zenesz_logo.pngAz ESP Guitars összesen 43 új gitárt jelentett be „ESP Presents 2022 – Phase 1” élőben sugárzott videó prezentációja keretében.

A cég azt is közölte, hogy további új modellek várhatók az év folyamán, és ez az első Phase 1 bejelentés azokra modellekre fókuszál, melyek reményeik szerint március végéig világszerte elérhetőek lesznek. Minthogy már a 43 modell bemutatása is messze túlmutat egy írás keretein, az új modellekkel folyamatosan jelentkező sorozatunkban ismertetjük meg olvasóinkat.

LTD ARROW sorozat újdonságok

Három új LTD Arrow-1000 modellt találunk a gyártó 2022-es év eleji kínálatában, mindhárom testen átmenő nyakú konstrukció és mindhárom gitár esetében a mahagóni testen három rétegű, extra vékony, „U” profilú juharfa nyak halad át. A nyakra változó rádiuszú (300-400 mm) makasszar – ébenfa fogólap került, amelyet 24 XJ érintő oszt fel. Az elektronika is ugyanaz mindegyik új Arrow-1000 modellnél, egy pár aktív Fishman Fluence Modern Humbucker található a nyaki és húrláb pozícióban. A hangszedőket egy push/pull kapcsolóval felvértezett hangerő potival és a kétállású pickup-váltóval kezelhetjük.

CHARCOAL BURST SATIN 850x

ARROW-1000
CHARCOAL BURST SATIN

Akkor nézzük miben különbözik a három Deluxe Arrow-1000 modell!  Az Arrow-1000 Charcoal Burst Satin esetében a mahagóni test szép mintázatú habos juharfa topot kapott és a hangszer Floyd Rose 1000SE tremolós húrlábbal, satus felső nyereggel, valamint Grover hangolókulcsokkal büszkélkedhet.

 

CHARCOAL METALLIC SATIN 850x

ARROW-1000NT
CHARCOAL METALLIC SATIN

Az Arrow-1000NT Charcoal Metallic Satin modellt süllyesztett, testen átmenő húrozáshoz való Tonepros TOM húrlábbal és satus LTD kulcsokkal szerelték fel. Ennél a két gitárnál a pickupokat közvetlenül a testre erősítették.

 

ARROW 1000 EVERTUNE 850x

ARROW-1000 EVERTUNE
BLACK

Az Arrow-1000 EVERTUNE mahagóni testén juharfa top növeli a hangzásbeli képességeket, a hangszedők itt nem közvetlenül a testre lettek rögzítve, és a szerelvényeknél fontos különbség, hogy a gitárt EverTune húrlábbal szerelték fel, ami a folyamatos húrfeszességet, hangolástartást garantálja, amiben a Grover hangolókulcsok is besegítenek.

 

Military Green 850x

ARROW-200FR
MILITARY GREEN SATIN

Az előző Arrow modellektől eltérően ennek a merész, szögletes fazonú gitárnak a mahagóni testéhez ragasztott illesztéssel csatlakozik a vékony „U” profilú nyak. A 300 mm-es rádiuszú fogólap anyaga égetett jatoba, ami 24 XJ érintőnek biztosít helyet. A gitár kedvező ára mellett is kapunk egy FR by Floyd Rose tremolós húrlábat, satus felső nyerget és LTD kulcsokat.

A gitárt ESP Designed LH-301N (nyaki) és ESP Designed LH-301B (híd) hangszedővel látták el, melyeket a Volume gomb push-pull kapcsolójával felezhetünk. A selyemfényű Military Green lakkozáshoz jól illenek a fekete szerelvények és a fekete hangszedő borítás.

 

Bővülő választék az LTD Deluxe EC sorozatban

EC 1000 baritone 850x

EC-1000 BARITONE
CHARCOAL METALLIC SATIN

Az ESP rendkívül népszerű LTD EC sorozata hét új modellel lett gazdagabb. Elsőként a 27 inches menzúrájú LTD Deluxe EC-1000 Baritone gitárt mutatjuk be, ami elegáns selyemfényű Charcoal Metallic finish-t kapott. A mahagóni testre jávorfa top került, a háromrétegű mahagóni nyak un. set-thru (majdnem a test teljes hosszában beragasztott) illesztéssel csatlakozik a testhez. A vékony „U” profilú nyakra makasszar-ébenfa fogólapot ragasztottak 24 XJ rozsda mentes acél érintővel. A Tonepros Locking TOM húrláb testen átmenő húrozáshoz készült, a stabil hangolásról a satus LTD kulcsok gondoskodnak.

EC 1000 baritone 2

A gitárt közvetlenül a testre erősített két Fishman Fluence Modern Humbucker hajtja, mindkét pickuphoz dedikált Volume poti tartozik, kapunk még egy push/pull kapcsolóval ellátott Tone gombot és egy pickup-váltót. A bariton gitárokat a standardhoz képest rendszerint egy kvarttal mélyebbre H-tól H-ig hangolják, ami lehetővé teszi a modern rockban és metalban használt mélyebb tartományok felfedezését, miközben a 27”-os skálahossznak köszönhetően a húrfeszesség ideális marad.

 

See Thru Purple Sunburst EC 1000 850x

EC-1000
SEE THRU PURPLE SUNBURST

A következőkben bemutatandó EC-1000 modellek anyagválasztásukban megegyeznek, a test anyagát mahagónifa adja, amihez set-thru illesztéssel vékony „U” profilú, háromrétegű mahagóni nyak csatlakozik. A 350 mm rádiuszú makasszar-ébenfa fogólapon 24 XJ rozsdamentes acél érintővel találkozhatunk. A hangszerfák szempontjából eltérés abban jelentkezik, hogy a mahagóni testre milyen top kerül. A See Thru Purple Sunburst modell esetében gyönyörű mintázatú habos juharfa tetőlapról beszélhetünk, ami látványos áttetsző lila fényezést és többrétegű fehér szegélyezést kapott.

A nyaki pozícióban egy a EMG-60TW-R hangszedő dolgozik, ami felezehető, és a tekercseket úgy helyezték el, hogy ilyenkor az aktív tekercs van közelebb a nyakhoz. A húrlábnál pedig egy agresszív hangú EMG-81 teszi a dolgát. Itt is két dedikált hangerő gombbal, a Tone poti push/pull kapcsolójával és a pickup-váltóval tarthatjuk kordában ezt a profiknak készült remek hangszert. Az összképet a Tonepros Locking TOM húrláb és húrtartó, valamint a satus LTD kulcsok teszik teljessé.

EC 1000T CTM EVERTUNE 850x

EC-1000T CTM EVERTUNE
BLACK

A modell típusnevében lévő T betű a tradicionális fazonú és teljes vastagságú testformára utal, vagyis a hátoldal felső ívén nem található bemélyedés, a CTM pedig azt jelzi, hogy a gitártest elől és hátul, valamint a nyak és a fej többrétegű szegélyezést kapott. Hangszerfák szempontjából fontos, hogy a mahagóni testre jávorfa tetőlap került. Ettől eltekintve a felhasznált faanyagok megegyeznek az EC-1000-nél leírtakkal, azonban fontos különbség, hogy bár az EC modellek skálahossza azonos (24,75”) az EC-1000T CTM EVERTUNE gitáron az érintők száma 22, a hangszedők más elhelyezése miatt.

EC 1000T CTM EVERTUNE rear 850x

A gitárt két Fishman Fluence Classic Humbucker hajtja, a kezelésük annyiban tér el az EC-1000-nél leírtaktól, hogy ezen a modellen két push/pull kapcsoló található – a Tone és a nyaki Volume potin. Mindegyik hangszedő háromféle hangzást kínál, melyeket az említett két potméter gomb egyenként történő kihúzásával aktíválhatunk. A gitáron Evertune húrláb és satus LTD kulcsok garantálják a folyamatos húrfeszességet és a stabil hangolást. A fehér bindinggel díszített koromfekete test és az aranyszínű szerelvények kivételesen elegáns összhatást eredményeznek.

 EC 1000T CTM Violet 850x

EC-1000T CTM
VIOLET SHADOW

Ezen a modellen a mahagóni-jávorfa kombinációjú testre lángolt juharfa top került, ami látványos Violet Shadow színben pompázik. A nyak anyaga itt is háromrétegű mahagóni, ami set-thru illesztéssel kapcsolódik a testhez. A nyakra makasszar-ében fogólapot ragasztottak, ami 22 XJ érintőnek biztosít helyet. Ezen a hangszeren is a test mindkét oldalát, a nyakat és a fejet többrétegű szegélyezés díszíti.

A gitáron két nyitott kivitelű, közvetlenül a testre rögzített Fishman Fluence Open Core Classic Humbucker dolgozik, melyeket a két dedikált hangerő, az egy hangszín potival és a pickup-váltóval kezelhetünk. A hangszín és a nyaki hangerő potmétert push/pull kapcsolóval látták el, melyekkel a humbuckerekből háromféle hangzást hozhatunk ki. Az összképet a krómszínű Tonepros Locking TOM húrláb és húrtartó, valamint a satus LTD kulcsok teszik teljessé.

Ibanez 1000CT CHARCOAL BURST 850x

EC-1000T
CHARCOAL BURST

Ez a látványos megjelenésű modell elsősorban a mahagóni-jávorfa testre helyezett Charcoal Burst fényezésű habos juharfa tetőlapjával hívja fel magára a figyelmet. A nyak és a fogólap anyaga, valamint a nyakillesztés és a nyakprofil ugyanaz, mint az előző modellnél. Az rozsdamentes acél XJ érintők száma is 22.

A Fishman Fluence Open Core Classic Humbucker pickupok itt is közvetlenül a testre lettek rögzítve. A két hangerő és egy hangszín gombbal – melyekből kettő push/pull kapcsolóként is szolgál – az elektronika kezelése is úgy történik, mint az EC-1000T CTM változatnál. A szerelvények is csak annyiban térnek el az előző modellétől, hogy a Charcoal Burst finish-hez jobban illő fekete Tonepros Locking TOM húrlábat és húrtartót, valamint satus LTD kulcsokat kapott a hangszer. Még egy apró különbség, hogy az EC-1000T Charcoal Burst modellen a testszegély csak egyrétegű és hátoldalán nem található binding, de a hangszer kivételesen elegáns és harmonikus összképe bőségesen kárpótól ezért az eltérésért.    

 EC 1000CTM VINTAGE GOLD SATIN 850x

EC-1000T CTM
VINTAGE GOLD SATIN

Ahogyan az LTD EC-1000 sorozat többi modellje, a káprázatos Vintage Gold Satin lakkozású EC-1000T CTM gitár is azt a vintage feelinget sugározza, amit évtizedek óta kedvelnek és keresnek a gitárosok, de ezeket a gitárokat a mai követelményeknek megfelelő összetevőkkel látták el, és kivételes játékkényelmet nyújtanak. A felhasznált faanyagok szempontjából ez a modell is megegyezik az előző EC-1000-es gitárokkal, a test mahagóni-juhar kombináció, mahagóni nyakkal és makasszar-ébenfa fogólappal, ami 22 XJ érintőnek ad helyet. Ahogyan a CTM típusjelzés is mutatja, ez a modell is a test mindkét oldalán többrétegű egyedi szegélyezést visel.

A gitárt két Fishman Fluence Open Core Classic Humbucker hajtja, melyek mindegyikéből háromféle hangzást varázsolhatunk elő a hangszín és nyaki hangerő potira applikált push/pull kapcsoló segítségével. Az aranyszínű Tonepros Locking TOM húrláb és húrtartó, valamint a satus LTD kulcsok remekül illenek a gitár selyemfényű Vintage Gold színéhez.

 

EC 201 Black Satin 850x

EC-201
BLACK SATIN

Az LTD EC-201 remek lehetőség arra, hogy az LTD EC sorozat legszuperebb jellemzőihez hozzájussunk ezzel a tényleg megfizethető árú gitárral. A mahagóni testhez ezúttal ragasztott  illesztésű mahagóni nyak csatlakozik, amire hőkezelt jatoba fogólapot ragasztottak. Minthogy a gitárt csak egy hangszedővel szerelték fel, a 24 XJ érintőnek bőségesen jut hely. Érdekes, hogy ez a viszonylag egyszerű modell is többrétegű szegélyezést kapott, ami még a fejet is díszíti. A keményebb rockra és metalra ideális ESP LH-150B pickupot a hangerő potira szerelt push/pull kapcsolóval felezve single-coil hangzásra is bírhatjuk. A TOM húrláb és húrtartó, a hangerő gomb, valamint az LTD hangolókulcsok is feketék, egyedül a hangszedő kapott antikolt nikkel borítást, és ez így együtt visszafogott, de cool megjelenést kölcsönöz az EC-201-nek.

Az ESP/LTD gitárok hazai és európai forgalmazója a Sound Service.

Sorozatunkat folytatjuk...