zenesz_logo.pngAz Ibanez 2022 elején számos basszus sorozatában mutatott be új, vagy frissített modelleket, ezekből mi most a BTB sorozat két öthúros és egy hathúros modelljét vesszük szemügyre.

A BTB típusjel a Boutique Bass kifejezésre utal, és az Ibanez szándéka ezzel az 1999-ben útjára indított basszus-családdal lényegében az volt, hogy elérhető áron nyújtson butik jellemzőkkel felruházott hangszereket a basszerosoknak. A BTB basszusok egyik védjegye a válogatott minőségű hangszerfák meggyőző kombinációja, és nincs ez másképp az új BTB modelleknél sem.

BTB805MS TGF 1P 01 850x

 

BTB805MS-TGF

Ez az új modell – két másik társához hasonlóan – testen átmenő nyakú konstrukció, ami már önmagában hangzást befolyásoló tényező, testesebb hangot, hosszabb hangkitartást és stabilabb nyakat eredményez, ráadásul kényelmesebbé teszi a játékot a felső fekvésekben. A BTB805MS-TGF okoume/kőrisfa testén grafit rudakkal megerősített öt rétegből álló juharfa/diófa nyak halad keresztül. (Bár az ilyen konstrukciónál a testet gyakran „szárnyaknak” nevezik, utalva a nyak két oldalán szárnyként megjelenő elemre.) A testet csomós nyárfa top borítja, a nyakra szegélyezett panga-panga fogólap került. És itt jön a következő közös jellemző: mindhárom hangszer multi scale, vagyis változó menzúrás. A 35” és 37” között változó menzúra – a mély húroknál hosszabb, a magasaknál rövidebb – optimális skálahosszt, ezáltal optimális feszességet, rezonanciát és konzisztens hangzást eredményez minden egyes húrnál. A hangszedőket a változó skálahosszhoz igazodva ferdén helyezték el. A fogólapra 24 (+ nulladik) rozsdamentes acél médium érintő került, a fogólap rádiusza 400 mm, a nyak szélessége a felső nyeregnél 47 mm.

 

BTB805MS TGF 1P 01 rear 850x

 

Ahogyan a másik két új modellt, ezt a basszust is T1 humbuckerek hajtják, melyek két tekercse külön házban, egymástól függetlenül lett a testre rögzítve, és így a magasságuk is stílustól és ízléstől függően külön-külön állítható. A hangzásukat feszes mélyek, ütős közepek és a tiszta magasak jellemzik, ráadásul a lekerekített dizájnnak köszönhetően ergonomikus ujjtámaszként is funkcionálhatnak.  

BTB805MS TGF 1P 01 805 detail 700x

A két passzív T1 humbuckert egy háromsávos EQ-val kezelhetjük, egy mikrokapcsolóval pedig a közép tartomány potméteréhez tartozó frekvenciát állíthatjuk. A kapcsoló három állással rendelkezik: 250Hz, 450Hz, 700Hz, tehát az egyes állásokban az adott frekvencián vághatunk, vagy emelhetünk. Kapunk még egy Volume és egy Balance potit, így a variációk száma meglehetősen széles. Egy másik apró kapcsolóval lehetőségünk van az EQ kiiktatására is, ilyenkor a Treble potméter passzív hangszínszabályzóként működik.

BTB806MS TGF 1P 01 fej 675x

Ki kell még emelnünk az MR5S húrlábat, melynél a nyergek távolsága, vagyis a húrtávolság +/- 1.5 mm között állítható, a gitárosnak tetsző mértékben. A biztonsági záras jack aljzat kizárja a gitárkábel véletlenül történő kihúzását, és ahogyan minden Ibanez basszusnál, a BTB805MS modellnél is kiváló minőségű Ibanez hangolókulcsok járulnak hozzá a stabil és pontos hangoláshoz. A gitár selyemfényű áttetsző szürke poliuretán finish-t kapott, megjelenése május folyamán várható, javasolt hazai kiskereskedelmi ára 504.000 forint.

 

 BTB806MS TGF 1P 01 850x

 

BTB806MS-TGF

Ez a basszus az előbbiekben ismertetett BTB805MS-TGF hathúros verziója, melynél a felhasznált anyagok és összetevők megegyeznek az öthúros változatnál írtakkal. Van azonban néhány paraméter, ami a hathúros kivitel miatt eltér az előző modellétől. A skálahossz ennél a gitárnál 34,5” és 37” között változik, a húrok hosszától függően. Értelemszerűen a felső nyereg is szélesebb, pontosan 54 mm, a húrok közötti távolság viszont 1 mm-rel kevesebb, 17 mm.

A fogólap is „laposabb”, a rádiusza 950 mm, a gitár gyári hangolása pedig a következő: 1C,2G,3D,4A,5E,6H. A BTB806MS-TGF modell is selyemfényű áttetsző szürke poliuretán lakkozású, megjelenése május folyamán várható, javasolt hazai kiskereskedelmi ára 522.000 forint.

BTB605MS CEM 1P 01 850x

 

BTB605MS-CEM

Ez a basszus is testen átmenő nyakú konstrukció, abban azonban eltér a BTB806-os modellektől, hogy itt a test anyagát „csak” okoume fa adja és elmarad a csomós nyárfa top. A nyak ugyanúgy ötrétegű grafit rudakkal megerősített juhar/dió kombináció, mint ez előző gitároknál. A fogólap is panga-panga, amit 24 rozsdamentes acél (+ nulladik) érintő oszt fel. A nyak szélessége a felső nyeregnél 47 mm, a fogólap rádiusza 400 mm. Ez a BTB basszus is változó menzúrás, a skálahossz a legmélyebb húrnál 37”, a legfelsőnél pedig 35”.

BTB805MS TGF 1P 01 ZC 700x

Ez a hangszer is megkapta a 3-sávos EQ-val, EQ bypass kapcsolóval és közép frekvencia választó kapcsolóval szerelt Ibanez Custom elektronikát, amivel a két T1 humbuckert lehet a legkülönbözőbb stílusokban helytálló hangzásra bírni. A fekete szerelvények is megegyeznek az előzőkben írtakkal: BTB5 húrláb és Ibanez hangolókulcsok. A hangszer elegáns selyemfényű Cerulean Aura Burst Matte lakkozást kapott, és az ára is kedvezőbb, javasolt hazai kiskereskedelmi ára 432.000 Ft.

Az Ibanez gitárok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.