zenesz_logo.pngA Godin bemutatta hibrid Radium-X gitárját, ami mind elektromos, mind akusztikus gitárhangzást nyújt az innovatív LR Baggs X-Bridge húrlábnak köszönhetően.

A Radium-X annak a márkának a legfrissebb modellje, amely folyamatosan azzal kísérletezik, hogy elektromos és akusztikus gitárok készítése között húzódó határvonalakat eltörölje. A Radium-X név hallatán valami ragyogó, futurisztikus hangszerre gondolhatnánk, azonban a kanadai hangszerkészítő mesterek egy meglehetősen tradicionális, Tele-fazonú gitárt alkottak. Mégsem tévedünk nagyot, mert a jövőt idéző technika mégis ott van, csak rejtve, a felszín alatt.

051465 Radium X Rustic Burst 1300x

Az új modell egy üreges mahagóni test köré épül, amire domborított, látványos erezetű mocsári kőris top került. A mahagóni nyakra rózsafa fogólapot ragasztottak, melynek rádiusza 12” és 22 médium érintő osztja fel. A nyak szélessége a Graphtech felső nyeregnél 1.6875" (42.8625 mm), a hangszer skálahossza 25,5" (647,7 mm).

A Radium-X izgalmas pickup konfigurációt vonultat fel, ami a nyaki pozícióban található Seymour Duncan Jazz SH-2-ből és a húrlábnál lévő Bare Knuckle Boot Camp True Grit Zebra humbuckerekből áll. Ez a két teljesen eltérő karakterű mágneses pickup kombó az erőteljes, meleg torzítástól a fényes, tiszta gitárhangig bezárólag számos izgalmas, bármely stílusban jól használható hangzást produkál. A Radium-X remek akusztikus hangja az egyedi tervezésű LR-Baggs X-Bridge tremolós húrláb alatti hat piezo hangszedőnek és a beépített előerősítőnek köszönhető.

051489 Radium X Natural 1300x

A gitárt két kimenettel – elektromos és akusztikus – látták el, melyeket külön-külön és keverve is használhatunk. A mágneses pickupok kezeléséhez egy hagyományos hangerő és hangszín potméter, valamint egy háromállású pickup-váltó áll rendelkezésünkre. Kapunk még egy apró háromállású kapcsolót – akusztikus/mix/mágneses pickup állásokkal – és egy külön hangerőt, mellyel a piezo hangszedőket keverhetjük a hagyományos pickupokhoz. Ahogyan ez a demó videóból is kiderül ezekkel a kezelőszervekkel nagyon sokféle különleges hangzást hozhatunk létre.

A hangszedők kapcsán már említettük az egyedi tervezésű, LR-Baggs X-Bridge tremolós húrlábat, ami testen átmenő húrozást tesz lehetővé, ehhez 18:1 áttételű Godin hangolókulcsok társulnak. A szerelvények krómszínűek, a gitárt selyemfényű natúr és Rustic Burst színekben forgalmazzák, érdekes, hogy a gitáron nincs koptatólap, azonban a fejet többrétegű fekete-fehér borítás díszíti.


A Godin Radium-X javasolt amerikai kiskereskedelmi ára 2 250 USD. Ez a hangszer meglehetősen sokat nyújt ezért a nem éppen kevés összegért, és különlegesnek mondható egy átlagos elektromos gitárhoz képest. Természetesen nem ez az első modell, ami kombinálja a mágneses és piezo hangszedőket, de videók alapján mindenképpen a legjobbak közé tartozik.