zenesz_logo.pngA Gibson az új Master Artisan sorozatát izgalmas és látványos Leo Scala Super '58 Flying V gitárokkal indítja útjára.

A Gibson Custom Shop által közelmúltban bejelentett Master Artisan sorozatba olyan egyedi tervezésű és kivitelezésű, különleges összetevőkből készült ritka hangszerek kerülnek, melyeket a Gibson a világ leghíresebb hangszerkészítő mestereivel közösen készített és a hangszerkészítés csúcsát jelentik.

A Gibson Custom Shop az új Master Artisan sorozatot Leo Scala Super ‘58 Flying V modelljeivel indítja útjára. A legendás cégnek ez az első együttműködése a Los Angeles-i hangszerésszel, Leo Scala-val, aki a Scala Guitars alapítója és a világ egyik legelismertebb gitárkészítője. Három évtizedes pályafutása során – a Gibson gitárok iránti elkötelezett szenvedélye mellett – Scala hihetetlen mesterségbeli tudásának és kreativitásának köszönhetően irigylésre méltó hírnévre tett szert.

Leo Scala Super ’58

Az ötletet állítólag a Gibson elnöke, Cesar Gueikian vetette fel, amikor találkozott Leo Scalaval és Gary Kramerrel, a Kramer Guitars alapítójával Scala Los Angeles-i műhelyében. Kidolgoztak egy tervet az ’58 Korina Flying V újra gondolásáról, ennek nyomán született meg a Master Artisan tíz egyedi Flying V modellje.

 

leo scala classic black front 850

The Classic

A The Classic gitároknál Scala célja az volt, hogy minél inkább az eredeti Flying V modellhez hasonló gitárt alkosson. Ezek a hangszerek korina testtel és nyakkal rendelkeznek, melyre brazíliai rózsafa fogólap került. A korina a mahagónihoz hasonló, Afrikából származó fafaj, és az eredeti Flying V, valamint Explorer gitárok is ebből a hangszerfából készültek. A gitár fényezése kézzel készült, akárcsak a Scala által történt „öregítés” is. A hangszedő egy egyedi tekercselésű Retrophonic humbucker, az 50-es éveknek megfelelő áramkörökkel, egyedi „Bumble Bee” olaj papír kondenzátorokkal, egy hangerő és egy hangszín potival. Testen átmenő húrozáshoz való réz Tune-O-Matic húrláb és V alakú réz húrrögzítő teszik teljessé az 50-es évek dizájnját. Ezek a gitárok háromféle kivitelben fehér, fekete vagy fém koptatólappal készülnek.

 

leo scala hybrid white front 850x

The Hybrid

A The Hybrid kivitel lényege az egyedi V alakú réz húrtartó, ami lehetővé teszi a húrok „normál” felső befűzését, de ha a gitáros a testen átmenő húrozást preferálja, ez a Hybrid húrtartó erre is alkalmas. A The Hybrid verzió is háromféle koptatólappal rendelkezik, fehér, fekete, és fém. Ez utóbbi esetében a potméter gombok aprólékosan kidolgozott koponyákat, fejeket formáznak.

 

leo scala 777 black front 850x

The 777

A The 777 részben Lonnie Mack „Number Seven” Bigsby tremolóval felszerelt Flying V gitárjáról kapta a nevét, a másik két „7” pedig onnan származik, hogy Bigsby B7 tremoló díszeleg a gitáron, valamint ez volt a hetedik gitár melyen Scala ebben a sorozatban dolgozott. Ahogyan a sorozat többi modelljénél, itt is Korina test és nyak kombinációról beszélhetünk, az elektronika – Retrophonic humbucker, az 50-es éveket idéző áramkörök – is ugyanaz, és ez a gitár is fehér, fekete és egyedi, öregített fém koptatólappal készül, ez utóbbi esetében is szépen kidolgozott fém potméter gombok dobják fel a hangszer megjelenését.

 

leo scala super58 seraph front 850x

The Seraph

„Az eredetiség csúcsa, egy gitár, ami az összes többi fölött áll” – így írta le Scala a The Seraph modellt, hozzátéve, hogy ez a gitár „alapvetően egy műtárgy”. Ez a modell valamivel sötétebb árnyalatú korinafából készült, az alapkonstrukció megegyezik a többi Leo Scala Super ’58 modellével. Ez a gitár is Bigsby B7 tremolóval büszkélkedhet, és Schaller Roller Tune-O-Matic húrlábat kapott. A Retrophonic humbucker is jelen van, de ez már felezhető. A gitár leglátványosabb eleme minden kétséget kizárólag a dupla méretű, a gitár formáját követő fém koptatólap, melybe egy 1937-es Pontiac logót gravíroztak. A gitár kézzel öregített hátoldalát is művészi grafika díszíti, és a bronz potméter gombok is nagyon jól állnak ennek a tényleg inkább műtárgy jellegű hangszernek.

 

leo scala super58 seraph back 850x

 

„Amikor gitárt építek, akkor valójában nem gitárt készítek. Először megtervezem a gombokat, azután jön pickup tekercselés. Minden részletet 100%-ban kidolgozok, tulajdonképpen egy csomó különböző kis dolgot hozok létre. A gitár, az a hely, ahol mindezen dolgok találkoznak” – meséli Scala.

Habár Scala gitárjai elsősorban vizuálisan hatnak ránk, soha nem a megjelenés a legfontosabb Scala számára. „Mindig a hangzás a legfontosabb” – magyarázza Scala. „Lehet extrém módon feltűnő, de ha felveszed, és nem úgy teszi a dolgát, ahogyan kell, akkor pont a lényege veszett el. Ezek nem olyan alkotások, melyeket a falra kellene felakasztani, ezek működő műalkotások. Ez a sorozat ezt reprezentálja, és megtiszteltetés számomra, hogy egy ikonikus örökséghez járulhattam hozzá."

 

 

Az árakról még nincsenek információk, de minthogy összesen csak 10 gitár készült, ezek kizárólag a Gibson Garage-tól rendelhetők meg. Nem gondoljuk, hogy ezek normál, átlagos modellek lennének, melyeket egy átlag zenész megengedhet magának. De abban talán reménykedhetünk, hogy idővel némely stíluselem „leszivárog” a gitárgyártásba.

Aki még ennél is több részletre kíváncsi, látogassa meg a https://www.gibson.com/en-US/Master-Artisan-Collection oldalt!