zenesz_logo.pngAz Oasis dalszerző-énekes-gitárosa, Noel Gallagher új Epiphone signature modellt kapott.

Az új modell Noel Gallagher 1983-as Riviera modellje előtt tiszteleg, ami egy legendás zenekar indulásánál játszott szerepet, ahogyan az ikonikus Oasis szám, a Don’t Look Back In Anger videójában is látható.

JIM 7795 front álló 1300

 

Az új Epiphone Noel Gallagher Riviera azon gitár alapján készült, amin Noel az első Oasis album felvételein játszott, gyakorlatilag minden számot ezzel vett fel. Ez az Epiphone Riviera meglehetősen híres hangszer volt még a 90-es években is, vagyis rendjén valónak tűnik, hogy most kap egy megfizethető újrakiadást.

Az Oasis turnékon Noel Gallagher különböző Gibson és Epiphone gitárokon is játszott, de a korai 90-es években a Riviera volt a kezében a legtöbbször. Ennek a hangszernek a hangja alapvetően meghatározta azt az élményt, amit azok éltek át, akik az akkori Oasis koncerteken hallhatták a bandát.

 

JIM 7999 fej 750x

 

Az ES-stílusú félüreges test minden része ötrétegű jávorfából készült, a ragasztott illesztésű SlimTaper „C” profilú nyak anyagát is ez a fa adja. A nyakra indiai babérfa fogólap került, melynek rádiusza 12” (304,8 mm) és 22 médium jumbo érintőnek ad helyet. A Graph Tech felső nyereg szélessége 43 mm, a hangszer skálahossza 24.75". Az ötrétegű jávorfa top, hátlap és káva a jól elkülönülő hangokat biztosít, a gitár a közép és felső regiszterekben jól reagál a játék dinamikájára, miközben masszív mélyeket produkál. A jávorfa természetes rezonanciáját felerősíti a félig üreges test és minden tartományban fényes hangzást eredményez.

JIM 8426 fej rear 750x

 

Hogy ne csak a külső, hanem a hangzás is az eredeti gitárt idézze, signature modellt két Alnico Classic PRO humbuckerrel látták el, amiket CTS potméterekkel – külön hangerő és hangszín mindkét pickuphoz – kezelhetünk. A háromállású pickup-váltó a potméterek és a háromrétegű fehér koptatólap közé került, a koptatólapon ott díszeleg a klasszikus Epiphone-E logó.

 

A nikkel színű szerelvények szépen harmonizálnak a borvörös finish-sel, így az Epiphone LockTone Tune-O-Matic húrláb, az Epiphone LockTone Stop Bar húrtartó, valamint az ovális fémgombokkal ellátott Epiphone Premium hangolókulcsok is. A test, a fej és a nyak hátoldala fényes Dark Wine Red (sötét borvörös) lakkozást kapott, a dupla nyakpálca kétrétegű fehér borító lemezén is az E logó köszön vissza, míg a fej hátoldalán Noel Gallagher szignójával találkozhatunk. A test elején és hátoldalán, valamint a fogólapon végighúzódó krémszínű szegélyezés teszi teljessé az összképet. Összeségében – a szignót leszámítva – a gitár nagyon közel áll ahhoz, amin Noel játszott, és ami most már a gitáros-énekes-dalszerző gyűjteményét gyarapítja.

JIM 9502 full gitár 1300x


Az Epiphone Noel Gallagher Riviera javasolt ára 899 USD tokkal együtt és külön dicséret illeti az Epiphone-t, a balkezes, felár nélküli változatért.

Meg kell még említenünk, hogy az Epiphone Noel Gallagher Riviera modellel egyidejűleg a Gibson is elkészítette Noel kedvelt 1960 Gibson ES-355 gitárjának limitált (200 db) signature kiadását. Noel Gallagher 1997-ben vásárolta az eredeti modellt, de hosszú évekig úgy gondolta, hogy a gitár inkább gyűjtői darab és túl szép ahhoz, hogy színpadon használja. (Nagyjából 2002-től végül mégis ezen játszott.) Sajnos a signature Noel Gallagher 1960 ES-355 ára is túl szép – 9,999 USD – ahhoz, hogy érdemes legyen komolyan foglalkozni vele, akit érdekel, ITT talál róla adatokat és leírást.