jobban ellenáll a hőmérsékleti változásoknak.) A nyak speciális olaj finish-t kapott, ami egy jól bejátszott gitár érzetét kelti. A változó rádiuszú rózsafa fogólapot 22 jumbo érintő osztja fel, melyek Prestige fret edge (bundvég) kezelésen estek át, a pozíciójelzők pont alakú gyöngyház berakások, de a fogólap oldalán sötétben fluoreszkáló pontok is segítik a gitárost. A 42 mm széles felső nyereg anyagát olajjal impregnált csont adja, az új signature gitár skálahossza 25.5” (648 mm).

feat TQMS1 pu 500x

 

Az Ibanez AZS gitárok egyik fő jellemzője a kifejezetten ezekre a modellekre tervezett, húrlábnál elhelyezett passzív Alnico II Pro Custom single-coil pickup, amit stílusosan egy acél „tálca” segítségével rögzítettek a testhez. Az acéllemez fontos összevője az un. „Twangy” hangszínnek, ami a tradicionális single coil pickuppal együtt eredményezi az AZS sorozat gitárjainak jellegzetes hangzását. Látni kell azonban, hogy az Ibanez az AZS gitároknál szétválasztotta a Fendernél egy egységben lévő single-coil hangszedőt és a húrlábat, így kerülhetett a TQMS1-CTB modellre egy Gotoh® T1802 lebegő tremolós húrláb.


A nyaki pozícióban egy alnico mágneses passzív Seymour Duncan Magic Touch-mini humbuckerrel találkozhatunk, ami – ahogyan azt Tom Quayle a videóban megfogalmazta – „rendkívül sokféle tiszta hangzásra képes, melyek egyaránt jól használhatók jazzben és a modern fúziós zenékben”.

Habár a gitárt csak két hangszedővel szerelték fel, a háromállású pickup-váltóval kombinált dyna-MIX 5 rendszernek köszönhetően az Alter kapcsoló segítségével a háromállásó pickup-választóval öt különböző hangzás állítható elő.
SWITCHING DIAGRAM 034

Az égszínkék lakkozású hangszernek jól állnak a krómozott szerelvények, nevezetesen a már említett, titánium nyergekkel ellátott, ötrugós Gotoh® T1802 tremolós húrláb és a satus Gotoh® Magnum Lock H.A.P. rendszerű hangolókulcsok. (A H.A.P. rendszer lehetővé teszi, hogy húronként állítsuk be, hogy a húrbefűző lyuk milyen magasságban legyen a felső nyereg síkjához képest, másképpen fogalmazva az ideális húrtörési szöget.) A potméter gombok, a hangolókulcsok gombjai és a nyaki hangszedő borítása is krómszínű, jó sok krómozott összetevő látható a gitáron, ami a Celeste Blue színnel és az izgalmas single-cutaway formával együtt szinte vonzza a tekintetet.

 


A Japánban gyártott Ibanez TQMS1-CTB gitár – ahogyan az a signature gitároknál már lenni szokott – nem tartozik az olcsó hangszerek közé, hazai ára keménytokkal együtt 935 900 forint.

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.