zenesz_logo.png



Az Alice In Chains gitárosának nevéhez a Gibson Wino Les Paul Custom Shop után most két új Epiphone signature modell is fűződik, a Wino és a Prophecy.

Az Epiphone hivatalosan is bejelentette Jerry Cantrell „Wino” Les Paul Custom modelljét, ami egy az egyben úgy néz ki, mint Jerry Cantrell limitált kiadású méregdrága Gibson „Wino” Les Paul Custom Shop gitárja. Az év elején már voltak hírek a rendkívül kedvező árú Jerry Cantrell „Wino” gitárról, ezt erősítette meg most az Epiphone, és egyben a Epiphone Jerry Cantrell Les Paul Custom Prophecy modell személyében egy valamivel drágább és modernebb változatott is bemutatott.

Epiphone Jerry Cantrell Wino Les Paul Custom Front 1300x

Jerry Cantrell Wino Les Paul Custom

Az Alice In Chains rajongók bizonyára örömmel fogadják az Epiphone valóban pénztárca-barát Jerry Cantrell „Wino” Les Paul modelljét, mert a Custom Shop modell árának töredékéért juthatnak hozzá egy remek gitárhoz.

A mahagóni testű gitár juharfa topja sötét borvörös színben pompázik, míg mahagóni test a Gibson hagyományos súlycsökkentő technológiájával – 9 méretes lyukat marnak a test nagyobbik, felső ívébe – lett könnyebbé varázsolva. (Egyébként a gitár Gibson Custom Shop változatánál is ezt a megoldást alkalmazták.) A szintén mahagóni nyak (Artist profil) ragasztott illesztéssel csatlakozik a testhez. Az ébenfa fogólap rádiusza 12” és 22 médium jumbo érintő osztja fel. A Graph Tech felső nyereg szélessége 43 mm, a hangszer skálahossza 628,65 mm, azaz 24,75 inch.

static.gibson.com product images Epiphone EPI1TY333 Dark Wine Red hardware 500 500

 

A nyaki pozícióban egy aranyszínű tokozású Epiphone Alnico Classic PRO humbucker dolgozik, míg a húrlábnál egy borítás nélküli 98T PRO humbuckert találunk. A pickupokat a tradicionális két hangerő, két hangszín poti + háromállású pickupváltóval kezelhetjük.

wino head 500x

 

Ki kell emelni a Epiphone LockTone Tune-O-Matic húrlábat, amihez Epiphone LockTone Stop Bar húrtartó társul, valamint a Grover Rotomatic 18:1 áttételű húrgépeket. A kétirányú nyakpálca fekete takarólemezét Jerry Cantrell aláírása díszíti, a fejen rombusz, a fogólapon téglalap alakú gyöngyház berakásokkal találkozhatunk. További apró részlet a fej hátoldalára kerülő JJ logó.  Minden szerelvény aranyszínű, az összképet a topot szegélyező hétrétegű, a hátoldalt és a fejet díszítő ötrétegű binding teszi teljessé.

 


A gitár amerikai listaára 849 USD, ami meglehetősen kedvező, főleg, ha a szerintünk jelentősen túlárazott korábbi Gibson Custom Shop verzióhoz viszonyítjuk. Ebben a 849 dolláros árban egy Jerry Cantrell feliratú keménytok is benne van. Ha megnézzük a hivatalos Epiphone demót, akkor hallhatjuk, hogy a tiszta, és a torzított hangzásoknál hogyan teljesít ez a gitár.

 

Epiphone Jerry Cantrell Les Paul Custom Prophecy Bone White Front 1300x

Epiphone Jerry Cantrell Les Paul Custom Prophecy

Az egyidejűleg bejelentett Jerry Cantrell Les Paul Custom Prophecy egy kicsit modernebb Les Paul Custom modell, szintén mahagóni testtel és jávorfa toppal, ami itt csontfehér finish-t kapott. Ennek a gitárnak a teste már a Gibson legújabb un. Ultra Modern súlycsökkentő eljárásával készült, az üregek a test szinte minden részben megtalálhatók, és jelentős súlycsökkenést eredményeznek. Előnye, hogy kevésbé hajlamos gerjedésre, mint az üreges testű modellek, ugyanakkor a súlycsökkenés majdnem ugyanakkora, mint azoknál, és ez a technológia a gitár hangzását is kedvezően befolyásolja.

ultra modern weight relief 650x


A Les Paul Custom Prophecy is mahagóni nyakkal és ébenfa fogólappal készül, de a Jumbo érintők száma itt már 24, ami azt is eredményezi, hogy a két hangszedő közelebb kerül egymáshoz. A felső nyereg anyaga és szélessége, a fogólap rádiusza, valamint a skálahossz megegyezik az előző modellnél írtakkal.

 static.gibson.com product images Epiphone EPIXB9849 Bone White hardware 500 500

 

A következő eltérés a hangszedőknél tapasztalható: a Prophecy modellt két egyedi hangolású Fishman Fluence pickuppal látták el. Ezek a hangszedők három, jól elkülönülő hangzást tudnak, egy meleg PAF vintage sound-ot, egy dögös modern humbucker hangzást és egy fényes single-coil megszólalást, melyek a hangerő és hangszín potikra szerelt push/pull kapcsolókkal érhetők el. Ez is – akárcsak az egyedi Cantrell nyakprofil – Jerry keze nyomát jelzik.


A szerelvények tulajdonképpen megegyeznek a Wino Les Paul Custom szerelvényeivel – LockTone Tune-O-Matic húrláb, LockTone Stop Bar húrtartó, Grover Rotomatic kulcsok – azonban ezek a hardverek matt, szálcsiszolt nikkel színűek, ideértve a pickup borításokat és a potméter gombokat is. Erre a hangszerre nem került koptatólap, a fogólap pozíciójelölő berakásai is eltérőek, a többrétegű test és fej szegélyezése is más színű, de a többi díszítő elem – a fej gyöngyház berakása, a pálca takarólemez aláírása, a fej hátoldalán található logó – itt is jelen van. Összességében egy átgondolt, visszafogottan elegáns Les Paul benyomását kelti ez hangszer, melynek az amerikai listaára ára kemény tokkal együtt 1 149 USD.

Technikai specifikáció: https://www.epiphone.com/en-US/