zenesz_logo.pngEddig már négy írásban követtük nyomon az új Ortega akusztikus gitárok és ukulelék sorát, az Ortega akusztikus basszusokkal még adósak vagyunk, most ezek következnek.

Az Ortega 2022-ben új akusztikus basszusgitár sorozattal jelentkezett, mégpedig Deep Series basszusokkal. Ezeknek az elektronikával szerelt akusztikus basszusgitároknak számos közös jellemzőjük van, így pl. az anyagválasztás – lucfenyő top, mahagóni káva és hátlap – a 32 inches közepes (médium) skálahossz és még az is, hogy mindegyik a megfizethető árkategóriába tartozik. Vegyük sorra a DEEP SERIES modelleket!

Ortega D8CE4


DEEP SERIES D8CE-4

A négyhúros cutaway fazonú akusztikus basszus tetőlapja lucfenyőből készült, míg a káva és hátlap anyagát mahagóni adja. A testhez szintén mahagóniból készült nyak illeszkedik, amire diófa fogólap került 22 érintővel és a húrláb anyagát is diófa adja. A felső nyereg szélessége 45 mm, a médium skálahosszú (32”) hangszer teste közepesen vastagnak mondható a maga 115 mm-ével. A testet és a nyakat fehér hajszálcsíkos ABS szegély, a hanglyukat visszafogottan elegáns rozetta díszíti.

 

A D8CE-4 modellt az Ortega jól bevált MagusPRO/B elektronikájával szerelték fel, aminek a kezelőpaneljén egy háromsávos EQ-t, egy hangerő potit, hangolót és fázisfordító kapcsolót találunk. A hangolást az aranyszínű öntött hangolókulcsokkal intézhetjük, a kétirányú nyakpálca állítócsavarját a hanglyukon benyúlva érhetjük el. A fekete top és a test többi alkotóeleme, valamint a nyak hátoldala fényes finish-t kapott, és bár a basszus eredetileg nem rendelkezik koptatólappal, de jár hozzá egy felragasztható fekete koptatólap. A videó tanúsága szerint erősítés nélkül, mikrofonnal is értékelhető – kissé bőgőszerű – akusztikus hangzást produkál a D8CE-4, a pickupot bevetve pedig szép kerek, de konkrét basszushangot kapunk. A DEEP SERIES D8CE-4 modell javasolt ára 144 000 forint.

 

Ortega D7E4

 

D7E-4 és D7CE-4 

A DEEP SERIES D7 modellek háromféle színben, azon belül, cutaway vagy hagyományos testformával kerülnek forgalomba.

A D7E-4 modell anyagválasztása megegyezik a D8CE-4 gitáréval, vagyis lucfenyő top és mahagóni káva és hátlap, valamint mahagóni nyak. A fogólap és a húrláb ennél a modellnél is diófából készült. A méretek, skálahossz, testvastagság és húrvezető szélesség is ugyanaz.

 

D7E 4 web with background detail 13 jack 550x

 

Ez a hangszer is megkapta az Ortega MagusPRO/B elektronikáját. A testet díszítő binding ezeknél a hangszereknél fehér ABS, és a rozetta a gitár színéhez igazodik. Eltérések a krómszínű szerelvényeknél és a selyemfényű lakkozásban jelentkeznek. A D7E-4 és a cutaway fazonú D7CE-4 is natúrszínű toppal készül, a D7E-4 ára 122 000 forint, míg a D7CE-4 modell 130 000 forintba kerül.

 

D7EBFT

 

D7E-BFT-4 és D7CE-BFT-4

Ahogyan azt a típusjelzések is sugallják, ezen modellek esetében is egy tradicionális és egy cutaway testformájú gitárról van szó. Az anyagválasztás itt is megegyezik az előző modellekével, az eltérés a lakkozásban található. Mindkét modell tetőlapja a mahagóninál sötétebb, selyemfényű, színtámenetes Bourbon Burst finish-sel büszkélkedhet. A test és fogólap szegélyezés fekete-fehér hajszálcsíkos ABS, a szerelvények krómszínűek. A rozetta színvilága is a sötétebb tetőlaphoz alkalmazkodik, a nyak hátoldala és a test többi része kissé sötétebb selyemfényű natúr lakkozású.

D7CE BFT 4 web with background detail 11 truss rod 550x

 

Ezeknél a gitároknál is jelen van az Ortega MagusPRO/B elektronika, és ahogyan a többi DEEP SERIES basszusnál, az elemtartóház a 6,3-as jack kimenet mellett kapott helyet. A tradicionális testű D7E-BFT-4 ára 126 000 forint, míg a cutaway D7CE-BFT-4 ára 133 000 forint.

DTESBK4


D7E-SBK-4 és D7CE-SBK-4

Ezeknél a tiszta fekete modelleknél is kétféle testforma közül választhatunk, tradicionális vagy cutaway. Az SBK típusjelzés a Satin Black-re, vagyis selyemfényű fekete finish-re utal. A test- és fogólap szegély ezeknél a gitároknál fehér ABS, fekete hajszálcsíkokkal, és a rozetta mintázata is a fekete lakkozáshoz passzol. A szerelvények krómszínűek, és ezen a modellen is Ortega MagusPRO/B elektronika dolgozik.

D7CE SBK 4 panel 550x

 

Ezeknél a basszusoknál is a hagyományos testformájú D7E-SBK-4 valamivel olcsóbb, 130 000 forintba kerül, míg a cutaway fazonú D7CE-SBK-4 kissé drágább, ennek az ára 137 000 forint.Az Ortega gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.