zenesz_logo.png



– BORBÉLY TAMÁS – Brian May Red Special gitárjának hivatalos széria változatát teszteltem, ami a Brian May által felügyelt BMG cég egyszerűbb kivitelű modellje.

A legendás történet szerint, Brian May gyermekkorában, a hatvanas évek közepén édesapjával együtt, maga készítette azt a gitárt, mely aztán egész életén át elkísérte, azt a hangszert, mellyel rock történelmet írt a Queen zenekar gitárosaként, azt a különleges, egyedi gitárt, melyet csak úgy nevezett el: Red Special. Brian May és a Queen zenekar összetéveszthetetlen, egyedi gitár sound-jának alapja ez a hangszer.

BMG Super 850x

BMG Super

Az évek során rengeteg cég készített utángyártott verziókat az eredeti Red Special nyomán, köztük két világmárka is: a Guild, illetve a Burns. Jelenleg három hivatalos gyártót tartanak számon: az amerikai RS Guitars-t, mely kézzel készíti a hangszereket, a japán KZ Guitarworks céget, és az Angliában található BMG Guitars-t, mely gyakorlatilag átvette a Burns-től a boltot. Ez utóbbi cég esetében maga Brian May is részt vett a gitárok tervezésében, illetve felügyelete, hogy megfelelő hangszerek kerüljenek ki a piacra BMG márkanév alatt. A cég kétféle Red Special alaptípust készít, a BMG Super-t, illetve a BMG Special-t. Az előbbi a magasabb árkategóriájú, mely a legapróbb részletekig lemásolja az eredeti minden porcikáját, utóbbi pedig az inkább pénztárcabarát változat, mely egy-két helyen megenged bizonyos módosításokat, de azért így is autentikus kinézet, és érzet fogadja azt, aki kezébe veszi ezt a hangszert. Jelen tesztünkben ez utóbbit, vagyis a BMG Special-t vesszük jobban szemügyre.

 brian may bmg special antique cherry 850x

 BMG Special

Összerakás, kényelem

A gitár teste mahagóniból készült, elvileg ugyanolyan üreges kiképzéssel, mint az eredeti Red Special. Brian ugyanis eredetileg egy „f”-lyukas kialakítást álmodott meg a topnak, de a házi technológia szerény felszereltségével, a megfelelő eszközök hiányában ez elmaradt, az üreges test viszont megvalósult, melyet a BMG modellek is hűen követnek.

A gitár nyaka szintén mahagóniból készült, ében fogólappal. Profilját tekintve a vaskosabb fajtából való: viszonylag széles, és nem éppen egy vékony jószág, mindezzel együtt mégis kényelmesnek mondható. Aki az Ibanez, sportos („Wizard”) nyakat szokta meg, annak a BMG Special első kézbevétele egy „fatörzs-ölelgetős” élmény lehet, aki viszont a Les Paul-ok világából jött, annak kifejezett könnyítésként hathat a találkozás. Nyak 24 plusz egy érintővel rendelkezik, ahol a „plusz egy” alatt a nulladik bund értendő, mely ugye alacsonyabb húrnyomás beállítást, illetve az alsóbb fekvésekben pontosabb intonációt tesz lehetővé. Az alacsony húrnyomás, illetve a rövid menzúra (mindössze 24”-es) miatt nagyon jól játszható, könnyed játékérzettel rendelkezik a gitár. A pozíciójelölők egyediek, ugyanis a 12. és 24. bundnál a megszokott dupla helyett tripla pöttyök jelölik e szignifikáns helyeket. Dupla jelölés található a 7. illetve a 19. pozíciónál. Elsőre ez kissé zavarba ejtő lehet a tájékozódásnál, de gyorsan hozzá lehet szokni.

The BMG Special fej 400x

 

A gitár Grover márkájú, satus hangolókulcsokkal rendelkezik, mely nagyban közrejátszik a hangolás stabilitásának megőrzésében, még intenzív tremolókar használatkor is. A fejet Brian May aláírása díszíti. A BMG Special érdekes módon a gitárokra kevésbé jellemző, inkább a basszusgitároknál fellelhető fej-nehéz balansszal rendelkezik. Ez vélhetően az üreges, könnyített test, és a vaskosabb nyak eredménye. Egyensúly tekintetében a hangszer viselése (legalábbis számomra) nem a legkényelmesebb élmény.

A gitár színét tekintve egyértelműen vörösnek mondható, ami nem teljesen hasonlít az eredeti Red Special színére, ami nyilván változott a hosszú évek során, jelenleg egy kevésbé harsány vöröses-barnás kombinációra hasonlít leginkább. Ezt az eredeti színt jobban leköveti a BMG csúcsmodellje a Super típusú gitár.

A hangszer legszembetűnőbb különbsége az eredeteihez képest talán a tremoló rendszere. A BMG Special modellt hagyományos, két ponton felfüggesztett Wilkinson tremolóval szerelték fel, mely a klasszikus tőkével, illetve testen átmenő húrozással rendelkezik. Az eredeti Red Special viszont egy egyedi tremoló rendszerrel van felvértezve, melynek kialakításához nem volt szükség a testen átmenő húrozásra. Ezt az eredeti konstrukciót szintén a BMG Super követi le élethűbben. Azonban egyértelműen megállapítható, hogy a Special verzió Wilkinson tremolója is kiválóan működik. A kar merevsége a lötyögőstől a szinte fix állapotig nagyon kulturált módon állítható, csupán egy kis imbuszkulcs szükséges a művelethez. A kar holtjátékmentesen képes a nagyon finom műveletek elvégzésére is. A már korábban említett satus hangolókulcsokkal együtt, a hangolást pedig kiválóan tartja a rendszer.

The BMG Super 500x

 

Hang

A gitár hangszedői a Brian May által módosított Tri-Sonic pickupok alapján készültek, azt a világot képviselik. A három single coil hangszedő sorosan van bekötve, és mindegyik hangszedőhöz tartozik egy-egy kapcsoló, melyekkel egyénileg kapcsolható minden egyes pickup. Ez hét különböző kombinációt jelent. Azonban a hangszer egyik egyedisége a három további fázisfordító kapcsolóban rejlik, ugyanis a minden egyes pickuphoz tartozik egy fáziskapcsoló. Ha egyszerre több hangszedő van bekapcsolva, akkor megválaszthatjuk, hogy azok fázishelyesen, vagy fordítva működjenek egymáshoz képest. A „fázishibás” bekötések eredményezik azt a jellegzetes, mindenen átvágó, felharmonikus-dús soundot, melyet Brian oly sokszor használt, illetve használ.

 

A Bohemian Rapsody eredeti gitársávjai


Egyik legjellemzőbb példa a Bohemian Rhapsody szólója, ahol a nyaki- és közép-állást használta fázis fordítva. Saját bevallása szerint a dalban szereplő gitársávokon szinte minden hangszedő kombinációt használt az eredeti stúdiófelvételen, hogy ilyen módon is a lehető legsokszínűbbé tegye a zene szövetét. A Queen felvételeken, illetve Brian életművében legtöbbet használt hangszedő kombináció a közép- és hídi pickupok együttes használata fázishelyesen. Ilyen módon ugyanis a hangszer egy híd humbucker jellegű hangot produkál, de mivel a két tekercs nem közvetlenül egymás mellett helyezkedik el, hanem eléggé „elterpeszkedve”, így ez önmagában egy meglehetősen vastag, és sötét tónusú hang.

A faanyagnak köszönhetően a hangszer amúgy is inkább mély tónusú, így nem véletlen, hogy Brian a csilingelő Vox AC30 erősítők elé, közvetlenül a gitár után még egy igen erős treble boostert is bekötött. (Pengetőként egész életében 6 penny-s érméket használt, és használ mind a mai napig, mely először nem tudatos döntés volt, de ez is egyértelműen segíti a magas frekvenciáknak, így ez a treble booster és a gitár előtti első lépcső). Így együtt a rendszer adja azt a hihetetlenül gazdag, csilingelő, mégis telt, felharmonikus dús, nagy sustainnel rendelkező sound-ot, mely összekeverhetetlenül csak Brian May-re jellemző. Azt kell, hogy mondjam, hogy a szériahangszer BMG Special-t egy treble boosterrel megspékelt, kihajtott Vox AC30 jellegű erősítőre kötve az embernek leesik az álla, belül szinte felkiált: „ez az a hang”! Minden ott van benne, ami ehhez a világhoz kell. Pusztán a hangerő potmétert használva gyönyörűen kitisztítható, vagy éppen szaturálttá, dús torzításúvá tehető a hang szövete.

 

BMG Special Gig Bag 850x

 

Összegzés, ajánlás

A BMG Special egy minőségi alkatrészekből, kiválóan összerakott hangszer, mely viszonylag elérhető áron kínál bebocsájtást a Red Special gitár különleges világába. Más erősítőkkel, setupokkal is nyilván használható, illetve egyéb stílusokban is sok érdekes lehetőséget kínálhat a kísérletező kedvű gitárosoknak, de a Brian-féle hangzáshoz egyértelműen ez a befutó megoldás. Annyira speciális ez a gitár, hogy más módon nem is igazán reprodukálható a hangja. Ez a konstrukció azt a világot hivatott visszaadni, melyet Brian May maga teremtett, mellyel zenetörténelmet írt. Egy Red Special jellegű hangszer (mint például ez a BMG Special) a Queen, illetve Brian May rajongóknak egyszerűen kötelező darab!

BMG Special Gig Bag b 850x

 

Technikai adatok

Gyártó: Brian May Guitars
Ár: 745 GBP
Test: mahagóni, üreges kiképzés
Nyak: mahagóni, ragasztott konstrukció
Fogólap: ében
Bundok száma: 24 + zéró bund
Nut: grafit
Menzúra: 24”
Hangolókulcsok: Grover Locking Rotomatic®
Tremoló: Wilkinson WVP Knife Edge Tremolo, BM Custom tremoló karral
Hangszedők: 3 db BM Brand Tri-Sonic single coil, sorosan kötve
Elektronika: eredeti Brian May-féle 6 kapcsoló: 3 pickup on/off, 3 fázisfordító
Potméterek: 1 hangerő, 1 hangszín
Szín: Antique Cherry
Tok: BMG Custom Gig Bag puhatok tartozék