zenesz_logo.pngAhogy szinte minden gitársorozatában, a fejnélküli EHB basszus sorozatban is új modellekkel jelentkezett az Ibanez.

Az EHB típusjelzés az Ergonomic Headless Bass, vagyis ergonomikus fejnélküli basszus rövidítése, és ez a modell 2020 eleje óta szerepel az Ibanez kínálatában. Az EHB sorozat – amellett, hogy nincs hagyományos fejrésze – teljesen újszerű testformával rendelkezik, melyen nyomokban felfedezhetjük a Soundgear sorozat vonalait, habár a felső szarvát inkább a BTB basszusoktól örökölte. Fontos jellemző még a részben üreges test, ami egyrészt csökkenti a hangszer súlyát, másfelől optimalizálja a gitár balanszát. A hátoldal vastagsága a gitár középvonalától felfelé folyamatosan vékonyodik, azzal a céllal, hogy a hangszer jobban a testünkhöz simuljon, és így gyakorlatilag ugyanazzal a testtartással tudunk ülve vagy állva játszani.

 

EHB1265MS NML 1P 01 A front 1300x


Ibanez EHB1265MS

Az egyik új jövevény az öthúros EHB1265MS melynek kőrisfa testére szemet gyönyörködtető diófa top került, aminek nem csak esztétikai jelentősége van, mert a kőrisfa test a diófa tetőlappal szépen kiegyensúlyozott, jól rezonáló alapot biztosít. A 9 részből álló, grafit rudakkal megerősített panga-panga / dió nyak és a 24 rozsdamentes acél érintővel felszerelt panga-panga fogólap amellett, hogy könnyű játszhatóságot ígér, konkrét hangindítást, feszes mélyeket és megnövelt hangkitartást eredményez.

EHB1265MS NML 1P 01 C rear 1300

A gitár változó menzúrájú (újabban legyező bundosként emlegetik), ami azt jelenti, hogy a gitár skálahossza 33 és 35 inch között változik, vagyis a mélyebb húrok skálahossza hosszabb, a magasaké rövidebb. Mindez optimális skálahosszt, ezáltal optimális rezonanciát, feszességet és konzisztens hangzást eredményez minden egyes húrnál.

A gitár egyik fő erőssége a jól kitalált és sokféle hangzást biztosító elektronika. Ennek fontos összetevői a „szappantartó” tokozású Bartolini BH2 humbuckerek, melyek biztosítják a feszes mélyeket, az ütős közepeket és remekül „továbbítják” a játék dinamikáját. A kéttekercses, hosszú fém pólussal szerelt pickup megnövelt mágneses mezővel rendelkezik, ennek szerepe van abban, hogy minden húr rezgésére a hangszedő egyformán pontosan reagáljon.

feat EHB1265MS pu 600x

 

A két Bartolini pickup-hoz egy bypass kapcsolóval szerelt háromsávos Vari-Mid EQ tartozik. Mind a magas, mind a mély frekvenciák emelését/vágását egy-egy dupla potival végezhetjük, míg középszabályzónál a dupla potméter alsó tekerőjével állíthatjuk be azt a középtartományt, amit emelni/vágni szeretnénk. A Balance gombbal a két hangszedő arányát keverhetjük, míg az EQ Bypass kapcsolóval kikapcsolhatjuk az aktív elektronikát, ekkor a Treble gomb egyszerű hangszínszabályzóként funkcionál. A Bartolini Classic Bass sorozatú pickupok nem véletlenül népszerűek a metalban, jazzben és egyéb progresszív műfajokban egyaránt, ugyanis az ilyen zenékben komoly jelentősége van a hang artikulációjának és a játék dinamikájának.

 

EHB1006SMS MGM 1P 01 kapcsolás 650x


A szerelvények terén is felsőkategóriás összetevőkről beszélhetünk: az MR5HS húrlábat kifejezetten az EHB basszusokhoz fejlesztették. A húrláb minden egyes darabját külön-külön, masszívan a testhez erősítették a maximális rezonancia átvitel miatt. A húrlábnyergek egyenként állíthatók húrtávolság szempontjából is, +/-1,5mm értékek között, vagyis minden gitáros ízlésének és játékstílusának megfelelően szabályozhatja ezt is. Minden hangolónál teflon alátét teszi finomabbá a hangolás műveletét. A gitárt olyan további extrák teszik kívánatossá, mint pl. a fogólap oldalán elhelyezett, sötétben fluoreszkáló pozíciójelölők, a Schaller S-Lock hevedertartók, a záras Neutrik Lock jack aljzat, valamint a két hangszedő közé helyezhető, eltávolítható ujjtámasz.

 

 

Az EHB1265MS basszus látványos selyemfényű Natural Mocha finish-t kapott, melyhez jól illenek a fekete szerelvények. Az új EHB modell ajánlott hazai ára 504 000 forint.

 

 

EHB1006MS MGM 1P 01 A front 1300x


Ibanez EHB1006MS

Míg az előző új EHB modellre talán az elegáns jelző illik a legjobban, új hathúros társát megpillantva először a félelmetes és lenyűgöző szavak jutottak eszembe. Van ebben a gitárban valami űrfegyver-szerű, gondolom a vastagabb fejnélküli nyak, a hathúros fekete húrláb, a fekete szerelvények, valamint a metálszín összessége okozza. Az EHB1006MS testformája és testkialakítása megegyezik az öthúros változatéval, anyaga amerikai hársfa, melyhez öt részből álló, grafit rudakkal megerősített égetett juhar / dió nyakat csavaroztak. Az égetett madárszemes juhar fogólap 24 rozsdamentes médium érintőnek biztosít helyet. Ez a hangszer is változó menzúrás, skálahossza 32,5” és 35” között változik.

EHB1006MS MGM 1P 01 rear 1300x

Az EHB1006MS basszuson két passzív T1 humbucker hangszedő dolgozik, melyek két tekercse külön házban, egymástól függetlenül lett a testre rögzítve, és így a magasságuk is stílustól és ízléstől függően külön-külön állítható. A hangzásukat feszes mélyek, ütős közepek és a tiszta magasak jellemzik, ráadásul a lekerekített dizájnnak köszönhetően kényelmes ujjtámaszként is funkcionálhatnak. A két humbuckert az előzőekben már részletezett háromsávos Vari-Mid EQ-val tarthatjuk kordában.

feat EHB1006MS pu 600x

 

A szerelvények ennél a gitárnál is a felső ligát jelzik, itt is MR5HS húrlábbal van dolgunk, és nem maradhatnak el az olyan extrák, mint a fluoreszkáló pozíciójelölők, a Schaller S-Lock hevedertartók és a záras Neutrik Lock jack aljzat. A gitár gyári hangolása 1C,2G,3D,4A,5E,6H és D'Addario® EXL170-5SL + .032 húrkészlettel felszerelve forgalmazzák. Az EHB1006MS selyemfényű matt metálszürke lakkozást kapott és a két T1 humbuckernek, valamint a Vari-Mid EQ-nak köszönhetően ez a basszus is gond nélkül teljesít a funktól a metalig terjedő műfaji palettán, miközben luxus szolgáltatásokban részesíti a basszus-játékost. A hathúros Ibanez EHB1006MS ajánlott hazai ára 486 000 forint.

 


Az Ibanez gitárok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.