zenesz_logo.pngAz Ibanez Soundgear (SR) basszusgitár sorozata 1987-ben, azaz 35 éve debütált. A cég ebből az alkalomból két új limitált kiadású ünnepi modellt mutatott be.

 SR4FMDX EGL 1P 01 A 850x

 

A négy- és öthúros változatban készülő SR basszusokat – SR4FMDX és SR5FMDX – kivételes hangzásuk, könnyű játszhatóságuk és sokoldalúságuk teszik igazán kívánatos hangszerré a basszerosok számára. Az, hogy emellett még a megjelenésük is lenyűgöző, már csak hab a tortán, vagy úgy is mondhatnánk, hogy juhar/bubinga top a kőris testen. És ráadásul nem csak top, mert a hátoldalon is ugyanez a fakombináció jelenik meg. Persze ez a hangszerfa összeállítás nem csak a szemnek szól, a kiegyenlített hangzáshoz is hozzájárul. A testhez extra játékkényelmet nyújtó, ötrétegű panga-panga/bíborfa (az utóbbi szép mintázatú közép-amerikai, hosszú lecsengést nyújtó hangszerfa) nyakat csavaroztak, amire látványos madárszemes juhar fogólap került, ovális alakú zöld berakásokkal. A nyakat KTS™ TITANIUM rudak merevítik, ami szuper stabilitást és hosszabb hangkitartást eredményez. A fogólapot 24 médium érintő osztja fel, melyek Premium fret edge kezelést kaptak.

SR5FMDX EGL 1P 01 A 850x

 

Következik az elektronika: a gitárt egy pár passzív Nordstrand Big Break single-coil „szappantartó” fazonú hangszedő hajtja, testes, agresszív hangzást biztosítva, de megőrizve a single-coil pickupok hangjának fényességét. A gitárt Ibanez Custom elektronikával szerelték fel, ami közép frekvencia választó kapcsolóval ellátott (250Hz, 450Hz 700Hz) 3 sávos aktív EQ-t, Balancer és Volume potikat és egy EQ Bypass kapcsolót kínál, mellyel az aktív elektronikát kikapcsolhatjuk. Az, hogy megválaszthatjuk, hogy a közép frekvencia vágás/emelés milyen tartományban történjen, óriási mozgásteret biztosít a gitárosnak. Ehhez jön még az aktív mély és magas emelés/vágás, mondanunk sem kell, hogy ez összeségében minden stílusban történő használatra alkalmassá teszi ezt a gyönyörű hangszert.

SR4FMDX EGL 1P 01 C 850x

 

Az SR4FMDX és SR5FMDX Premium modellek szerelvények terén is csúcskategóriát képviselnek. Az MR5S húrlábnál a nyergek távolsága, vagyis a húrtávolság +/- 1.5 mm között állítható, ami megoldás lehet a basszusgitárosok különböző húrtávolság igényére. Az összképet a Graph Tech® BLACK TUSQ XL® felső nyereg és az aranyszínű Gotoh hangolókulcsok teszik teljessé. Mindkét modell Emerald Green Low Gloss, vagyis enyhén fényes smaragdzöld finish-t kapott, amin szépen átlátszik a lángolt juhar mintázata. A két modell anyaghasználatában és az egyéb összetevőkben megegyezik, az eltérő méreteket az alábbiakban, a technikai adatoknál közöljük. Az új ünnepi Ibanez SR basszusok már elérhetők/rendelhetők a hazai hangszerboltokban.

 

 

Ibanez SR4FMDX Premium

Skálahossz: 864 mm
Fogólap rádiusz: 305 mm
Nyakszélesség felső nyeregnél: 38 mm
Húrtávolság: 19 mm
Tartozék: puhatok
Javasolt kiskereskedelmi ár: 522.000 Ft

Ibanez SR5FMDX Premium

Skálahossz: 864 mm
Fogólap rádiusz: 305 mm
Nyakszélesség felső nyeregnél: 45 mm
Húrtávolság: 16,5 mm
Tartozék: puhatok
Javasolt kiskereskedelmi ár: 540.000 Ft

Az Ibanez márka európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.