zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – A brit Tanglewood nemrégiben egy új, négy modellből álló akusztikus gitár családot hozott ki OT néven.

A széria minden tagjára egységesen jellemző az antikolt megjelenés, illetve a pénztárcabarát árfekvés. Jelen tesztünkben a sorozat legdrágább (bár még így is viszonylag baráti árúnak mondható) Tanglewood TW OT4-VCE modelljét vesszük jobban szemügyre.

tanglewood tw ot4 vce 2 700x

 

Összerakás, design, kényelem

Ahogyan az OT széria többi tagja, úgy a TW OT4-VCE is nagyon szép, antik hatású, szatén finish-t kapott. Ez a design nem a manapság divatos, mesterségesen koptatott külsőt jelenti, nincsenek rajta a használatból eredő „mű leverődések”, hanem egyszerűen a hangszer korából adódó természetes amortizációt, egy nagyon öreg faanyag látszatát hivatott visszaadni. Ez az antikolt Natural Distressed Satin finish valóban szépen kidolgozott, esztétikus, ami nagyon hangulatos külsőbe öltözteti a hangszert.

A gitár Super Folk testformával rendelkezik, amit kontúrja, és testvastagsága alapján talán nevezhetjük a dreadnought forma egyik rokonának. A tetőlap tömör lucfenyőből készült, a káva és a hátoldal anyagát mahagónifa adja. A testhez zebrano fa (Nyugat-Afrikában honos keményfa) nyak csatlakozik, melyre Eboncore fogólapot ragasztottak.

A nagyobb test miatt a gitár „ölelgetése” nem a legkényelmesebb, de cserébe nagy hanggal rendelkezik, mint minden ilyen vastagabb gitár.  A Tanglewood TW OT4-VCE, ahogyan a neve is utal rá, hivatalosan „velencei cutaway” kialakítású, ami alapvetően a lekerekített szarvat jelenti ellentétben a „firenzei cutaway” fazonnal, melynél a szarv hegyesebb. Ennél a gitárnál a cutaway kivágás azonban már-már közelít az L-alakhoz, természetesen lekerekített sarkokkal, ilyen szempontból kissé hajaz a harmadik nagy típusra, a „squared-off” cutaway formára.

A Tanglewood TW OT4-VCE nyaka nagyon kényelmes, a keskenyebb, vékonyabb fajtából való, de azért nem annyira, hogy elvesszen az ember kezében. Számomra azonnal szimpatikus volt, egy másodperc megszokási idő sem kellett, instant hazai terep érzés fogadott. Azoknak, aki inkább az elektromos gitárnyakakhoz szoktak, ez a nyak valószínűleg hasonló érzetet adhat. A húrnyomás szintén meglehetősen barátinak mondható azok számára, akik a kisebb ellenállást, az alacsony „action”-t preferálják. A hangolókulcsok nyitott mechanikájú, vintage-jellegűek, nagyon jól illeszkednek a fent részletezett test-finish hangulatához.

 

Tanglewood TW OT4 VCE elektro akusztikus gitar 700x

 

Hang

A Tanglewood TW OT4-VCE-ről elmondható, hogy az árkategóriájának megfelelő korrekt hanggal rendelkezik, ami nem ad sem többet, sem kevesebbet annál, mint amit ígér. A játékkomfortot is figyelembe véve azonban jóval inspirálóbb lehet rajta a gyakorlás, illetve zenélés, mint azt az ember először egy ilyen viszonylag olcsóbb hangszertől várná. A nagy testméretnek köszönhetően megfelelő hangerővel rendelkezik a teljesen akusztikus (hangszedő- és erősítésnélküli) együtt muzsikáláshoz, énekes kísérethez is.

A hangszert Fishman Presys I elektronikával szerelték fel, mely egy nagyon egyszerű, piezo-s hangszedőn alapuló rendszer. Mindössze egy potméterrel kezelhető, mely a hangerőért felelős. Hangszínezési lehetőségeink igencsak limitáltak, ugyanis nincsen külön magas, közép, mély szabályozási lehetőség, csupán egy Contour gomb képviseli az EQ szekciót, melyet benyomva egy középvágást (scooped hangot) és ezzel egyidejű magas, és mély emelést érhetünk el.

 

Tanglewood Old Trinity 480x

 

Ezen kívül a rendszer rendelkezik még egy fázisfordító (Phase) kapcsolóval, mely szinte kötelezőnek mondható minden akusztikus preamp-nél, illetve egy beépített hangoló is található még a fedélzeten. Ez utóbbi működésénél érdemes megemlíteni, hogy a kijelzőn található az a zenei hang, melynek éppen a közelében van a hangoló által észlelt hang, és két nyíl. Eddig ez egy általános formula, de a legtöbb ilyen típusú hangolóval ellentétben a nyilak nem azt jelzik, hogy merre kell húznunk az adott húrt (feszíteni, vagy engedni kell rajta), hanem azt, hogy az éppen játszott hang a referenciához képest magasabban, vagy alacsonyabban van. Tehát ha a nyíl balra mutat, akkor a referenciához képest alacsonyabban van a húr, ekkor feszíteni kell, ha pedig jobbra mutat, akkor magasabban vagyunk, tehát engedni kell rajta. Ezek a nyíl irányok általában fordítva vannak a legtöbb beépített hangolón, tehát elsőre érdemes figyelni rá, nehogy húrszakadás legyen belőle.

Ez az elektronika a Fishman egy viszonylag régebbi, egyszerűbb konstrukciója, de meglepő módon a gitárral nagyon jól dolgozik együtt. Kellemes meglepetés volt számomra, hogy a beépített Fishman Presys I-et használva kategóriáját meghazudtoló hangot produkált a gitár.

Összegzés, ajánlás

A Tanglewood TW OT4-VCE egy ötletes, szép külsővel rendelkező gitár, mely az árkategóriájának megfelelő hangi kvalitásokkal rendelkezik, ugyanakkor egy magasabb szint kényelmi tulajdonságait tudhatja magáénak. Jó választás lehet annak, akinél kiemelten fontos a jó játszhatóság és a megjelenés. Kifejezetten jól használható erősített hangja lehetővé teszi, hogy élő körülmények között is korrekt módon megszólaljon a gitár mikrofonozás nélkül, illetve, hogy gyorsan és egyszerűen rögzítsen az ember demóanyagokat, akár házi körülmények között is. Ha egy középhaladó, vagy esetleg egy kezdő felhasználó szán a gitárvásárlásra ekkora összeget, akkor biztosan nagyon inspiráló társra talál ebben a Tanglewood modellben, amit majd alig tud letenni.

Technikai adatok

Tesztmodell: Mezzoforte Hangszeráruház
Ár: 152 900 Ft

Test: Super Folk, velencei cutaway
Fedlap: tömör lucfenyő
Hát és oldal: mahagóni
Nyak: zebrano
Fogólap: Eboncore
Menzúra: 650 mm
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 43 mm
Nyakszélesség a 14. bundnál: 54 mm
Elektronika: Fishman Presys I
Vezérlők: hangerő, contour, fázisfordító, beépített hangoló
Húrláb: Eboncore
Kulcsok: nyitott
Szín: matt natúr – Natural Distressed Satin