zenesz_logo.png



Az Ibanez 2022-es újdonságaiból már számos modellt bemutattunk, azonban eddig még nem esett szó az Ibanez RG565-VK és RG565-LB modellekről, melyek szintén 2022-ben kerültek bemutatásra és idehaza is elérhetőek lesznek.

Utoljára 2020 decemberében írtunk az RG565 gitárokról annak kapcsán, hogy a japán gitárgyártó cég akkor hívta újra életre ezt nagymúltú modellt, melyet eredetileg 1991-1992-ben gyártottak Japánban. Természetesen a 2020-as és a most bemutatásra kerülő gitárokat is Japánban gyártják, ehhez és a minőségükhöz, tudásukhoz képest elfogadható áron.

p region RG565 LB 00 01 1300x

RG565 Laser Blue


Annyit még talán elmondhatunk, hogy az RG565 a legendás RG550 újragondolt változatának tekinthető. Az 1987-ben bemutatott RG550 volt az első RG modell, és formáját Steve Vai első Ibanez signature gitárja, a JEM777 ihlette. (Az RG550 kezdetben még a Roadstar Deluxe sorozat tagja volt, de ezt az elnevezést az Ibanez 1991-től már nem használta.) Ennyit a múltról és akkor nézzük a két pompázatos színű gitárt.

Az RG565 teste a már jól bevált recept szerint pehelykönnyű hársfából készül, a forma a legendás elődöket idézi. Az ergonomikus kialakítású testhez szuper vékony Super Wizard profilú, öt részből álló diófa/juharfa nyakat csavaroztak, ami fordított állású fejben végződik. A fordított fej nemcsak esztétikai kérdés, hanem jól megfigyelhető, hogy a felső nyereg után teljesen egyenes húrvezetést tesz lehetővé. Az alsó szarvnál a test mélyen bevágott, ami a felső fekvéseket könnyen elérhetővé teszi, a gitár felső ívén, a könyöknél és a hátoldalon is a kényelmes tartást szolgáló bevágásokat alakítottak ki.

 p region RG565 LB 00 01 sub 1

A nyakra juharfa fogólap került, ami 24 Jumbo érintőnek biztosít helyet. A 24 érintő miatt a két hangszedő egy kicsit közelebb került egymáshoz, de valamit, valamiért. A fogólap rádiusza 430 mm (16,93 inch), ami eléggé „laposnak” számít.

A gitáron két passzív humbucker dolgozik, a nyaknál egy vékony, kerámia mágneses „blade-style” Ibanez Infinity R, a hídnál pedig egy Alnico mágneses Ibanez V8. Az Ibanez Infinity pickupok pontos és feszes sound-ot eredményeznek, és kitűnően reagálnak a játék dinamikájára. A V8 húrláb pickup nagy kimenő jelet leadó, meleg, telített hangzású hangszedő, ami szépen hozza a felhangokat és megfelelően fényes sound-ot biztosít. A nyaki pozícióban elhelyezett Infinity R lehet, hogy úgy néz ki, mint egy single-coil, de itt egy „blade-style” humbuckerrel van dolgunk. Ez a humbucker szintén nagy jelet ad le, de a hangja „kitisztítható”, ha finomabb hangzásokra van szükségünk.

522584 Ibanez RG 565 Vampire Kiss 1300x
RG565 Vampire Kiss

A pickupok kezelésére az egy hangerő- és egy hangszíngomb mellett az ötállású pickup-váltó szolgál, mely érdekes kombinációkat tesz lehetővé. Az 1. állásban csak a húrláb humbucker dolgozik, a 2. pozícióban a húrláb és a nyaki pickupok belső tekercsei aktívak. A középső állás nem tartogat meglepetéseket, mindkét hangszedő üzemel. A 4. állásban a nyaki hangszedő szól, melynek tekercsei párhuzamosan kötve dolgoznak, míg az 5. pozícióban is csak a nyaki humbucker szól, de sorba kötött tekercsekkel.
522588 Ibanez RG 565 Vampire Kiss Body Angle Back

A fekete szerelvények is igazi minőséget képviselnek. A double-locking Ibanez Edge tremoló rendszer kivételesen jó hangolási stabilitást garantál, függetlenül attól, hogy milyen akrobatikus mutatványokat hajtunk végre a tremolókarral. Ehhez a húrlábhoz természetesen jár a satus felső nyereg és a Gotoh kulcskészlet. A 2022-es RG565 modellek Laser Blue és Vampire Kiss színekben készülnek és mindkét modell esetében a fej is a test színét viseli, sőt a fogólap pont alakú pozíciójelölő berakásai is ezeket a színeket kapták, és bár ez apróság, a világos juhar fogólappal együtt mégis nagyon feldobja a 25,5 inches menzúrájú hangszer összképét. Az Ibanez Genesis Collection RG565-LB és RG565-VK gitárok augusztustól lesznek elérhetőek Európában, ajánlott hazai ára 360 000 forint.

 


Az Ibanez gitárok európai és hazai forgalmazója a MEINL Distribution.