zenesz_logo.png



Az Ibanez ismét gondolt a kisebb költségvetésből gazdálkodó gitárosokra, és belépőszintű Gio sorozatában két új lenyűgöző RG fazonú modellt mutatott be.


 

A tavalyi évhez hasonlóan az Ibanez ismét bővítette Gio sorozatú, legelérhetőbb árú gitárjainak sorát, méghozzá a kiváló ár/érték arányú GRG121SP-BMC és a GRG220PA-RLB modellekkel. A Gio széria egyébként 1998 óta létezik, és számos drága Ibanez gitárnak van Gio változata, ami szerintünk nagyszerű lehetőséget kínál kezdő vagy tanuló gitárosok számára. Szimpatikus, hogy a két új modell bár alapkonstrukciójában megegyezik, de az egyik visszafogottabb, míg a másik díszesebb megjelenésű, valamint fix húrlábas és tremolós kivitel közül is választhatunk.

 

GRG121SP BMC 5N 01 A 1300x

 

GRG121SP-BMC

Az új Gio sorozatú gitár a legendás, évtizedek óta ismerős, ergonomikus kialakítású RG formára épül, a test anyaga ezúttal nyárfa, melyhez kényelmes és gyors játékra született GRG profilú „égetett” juharfa nyak csatlakozik. A nyak anyagválasztása és hőkezelése hozzájárul a konkrét, kiegyenlített hangindításhoz és a hosszú hangkitartáshoz. A nyakillesztés az Ibaneztől ismert csavarozott All Access Neck Joint (AANJ) megoldású, ami speciális kialakításával lehetővé teszi a felső fekvések kényelmes elérését. A nyakra 15,7 inches rádiuszú jatoba fogólap került, ami 22 médium nikkel érintőnek biztosít helyet. Az átlagosnál lényegesen laposabb fogólap a gyors, gördülékeny játékot támogatja, a fogólap anyaga pedig gazdag középhangzást és fényes magasakat eredményez. Az ABS felső nyereg szélessége 1.692", a gitár skálahossza 25,5 inch.

GRG121SP BMC 5N 01 rear 1300

 

A két nikkel borítású, kerámia mágneses, passzív Classic Elite humbucker hangszedővel és az ötállású pickup választóval kedvünkre alakíthatjuk hangzásunkat. Az 1.,3.,5. állásokban a standard pickup kapcsolásokkal van dolgunk, míg a 2. pozícióban a hídi humbucker külső és a nyaki humbucker belső tekercse szól, a 4. állásban pedig csak a nyaki pickup belső tekercse aktív. Habár a nagykimenő jelet leadó pickupok és a gitár vizuális megjelenése miatt ez hangszer mindig is rock gitárnak lesz elkönyvelve, a GRG121SP hangzásbeli képességei okán szuper megoldás lehet szinte bármely stílusban.

GRG220PA RLB 2Y 01 ZA 650x

 

Az új Gio modell testen átmenő húrozáshoz való F106 fix húrlábat kapott, ami a mélyebb hangolásoknál nagyobb stabilitást jelent. A hangolást az öntött Ibanez hangolókulcsokkal intézhetjük, az összes hardver krómszínű, ami kifejezetten jól áll a fényes, csillogó Blue Metal Chameleon lakkozású gitárnak, melynek javasolt hazai ára 108 000 forint és már előrendelhető, érkezése 2022 júliusára várható.

 

GRG220PA RLB 2Y 01 A 1300

 

GRG220PA-RLB

Bár első ránézésére is szembetűnő a különbség a két új Gio modell között, az alapkonstrukció megegyező. Ez a modell is a már említett és jól bevált RG testformával rendelkezik, a nyakprofil is ugyanaz, és itt is All Access Neck Joint csavarozott nyakillesztésről beszélhetünk. Ennél a modellnél az okoume testre izgalmas mintázatú csomós nyárfa top került, a test és a top találkozását elegáns fehér szegély díszíti. A juharfa nyakra bíborfa fogólapot ragasztottak, ami szintén fehér bindinget visel. A fogólapon 24 jumbo érintő található, a fogólap rádiusza, a felső nyereg szélessége és menzúra megegyezik az előző modellnél írtakkal.

GRG220PA RLB 2Y 01 rear 1300

 

Az elektronika teljesen azonos a két Gio modellen, itt is két Classic Elite humbucker hajtja a gitárt és az ötállású pickup-váltó bekötése is ugyanolyan. Ahogyan azt első pillantásra felfedezhettük, ez a modell T106 tremolós húrlábat kapott, öntött Ibanez húrgépekkel. A szerelvények – beleértve a pickup borítást és a potméter gombokat is – aranyszínűek, a fogólapon látványos „cápafog” berakások jelölik a pozíciókat, a top és a fej fényes Royal Purple Burst színben pompázik, a hátoldal pedig fényes natúr lakkozású. A GRG220PA-RLB javasolt hazai ára 118 000 forint, ez a modell is előrendelhető és júliusra várható a boltokba kerülése.

 

Az Ibanez gitárok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.