zenesz_logo.pngA Gibson Custom Shop bemutatta a B.B. King Lucille Legacy gitárt, a zenei világ egyik legnagyobb úttörőjének legendás pályafutása előtt tisztelegve.

Már 128 éve, hogy a Gibson, az ikonikus amerikai hangszermárka, megannyi zenei stílus és zenészgeneráció hangzásának folyamatos meghatározója. Most pedig a Gibson Custom Shop egy valódi zenészlegenda előtt tiszteleg a B.B. King Lucille Legacy gitár megjelenésével, ami minden idők egyik leghíresebb blues gitárosa, B.B. King szeretett és egyben legismertebb gitárja alapján készült. Ritkán fordul elő, hogy egy hangszer ilyen szinten képes legyen megragadni egy művész lényét, azonban B.B. King Lucille gitárja tökéletesen passzolt B.B stílusához és személyiségéhez. A B.B. King híres gitárja alapján tervezett Gibson B.B. King Lucille Legacy modell minden olyan prémium kategóriás ismertetőjellel rendelkezik, ami egy királyi hangszert megillet.

PHOTO APPROVED 850x

 

Az életét a zenéjének szentelő, eredetileg Riley B. King néven született B.B. King egyike a valaha élt legnagyobb hatást gyakorló blues zenészeknek, aki nem véletlenül érdemelte ki a „Blues Királya” címet. Több, mint 50 nagylemezt és 2400 felvételt tudva maga mögött, a Blues Királya számos más zenészt maga köré gyűjtve valósította meg zene iránti szenvedélyét. A tizenötszörös Grammy-díjas, ezenkívül Grammy-életműdíjjal is jutalmazott B.B. King közönsége mind a mai napig töretlenül növekszik, évente átlagosan több, mint 90 millió alkalommal hallgatják zenéjét a különböző streaming szolgáltatókon.

 

BB King scaled 1200x


B.B. King Lucille Legacy

Maradt a legendás félüreges testű kivitel, de B.B. King preferenciája nyomán „f” lyukakat nem találunk a gitáron. (A gitár belsejében egy juharfa center block található.) Az ES-355 fazonú hangszer testének  anyagát – tetőlap, káva, hátlap – 3 rétegű mintás juhar / nyárfa / juhar kombináció adja, a mintázott juhar gyönyörű erezetét az áttetsző fekete finish látni engedi. A testhez Slim Taper profilú mahagóni nyak csatlakozik, amelyen a 12”-os rádiuszú ébenfa fogólap 22 érintőnek biztosit helyet. A tetőlapot hétrétegű, a hátoldalt háromrétegű, a fejet ötrétegű fekete-fehér binding szegélyezi.

Minden szerelvény aranyszínű, beleértve az ABR-1 húrlábat és a finomhangolókkal ellátott TP-6 húrtartót, valamint a Grover Tulip hangolókulcsokat is. A szegélyezett teknőcmintás koptatólap, az aranyszínű B.B. King gravírozással készült nyakpálca-lemez, és a fejet díszítő gyöngyház berakású Lucille felirat teszi még látványosabbá ezt az amúgy is kivételesen elegáns hangszert.

BB King rear scaled 1200x

 

A gitárt egy pár Gibson Custombucker hangszedővel szerelték fel, melyeknek kezelésére két hangerő, két hangszín poti, a 6-állású Mono Varitone kapcsoló és a Switchcraft pickup-váltó hivatott. Az elektronikában a Gibson 500 CTS Audio-Taper potmétereket, Bumblebee olaj-papír kondenzátorokat és kézzel forrasztott kábelezést alkalmazott, ahogyan egy ilyen szintű gitártól elvárható.

 

 

A gitár 7 000 dolláros amerikai listaára nem mondható kevésnek, de azt kalkuláljuk bele, hogy a gitár Amerikában kézzel készült, csúcskategóriás összetevőkből, és a kézi munka jelentősen megnöveli az árat. Az eredeti Lucille standard fekete lakkozása helyett ez a gitár Transparent Ebony finish-t kapott, ehhez jön még a mintázott juharfa veneer, ami feltehetőleg még több gyűjtő és vastag pénztárcájú gitáros számára teszi vonzóvá ezt a különleges hangszert. Nem hiszem, hogy aggódnunk kellene a Gibson B.B. King Lucille Legacy üzleti sikere miatt.

További részletek: https://www.gibson.com/en-US/Guitar/CUSAHS633/B-B-King-Lucille-Legacy/Transparent-Ebony