zenesz_logo.png



Negyven éve, hogy a Fender útjára indította a Squier márkát, és a cég most stílusosan, tíz új gitárral ünnepel.

2022-re a „Big F” egy rakat új és kedvező árfekvésű 40th Anniversary gitárt és basszust hozott ki, a gyártó olyan időtlen olyan klasszikusai előtt tisztelegve, melyek meghatározzák a legendás márkát.

Az új Squier széria Stratocaster, Telecaster, Jazzmaster, Precision Bass és Jazz Bass modelljei fenséges színekben tündökölnek. A Gold Edition modellek mindegyike aranyszínű eloxált alumínium koptatólappal, hozzáillő aranyszínű hardverekkel, valamint szegélyezett indiai babérfa fogólappal büszkélkedhet, melyen klasszikus téglalapalakú pozíciójelölő berakások találhatók és a gitárok fényes finish-t kaptak.

A Vintage Edition gitárok is eloxált fekete vagy aranyszínű alumínium koptatólappal, öregített króm hardverekkel, juharfa fogólappal rendelkeznek és selyemfényű lakkozásúak. Nézzük meg egy kicsit közelebbről két sorozatba sorolt öt-öt modellt!

 Squier 40th Anniversary Stratocaster 850x604

40th Anniversary Stratocaster

Nem meglepő módon a Squier 40th Anniversary modellek sorát a Stratocaster nyitja. Mind a Gold, mind a Vintage kiadás testének anyaga nyatoh fa (Délkelet-Ázsiában honos szép mintázatú keményfa), amihez vékony „U” profilú juharfa nyakat csavaroztak. Mindkét változaton három Fender® Designed Alnico Single-Coil pickup dolgozik, melyekhez a Fendertől megszokott egy hangerő, két hangszín, ötállású pickup-váltó kezelőszervek társulnak. A fogólap a Gold változatnál fehér szegélyezéssel díszített indiai babérfa és a pozíciójelölők téglalap alakú gyöngyház berakások, a Vintage kiadásnál a fogólap juharfa és a nevezetes helyeket fekete pontok jelölik. Mindkét fogólapon 21 keskeny magas érintővel találkozhatunk, a fogólap rádiusza 9,5”, a 42 mm széles felső nyereg anyaga pedig csont.

A szerelvények is megegyeznek: hatnyerges Vintage stílusú tremolós húrláb, Vintage hangolókulcsok, de amíg a Gold kiadás szerelvényei aranyszínű bevonatot kaptak, a Vintage verziónál ezek öregített krómszínűek. A Squier 40th Anniversary Stratocaster Gold Edition modellek fényes Lake Placid Blue, Ruby Red Metallic és Sienna Sunburst színben kaphatók, aranyszínű eloxált alumínium koptatólappal. A Vintage változat pedig selyemfényű Seafoam Green, Sonic Blue és Wide 2-Color Sunburst színben kerül forgalmazásra, a koptatólap az első két szín esetében szintén aranyszínű, a Sunburst-nél pedig fekete. Mind a Gold, mind a Vintage kiadású gitárok ára színtől függetlenül 206 900 forint, ami igen kedvezőnek mondható.

 Squier 40th Anniversary Telecaster 850x588

40th Anniversary Telecaster

Következzenek az ünnepi Squier Telecasterek, melyeknél a felhasznált hangszerfák teljesen megegyeznek a Strat-nál írtakkal. Vagyis mindkét változatnál nyatoh test, juharfa nyak, indiai babérfa fogólap a Gold kiadásnál és juharfa fogólap a Vintage változatnál. A keskeny magas érintők száma itt is 21, a felső nyereg szintén csontból készült, és a fogólap rádiusza is a klasszikusnak mondható 9,5 inch. Egyébként a Stratocaster és a Telecaster menzúrája egységesen 25,5” (648 mm).

Ha az elektronikát nézzük, a Telétől megszokott SS kiosztásban két Fender Designed Alnico Single-Coil pickupot látunk, melyeket egy hangszín, egy hangerő és egy háromállású pickup-választóval kezelhetünk. Mindkét változat tradicionális, testen átmenő húrozáshoz való hárombabás Vintage-Style húrlábat és Vintage-Style hangolókulcsokat kapott.

A Gold kiadású Squier Telecaster fényes fekete és Sherwood Green színekben, aranyszínű szerelvényekkel, aranyszínű eloxált alumínium koptatólappal kerül forgalomba. A Vintage változatnál a testet esztétikus binding szegélyezi, a szerelvények matt króm színűek, és ezek a modellek Vintage Blonde, Mocha, valamint dakota vörös színben kaphatók, mindegyik fekete koptatólappal felszerelve. A 40th Anniversary Squier Telecaster gitárok ára egységesen 206 900 forint.

 

Squier 40th Anniversary Jazzmaster 850x613

40th Anniversary Jazzmaster

Ha valaki vonzódik az offset (derékban eltolt) fazonú gitárokhoz itt egy kedvező árú lehetőség! Ez a gitár azért egy másik világot jelez, mint a Strat és a Tele. Annak idején a Fender a Jazzmasterrel a jazz és blues gitárosokat kívánta megnyerni. Ez a testfazon az ülő játékmódhoz volt kényelmes, és a két lapos és széles tekercselésű single-coil pickup a Gibson humbuckerekhez hasonló melegséget kölcsönzött a gitár hangjának – ugyanakkor megtartotta az egytekercses hangszedőkre jellemző fényességét.

Az anyaghasználat annyiban tér el az előzőkben ismertetett modellekétől, hogy itt mind a Gold, mind a Vintage verzió testének anyagát nyárfa adja, a nyak ezeknél is juharfából készült, a fogólap variációk – indiai babér / juhar – is ugyanaz. Az érintők mérete, száma, a fogólap rádiusza, skálahossz is megegyezik a Strat és Tele modellekével. Egy apró méretbeli eltérést tapasztalhatunk mindössze, a csont felső nyereg – és így a nyak is – kissé szélesebb, mint az előző modelleknél, ez a méret 42,8 mm.

squier 40th anniversary gold edition jazzmaster 500x

 

A gitárt – bár fehér „szappantartó” tokozást kaptak – itt is két Fender® Designed Alnico Single-Coil hajtja, azonban a kapcsolás – ahogyan azt már a Jazzmastertől megszokhattuk – elég körmönfont. Megkapjuk a szokásos Volume, Tone gombokat, és a háromállású pickupváltót, de rendelkezésünkre áll az un. Rhythm Circuit, vagyis ritmus áramkör is. Konkrétan egy kis csúszókapcsolóval lehet váltani szólózáshoz és a ritmuskísérethez tartozó hangerő és hangszín között. Ráadásul az egy főhangerő és főhangszín poti mellett két kis tekerővel a nyaki pickup hangszínét és hangerejét külön lehet szabályozni.

A szerelvényekre térve, ezek a modellek hatnyerges Mustang stílusú húrlábbal, Vintage Style lebegő tremolós húrtartóval, valamint Vintage Style hangolókulcsokkal lettek felszerelve. A Gold Edition Jazzmaster fényes Lake Placid Blue és Olympic White színben készül, mindkettő aranyszínű eloxált alumínium koptatólappal, és a fogólapon téglalap alakú gyöngyház berakású pozíciójelölőkkel találkozhatunk. A Vinatge kiadás selyemfényű Seafoam Green és Desert Sand színben érhető el, szintén aranyszínű koptatólappal, de pont alakú pozíciójelölőkkel. Mindegyik 40th Anniversary Jazzmaster ára 212 900 forint.

 

 Squier 40th Anniversary Precision Bass 850x522

40th Anniversary Precision Bass

A klasszikus Precision formát és feelinget nyújtó ünnepi Squier basszus is felvonultatja azokat a jellemzőket, melyeket hathúros társainál már kiemeltünk. Ez a modell kényelmes vékony „C” profilú nyakkal rendelkezik, a hengeralakú húrlábnyergek és a Vintage Style hangolókulcsok az autentikus hangzást és feelinget erősítik. Hangszerfák szempontjából a Precisionra ugyanaz igaz, amit a Strat modelleknél már leírtunk: nyatoh test, juharfa nyak indiai babér vagy juharfa fogólap. A vékony-magas érintők száma 20, a fogólap rádiusza 9,5”, a csont felső nyereg szélessége 42,8 mm, a hangszer skálahossza pedig 34 inch.

Az ünnepi Squier Precision basszuson egy Alnico V mágneses, osztott Fender Designed P-bass single-coil dolgozik, aminek a kezelésére egy hangerő és egy hangszín poti szolgál. A szerelvényekről már esett szó, talán még az összes modellen jelenlévő ünnepi gravírozással ellátott nyaklemezt lehetne kiemelni. Precision Bass Gold Edition Lake Placid Blue és fekete színekben kapható, mindkettő aranyszínű koptatólappal és aranyszínű szerelvényekkel ellátva. A Vinatge Edition színválasztéka selyemfényű Vintage Blonde és dakota vörös, ezek is aranyszínű koptatólappal rendelkeznek, a szerelvények pedig öregített krómszínűek. Mindegyik ünnepi Squier Precision ára 206 900 forint.

 

Squier 40th Anniversary Jazz Bass 850x522

 

40th Anniversary Jazz Bass

Ahogyan a Precision basszusra, a 40th Anniversary Jazz Bass modellre is Fender-designed Alnico V single-coils pickupok kerültek, ezúttal azonban kettő, egy a húrláb közelében, egy pedig középen, kezelésükhöz két hangerő és egy hangszín poti áll rendelkezésünkre. A hangszerfák megegyeznek a Precisionnál írtakkal, a nyak is vékony „C” profilú, azonban a Jazz Bass nyaka mindig keskenyebb a Precision nyaknál, így a nyakszélesség a felső csont nyeregnél mindössze 38,1 mm. A menzúra, fogólap rádiusz, érintők száma ugyanaz, mint a Precisionnál. Szerelvények szempontjából sincs eltérés: négy hengeralakú húrlábnyereggel szerelt Vintage-Style híd és Vintage-Style hangolókulcsok. Ezt a gitárt is ünnepi gravírozással ellátott nyaklemez díszíti, a színválaszték a Gold Edition esetében fényes lakkozású Olympic White és Ruby Red Metallic, aranyszínű szerelvényekkel és koptatólappal. A Vintage kiadásnál pedig selyemfényű Seafoam Green (aranyszínű koptatólap) és Wide 2-Color Sunburst (fekete koptatólap) finish közül választhatunk. Ezeknél a basszusoknál a szerelvények öregített krómszínűek, a pozíciójelölők pedig fekete pontok. Mindkét Squier Jazz Bass ára 206 900 forint.

 


Technikai specifikáció: https://www.fender.com/en-HU/squier/?start=0&sz=24