zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – A Fender és Squier Paranormal modelleknél megszokhattuk, hogy valami nagy csavar van a dizájnban, ilyesmi történt a Paranormal Baritone Telecaster esetében is.

A bariton gitárok a 60-as évek óta jelen vannak, de igazán sohasem tartoztak egyetlen divatos mainstream vonulathoz sem. Bizonyos tekintetben nem is sorolhatók a klasszikus értelemben vett „normál” elektromos gitárok közé. Általánosságban elmondható ezekről a hangszerekről, hogy egy átlagos elektromos gitárnál nagyobb testmérettel, és hosszabb menzúrával rendelkeznek. Ez a vastagabb húrok, illetve a mélyebb hangolás miatt szükséges. A bariton gitárok jellemzően egy tiszta kvarttal vagy tiszta kvinttel vannak lejjebb hangolva, mint egy normál hangolással rendelkező gitár. Tehát az alsó húr H-ra, vagy A-ra van hangolva, a többi húrnál pedig megmarad a jól megszokott relatív gitárhangolás (tiszta kvart, kivéve egy helyen, ahol nagy terc).

BT 700x

 

Ezáltal mindenki, aki a normál hangoláshoz szokott, azonnal tud rajta játszani, mert a relatív távolságok nem változtak, csak minden lejjebb került ezen hangszerek esetében. Az évek során sokféle zenében használták már őket, a country-tól kezdve a jazz-en át a metalig. Rengeteg világhírű gitáros használt, illetve használ bariton gitárt főleg inkább a felvételeiken. Néhány példát említve: Pat Metheny, Allan Holdsworth, John Petrucci, James Hetfield, Eddie Van Halen, Mark Lettieri, Brian Setzer, Andy McKee, stb. Már ez a rövid, de velős névsor is azt mutatja, hogy a bariton gitárok felhasználása a legeltérőbb stílusokban is jelen van.

Jelen tesztünkben egy Squier gyártmányú bariton gitárt, egészen pontosan a Squier Paranormal Baritone Cabronita Telecaster-t vesszük tüzetesebben szemügyre.

 0377030557 fen ins frt 1300x

 

Összerakás, kényelem

A Squier Paranormal Baritone Telecaster méreteit tekintve nagyobb, mint bármely normál Telecaster. Furcsa is lenne, ha ez másként lenne, hiszen a fentiekben már említettem, hogy a bariton hangszerek minden tekintetben nagyobb mérettel rendelkeznek. Menzúrája 686 mm, ezáltal a nyaka hosszabb, a bundok közötti távolságok pedig szintén „nagyobbra nőttek”. Aki normál elektromos gitárokhoz és a 648 mm körüli menzúrához szokott, annak ez elsőre szokatlan lehet, de könnyen hozzá lehet szokni, a leírt adatok drasztikusabban hangzanak, mint a valós játékérzet.

A gitár „C”-alakú nyakprofillal rendelkezik, ami abszolút kényelmes, jól játszható. A húrnyomás meglehetősen emberes, nem is csoda, hiszen a gitár gyárilag 14-68-as húrkészlettel van felvértezve. Gyári hangolása „H”, de ez a húrvastagság talán már lehetőséget ad akár az „A”-ra való hangolásra is. A gitár testen átmenő húrozással rendelkezik, ami szintén jót tesz a mélyebb hangfekvésben dolgozó hangszereknek.

 

fender squier paranormal baritone cabronita telecaster rear 1300x

 

Testformáját, illetve fejformát tekintve abszolút Telecasterről van szó. A Fender, illetve Squier Paranormal szériáinál megszokhattuk, hogy a jelző arra utal, hogy valami nagyon nagy csavar van a dologban, nem sorolható igazán a tradicionális típushoz, csak bizonyos (főleg külső jegyeket) őriztek meg az eredeti verziókból. Így van ez a Squier Paranormal Baritone Telecaster esetében is, mely csupán nagyon távoli rokona a hagyományos Telecastereknek.

 

baritone close 500x

Hang

A Squier Paranormal Baritone Telecastert két Fender Designed Soapbar Alnico hangszedővel látták el, mely a P-90-ek családjába sorolható. Ahogyan a hangszer kialakítása, és design-ja sugallja, úgy a hangszedők jellege le is szögezi azt a tényt, hogy ez a gitár nem a metal-típusú bariton gitárok közé tartozik. Sokkal inkább meleg, vintage hanggal rendelkezik, mely ugyanakkor megfelelő mennyiségű fénnyel is párosul, ezáltal nem mosott, nem ködös, hanem jól értelmezhető. Így az ő területe főleg a blues, country, pop és hasonló műfajok.

A hangszer nagyon jól dolgozik együtt a megfelelő overdrive pedálokkal. Például egy Tubescreamer-jellegű drive pedállal az alsó tartományokat feszesebbé tehetjük, a közepek megfelelő mértékű emelést kapnak, így egy nagyobb zenekari kontextusban is kezelhető marad a hangja, nem akad össze a basszusgitárral, tónusát tekintve a gitár tartományban marad, de mégis dögösen és mélyebben szól.

Squier Paranormal Baritone Cabronita head 700x

 

Összességében nagyon érdekes élmény a Squier Paranormal Baritone Telecaster-rel való muzsikálás. Új kapuk nyílnak meg, teljesen másként játszik rajta az ember, mint azt önmagától megszokhatta. Szó szerint olyan hangok felé nyúlhat, melyek eddig elérhetetlenek mélységben hevertek. Egy fura hasonlattal élve olyan érzést kelt az emberben ez a hangszer, mintha basszusgitár gének keveredtek volna egy Telecaster DNS-ébe.

 0377030500 fen ins frt 1 1300x

 A Sunburst változat

 

Összegzés, ajánlás

A Squier Paranormal Baritone Telecaster egy korrekt módon összerakott bariton gitár, mely a keményebb metalban kevésbé, de a könnyedebb műfajok mindegyikében jól használható. Kiválóan alkalmas lehet a kisebb (duó vagy trió) formációkban történő használatra, ugyanis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, illetve olyan tartományban szól, melyek egyidejűleg teljesítik a basszus- és harmónia funkciót is, adott esetben szóló, illetve dallamjátékra is teljesen alkalmas lehet. Nagyobb zenekari kontextusban, jól kitalált hangszerelési funkcióval, illetve megfelelő módon alkalmazott sounddal telitalálat lehet, illetve egy nagyon különleges, ritkán használt ízt adhat egy-egy dalnak. A Squier Paranormal Baritone Telecaster ára lehetővé teszi, hogy a bariton gitár-élményhez elérhető áron jusson hozzá az ember, ezáltal pusztán kísérletezési céllal sem utolsó dolog egy ilyen példányt beszerezni. Mély, vaskos, de mégis gitár-jellegű hangjába ugyanis nagyon könnyen bele lehet szeretni.

 

Technikai adatok

Tesztgitár: Mezzoforte Hangszeráruház
Ár: 159.900 Ft
Konstrukció: csavarozott
Test: nyárfa
Nyak: jávor, „C” profil
Fogólap: indiai babérfa, rádiusz: 241 mm (9.5")
Menzúra: 686 mm (27")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 42 mm (1.65")
Érintők: 22 keskeny/magas
Hangszedők: Fender Designed Alnico Soapbar Single-Coil (nyak), Fender Designed Alnico Soapbar Single-Coil (híd)
Elektronika: 1 hangerő, 1 hangszín, 3-állású pickupváltó
Szerelékek: króm
Húrláb: hatnyerges fix húrláb testen átmenő húrozáshoz
Kulcsok: Vintage-Style
Szín: szörfzöld (SFG: Surf Green), vagy 3-Color Sunburst