zenesz_logo.png



Az első Drakula film bemutatójának 100 éves évfordulója előtt tiszteleg az ESP ezzel a különleges modellel.

Az ESP USA Nosferatu kézzel készített hangszer, amit az ESP legtapasztaltabb hangszerészei a legjobb minőségű hangszerfák és összetevők felhasználásával készítenek a kaliforniai North Hollywood-ban A limitált kiadású gitár a híres képzőművésszel, Dumitru Dino Muradian-nel együttműködésben jött létre. A gitáron látható művészi alkotást Muradian innovatív és teljesen egyedülálló technikával, úgynevezett pirográfiával (Pyrography) hozta létre. A pirográfiát hívják tűzrajznak is, ami tulajdonképpen fára vagy más anyagokra égetéssel felvitt rajzok, motívumok, és írás művészete. Ebből a gitárból mindössze 15 darab kerül forgalomba.

Miután a gitár elkészült, a művész minden egyes darabon hihetetlen aprólékossággal, nagyító alatt dolgozva, az anyag vastagságát, textúráját figyelembevéve hozza létre az alkotást, ami mind a gitár testén, mind a fején megjelenik, kihasználva a hangszer apró egyedi eltéréseit. Muradian 1990 óta már számos egyedi ESP gitárt díszített alkotásaival, a korábbi híres modellek közül kiemelhetjük George Lynch „égetett fa” változatú Skulls & Snakes signature gitárját, vagy a James Hetfield számára készült, szarvas koponya motívummal díszített modellt.

ESP USA Polygraph Nosferatu 800x

 

Ejtsünk néhány szót a hangszer egyéb jellemzőiről is! A gitár részben üreges testének anyagát mahagónifa adja, amire sima juharfa top kerül. A vékony „U” profilú, három részből álló mahagóni nyak un. set-thru (mélyen beragasztott) illesztéssel csatlakozik a testhez. Az ébenfa fogólapot 22 JESCAR FW57110 XJ rozsdamentes acél érintő osztja fel, a fogólap rádiusza 305 mm, a hangszer menzúrája 24,75 inch. Mind a test, mind a nyak selyemfényű natúr lakkozást kapott, így a hátoldalon és nyak hátoldalán szépen látszik a mahagónifa gyönyörű vörösesbarna mintázata.

A gitáron mind a két pozícióban Seymour Duncan Custom Shop Black Winter pickup dolgozik, melyeket két külön hangerő és egy hangszín potival kezelhetünk. A hangszín potméteren lévő push-pull kapcsolóval a hangszedők felezhetők. A hangszerhez illő fekete szerelvények is csúcsminőséget képviselnek: TonePros T3BT satus TOM húrláb, T1Z húrtartóval, Sperzel Trim-Lok kulcsok, záras Dunlop hevedertartó. Tekintve a gitár 16.659 eurós árát feltehetően inkább gyűjtők kollekcióját fogják gyarapítani ezek a különleges ESP modellek.

 

 

Az ESP/LTD gitárok európai és hazai forgalmazója a Sound Service.