zenesz_logo.png



Ahogyan azt 2022-es új ESP/LTD gitárokról szóló sorozatunk első részében írtuk, a gyártó első körben 43 új modellt mutatott be, amit persze nem tudtunk egy cikkben összefoglalni.

Az első félév végéhez közeledve illő a még kimaradt új LTD TE, az LTD TL-6 és az LTD Deluxe Viper 1000 modellekről szót ejteni, az alábbiakban ezeket az újdonságokat vesszük szemügyre.

LTD Deluxe TE 1000 Snow White fr 850x

LTD Deluxe TE-1000 Snow White

Az LTD TE sorozatban három új modellről számolhatunk be. A hófehér LTD Deluxe TE-1000 – ahogyan az LTD 1000 sorozat tagjai – közepes árfekvésben kínálnak professzionális hangszert a profi gitárosok számára. A tradicionális Telecaster fazon mögött a mai modern stílusoknak maximálisan megfelelő összetevőket találunk. A mahagóni testű, három részből álló mélyen beragasztott juharfa nyakú konstrukció könnyű hozzáférést enged a legfelső fekvésekhez is. A nyakra makasszar-ébenfa fogólap került 24 XJ rozsdamentes érintővel, a pont alakú pozíciójelölőket a fogólap felső szélén helyezték el. A fehér test kontúrját fekete szegély hangsúlyozza, ami a fejrészen is folytatódik.

LTD Deluxe TE 1000 Snow White b 850x

A gitáron két Fishman Fluence Modern Humbucker dolgozik, Alnico mágneses a nyaknál és kerámia mágneses a húrlábnál. A pickup kezelésére egy hangerő- és egy hangszínpoti, valamint a háromállású pickup-váltó szolgál. Mindkét hangszedőnél rendelkezésünkre áll egy 2. Voice, amit a Tone potméter Push/Pull kapcsolójával aktiválhatunk. A hófehér modellen szépen mutat a szálcsiszolt fekete koptatólap, de a többi szerelvény is fekete színű, így a testen átmenő húrozású Hipshot húrláb és a satus LTD hangolókulcsok is. A gitár tájékoztató amerikai listaára 1 199 USD.

 

LTD TE 200 Black 850x

LTD TE-200 Black

A lényegesen kedvezőbb árú LTD TE-200 Black szintén mahagóni testű gitár, de a háromrétegű juharfa nyak csavarozott illesztéssel csatlakozik a testhez. Az égetett jatoba fogólap 24 XJ érintőnek biztosít helyet, a nyak szélessége a felső nyeregnél 42 mm. A nyaki pozícióban egy ESP Designed LH-150N, a hídnál egy ESP Designed LH-150B humbucker továbbítja a jelet. Mindkét pickup nagy kimenő jelet ad le, és mindkettő felezhető a Tone potméteren található húzó/nyomó kapcsolóval. Hangerő, hangszín poti és egy háromállású pickup-választó áll rendelkezésünkre a hangzás testreszabásához. Ezen a modellen is egy testen átmenő húrozáshoz való fix LTD húrlábat találunk, a hangolókulcsok is LTD gyártmányok. A gitár tájékoztató amerikai listaára 499 USD.

 

LTD TE 201 Black Satin 850x

LTD TE-201 Black Satin

Ez a klasszikus fazonú, hangsúlyozottan minimalista megjelenésű modell is – a TE-200-hoz hasonlóan – nagyon kedvező áron érhető el. A felhasznált faanyagok megegyeznek a TE-200-nál írtakkal – mahagóni test, csavarozott háromrétegű juharfa nyak, égetett jatoba fogólap – és az érintők száma is ugyanannyi. A gitárt egy ESP Designed LH-150B humbuckerrel szerelték fel, ami felezhető a hangerő potméter Push/Pull kapcsolójával. A selyemfényű fekete hangszeren jól mutat a hangszedő antikolt nikkel borítása, a koptatólap elhagyása pedig tovább fokozza a minimalista dizájnt. A gitár megjelenését a fekete szerelvények – fix, testen átmenő húrozású LTD húrláb és LTD kulcsok – teszik egységessé. Az LTD TE-201 Black Satin tájékoztató amerikai listaára 499 USD.

 

LTD TL 6 Purple Sparkle Burst 850x

LTD TL-6 Purple Sparkle Burst

Az üreges testű elektroakusztikus LTD TL-6 most Purple Sparkle Burst színben is megjelent. A mahagóni testre lucfenyő top került, a háromrétegű mahagóni nyak ragasztott illesztéssel csatlakozik a testhez. A rózsafa fogólapot 22 Jumbo érintővel látták el, a Graphtech felső nyereg szélessége 43 mm. A gitáron Fishman SONICORE hangszedő és hangolóval kiegészített TL-3 előerősítő biztosítja az akusztikus hang továbbítását. A szerelvények is kiváló minőséget képviselnek – jatoba húrláb, Graphtech Nubone XB nyergekkel és Grover kulcsok. A TL-6 vékonytestű elektroakusztikus hangszer, 25 inches skálahosszal, hiteles akusztikus hangzással és az elektromos gitárokhoz hasonló játékkényelemmel. A gitár tájékoztató amerikai listaára 749 USD.

 

LTD Deluxe Viper 1000 Baritone 850x

LTD Deluxe Viper-1000 Baritone

Végezetül essen szó a Viper családról, ami három új modellel bővült. Az LTD Deluxe Viper-1000 Baritone egy 27 inches menzúrával rendelkező bariton gitár, amely mahagóni testén juharfa topot visel. A mélyen beragasztott háromrétegű mahagóni nyakra makasszar-ébenfa fogólap került 24 XJ érintővel. A fogólapon „ESP zászló” gyöngyház berakás pozíciójelölőkkel találkozhatunk, a nyakat és a fejet esztétikus fehér szegély díszíti. Ezeket a gitárokat jellemzően egy kvarttal lejjebb hangolják (H-E-A-D-F#-H) amivel a modern rockban és metalban kívánatos mélyebb tartományok megszólaltathatók.

LTD Deluxe Viper 1000 Baritone bk 850x

A nyaknál egy EMG 60TW-R, a húrlábnál egy EMG 81 humbucker teszi a dolgát. A nyaki pickup felezhető, a hangszedők kezelésére egy hangerő, egy hangszín + push/pull kapcsoló és a háromállású pickup-választó szolgál. A húrláb és húrtartó Tonepros Locking TOM rendszerű, amihez a satus LTD hangolókulcsok társulnak. A szerelvények fekete színűek – még a potméter gombok és a pickup borítások is – ami tökéletes összhangban van a gitár selyemfényű fekete színével. Az LTD Deluxe Viper-1000 Baritone tájékoztató amerikai listaára 1 099 USD.

 

 LTD Deluxe Viper 1000 EverTune 850x

LTD Deluxe Viper-1000 EverTune

A derékban eltolt offset fazonú Viper sorozatban is találunk az állandó húrfeszességet garantáló EverTune húrlábbal felszerelt modellt. A mélyen beragasztott nyakú konstrukció testének anyaga itt is mahagóni, amire juharfa top került. A nyak háromrétegű mahagóni, makasszar-ébenfa fogólappal, amin „ESP zászló” alakú pozíciójelölőkkel és 24 XJ érintővel találkozhatunk.

LTD Deluxe Viper 1000 EverTune bk 850x

A gitárt két EMG humbucker hajtja, EMG 60TW-R a nyaknál és EMG 81 a húrlábnál. A nyaki pickup itt is felezhető, a kezelőszervek megegyeznek a Viper-1000 Baritone gitárnál írtakkal. További összetevők a már említett Evertune (F modell) húrláb és a Grover hangolókulcsok. A gitár Charcoal Metallic Satin finish-t kapott, amit szépen egészítenek ki a fekete szerelvények és a szálcsiszolt fekete króm pickup borítások. A gitár tájékoztató amerikai listaára 1 299 USD.

 

LTD Deluxe Viper 1000M See Thru Black Cherry 850x

LTD Deluxe Viper-1000M See-Thru Black Cherry

A harmadik Viper újdonság is mahagóni testű modell, ami látványos See Thru Black Cherry finish-t kapott, melyen át jól látható a mahagónifa erezete. Ez is mélyen beragasztott nyakú konstrukció, háromrétegű mahagónifa nyakkal. A nyakra makasszar-ébenfa fogólapot ragasztottak, „ESP zászló” alakú pozíciójelölőkkel és 24 XJ érintővel ellátva. A nyakat és a fejet elegáns fekete binding szegélyezi.

LTD Deluxe Viper 1000M See Thru Black Cherry bk 850x

Az elektronika eltér az előbbiekben bemutatott Viper modellekétől: közvetlenül a testre erősített Fluence Classic Open Core Humbucker Neck és a Fluence Classic Open Core Humbucker Bridge pickupok hajtják a gitárt. Mindkét pickup esetében egy második „Voice” is aktiválható a hangerő-, illetve a hangszín potira szerelt push/pull kapcsolóval. Fekete, testen átmenő húrozású Tonepros Locking TOM rendszerű húrláb és satus LTD kulcsok alkotják a szerelvények sorát. A gitár tájékoztató amerikai listaára 1 199 USD.

A USD-ben megadott listaárakat csak tájékoztató jelleggel, a gitárok egymáshoz történő viszonyításához közöltük.

Az ESP/LTD gitárok hazai és európai forgalmazója a Sound Service.
Az alábbi ESP/LTD gitárok cimkére kattintva a sorozat korábbi cikkeit is megtalálod.