zenesz_logo.png



– BORBÉLY TAMÁS – 2021 őszén jelent meg az Ibanez új Quest nevű szériája, mely a cég minden korábbi hangszerénél formabontóbb, a sorozat QX52 BKF modelljét teszteltem.

Az Ibanez Q gitárok  abszolút modern, fej nélküli modellek, melyek az utóbbi időben kezdték el térhódításukat. Aki ismeri a Strandberg, Kiesel, vagy a Mayones márkák egyes hangszereit, annak nem lesz idegen ez a formavilág. A Quest széria összesen hat gitárt tartalmaz, melyek között van HSS, és HH pickup kiosztású, ferde-, illetve normál bundozású, hat- és hét húros hangszer is. Jelen tesztünkben a család egy hathúros, dupla humbuckeres tagját vesszük szemügyre.

QX52 BKF 1P 01 A 1000x

 

Összerakás, kényelem

Az Ibanez QX52 méreteit és súlyát tekintve elsőre egy játékgitárnak tűnhet, pedig koránt sem az. Súlya alig több másfél kilogrammnál! A Quest széria összes gitárja esetében a tervezés egyik fő szempontja a méret, és a súly minimalizálása volt. Kétség nem fér hozzá, hogy ez a törekvés sikeres volt. Az extra pehelysúly mellett a hangszer kiváló balansszal rendelkezik annak ellenére, hogy fejnélküli konstrukció, és úgy simul az ember testéhez, mint egy testre szabott ruhadarab.

A bundokat ugyan ferdén helyezték el, de nem úgy, ahogyan egy változó menzúrás gitárnál, ezek nem legyezőszerű (fanned fret) érintők, hanem párhuzamosak, csak a fogólap tengelyére nem merőlegesek, hanem egy adott szöget zárnak be azzal. Ez elsőre talán furának tűnhet, de ha a kezünket a fogólapra helyezzük, akkor észrevehetjük, hogy az ujjaink természetes módon nem merőlegesen állnak a nyak tengelyére, hanem szintén egy bizonyos szöget zárnak be. A speciális bundozás ezt a természetes állapotot, vagyis ujjaink „ferdeségét” hivatott lekövetni. Az első hangoknál kissé szokatlan lehet, de nagyon gyorsan, szinte percek alatt meg lehet szokni.

QX52 BKF 1P 01 C 1000x

 

A nyak profil Parallel Wizard elnevezése kissé megtévesztő, ugyanis ez nem az a hiper-vékony, korábbi Ibanez-wizard nyak, melyet több szériánál megszokhattunk. Ez 19 mm vastag teljes hosszában, vagyis más nyakprofiloktól eltérően semmit nem változik a vastagsága, de véleményem szerint nagyon kényelmes. Egy apróság, de mégis valóban hasznos szolgáltatás, hogy a nyak oldalán a pozíciójelölő pöttyök fluoreszkáló anyagúak, így a legsötétebb színpadon is jól láthatóak.

A csavarozott nyak-test kapcsolat természetesen nagyon ergonomikus, lekerekített, ami nem meglepő, hiszen ilyen téren az Ibanez mindig is nagyon igényes volt. A szintén idei megjelenésű, rendkívül kedvező árú Essentials széria hangszereinél is alkalmazta az „easy-access” kapcsolatot, így egy komolyabb szériánál ez szinte már-már evidenciának nevezhető.

feat Q54 bridge 600x

 

A hangolókulcsok (fej híján) a húrlábon helyezkednek el. Ezek nagyon masszívak, kiválóan tartják a hangolást, továbbá nagyon könnyen elérhetőek, mivel a test ezen részén egy beharapás található. A kulcsok elhelyezkedése jobbkezes kulcskezelést igényel, de ezzel lehetőség nyílik a fogott hang közbeni kényelmes hangolásra. A fejcsonk részen egy kis húrrögzítő sín található, melyen a húrvégek könnyen rögzíthetőek, és a felesleges rész pillanatok alatt levágható. Az előbb említett beharapás két szélén lévő szarvakon egy-egy hevedertartó gomb helyezkedik el, így két lehetőség is adódik a pánt elhelyezésére. Ilyet lehetőséget korábban csak basszusgitároknál tapasztaltam.

A gitár matt fényű fekete színe kiválóan harmonizál a hardverek cosmo black névre keresztelt sötét króm-szerű színével.

 feat Q54 sw 600x

 

Hang

A gitárt két humbuckerrel szerelték fel, ami alapesetben három különböző hangszedő kombinációra enged következtetni, azonban itt más a helyzet. Eleve egy ötállású pickup-választó kapcsoló áll rendelkezésünkre, de ehhez még hozzájön egy Dyna Mix-9-es rendszer, mely egy Alter Switch nevű kétállású kapcsolóval vezérelhető. A rendszer lényege, hogy a pickup-választónak mind az öt állását „alterálja”, vagyis új szerepet, bekötést ad a pozícióknak. Az Ibanez QX52 így összesen tíz különböző bekötéssel rendelkezik, melyeket az alábbiakban részletezünk:

Alter switch off:

            1. Nyak (humbucker)

            2. Nyak + híd felezve (belső tekercsek)

            3. Nyak + híd (humbucker)

            4. Nyak + híd felezve (külső tekercsek)

            5. Híd (humbucker)

Alter switch on:

            1. Nyak (power tap)

            2. Nyak felezve (belső tekercs)

            3. Nyak + híd (power tap)

            4. Híd felezve (külső tekercs)

            5. Híd (power tap)

QX52 BKF 1P 01 diag 800x

A fenti felsorolásból jól látható, hogy több felezett állás, külső, belső tekercsek külön használata mellett bejön még a „power tap” nevű bekötés, mely röviden megfogalmazva egy humbucker és single coil közötti állapot. Mindkét tekercs dolgozik, de nem a klasszikus, sorba kötött módon.

Ez a sok lehetőség rengeteg soundot lefed: a vaskos, full-humbucker-es masszív hangtól a szellős köztes állásokig (különböző single coil kombinációk) a legkülönbözőbb (a power tap alkalmazásával elért) átmenetekkel. A huszonnégy érintő fizikailag nyilván behatárolja a nyaki hangszedő pozícióját. Egy huszonkét bundos verzióval talán még végletesebb hangokat lehetne kicsiholni, mert úgy lenne meg a klasszikus nyaki hang, de az pedig a mozgásteret szűkítené le, és egy ilyen maximalista gitár világába gondolom nem illene bele a „csak” huszonkét bundot tartalmazó fogólap.

Az elektromos gitárok hangját mindig akusztikusan is vizsgálom (nem bedugva, nem erősítve). Sokat elárul a hangszerről, hogy natúrban milyen, hogyan szól. Végső soron ekkor halljuk a fa „őszinte” hangját, amit a hangszedővel kierősítünk. Az Ibanez QX52 esetében a „minél könnyebb” koncepció szerencsére nem igazán tartalmaz kompromisszumot. A nyatoh fából készült test meglehetősen rezonáns, jó hangkitartást produkál, melyet akusztikusan is rendesen érzékelni lehet. Ehhez jönnek hozzá az Ibanez által kifejezetten ehhez a szériához gyártott passzív Alnico „Q” hangszedők, melyek nagyon jól dolgoznak együtt a fával, részletgazdag hangzást produkálnak.

 

QX52 BKF 1P 01 fej 750

Összegzés, ajánlás

Az Ibanez QX52 egy igényesen összerakott modern gitár, mely rengeteg új ötletet tartalmaz, és a gyártó előremutató gondolkodását bizonyítja. A funkcionalitás maximalizálása minden elemében jelen van, a faanyagválasztástól a formavilágon, és egyéb innovatív konstrukciós megoldásokon át a hangszedőkig, és azok kapcsolásáig.

A gitár felépítése, illetve a gyártó marketingje is azt sugallja, hogy ez egy eredendően a határfeszegető, modern, fúziós zenékhez, illetve a keményebb műfajokhoz készült célszerszám. Lehet, hogy a vevő célközönség tagjai valóban a fent említett műfajokban mozognak, de a hangszernek szélesebb körben is van létjogosultsága. Annyira kényelmes, és olyan jó hangok rejlenek benne, hogy számos más stílusra is bőven alkalmas lehet. Ha netán születne valamikor egy-két huszonkét érintős tagja is a Quest szériának, akkor még tágabbra nyílhatna a paletta. Persze ennél a modern konstrukciónál lehet, hogy nem jönne be a 22-es, hagyományosabb bundszám. Ki tudja? Mindenesetre én nagyon élveztem az Ibanez QX52-vel való találkozást. Mindenkinek ajánlom, hogy ha teheti, próbálja ki ezt a gitárt, mert lehet, hogy olyat tapasztal, amire nem is számítana…

Technikai adatok

Forgalmazza: Meinl Distribution
Ár: 358.000 Ft
Nyak-test kapcsolat: csavarozott
Test: Nyatoh
Nyak anyaga: 3 részből illesztett égetett juhar/bubinga,
Nyak profil: Wizard „C”
Fogólap: égetett madárszemes jávor
Menzúra: 648 mm (25.5")
Rádiusz: 508mm
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 42 mm
Érintők: 24 Jescar EVO Gold
Húrtáv: 10,8mm
Hangszedő: Q58 passzív Alnico (nyak), Q58 passzív Alnico (híd) pickup
Elektronika: 1 hangerő, 1 hangszín, Alter kapcsoló, 5-állású pickupváltó
Szerelvények: fekete
Húrláb: Ibanez Mono-Tune
Kulcsok: Ibanez Custom satus
Szín: selyemfényű fekete
Húrok: D’Addario EXL 110
Tartozék: puhatok
Ajánlott kemény tok (nem tartozék): MR500C
Súly: 1,66 kg

A teszt először a Zenész 2021. decemberi nyomtatott számában volt olvasható.