zenesz_logo.pngMinden bizonnyal könyveket lehetne megtölteni legendás zenészek legendás gitárjainak bemutatásával, melyek között méltó helyet foglalhat el John Lennon kedvenc Rickenbacker modellje, a 325-ös.

 EovD8k8W8AMe0J6

 

Szerencsés körülmények valószínűtlen kombinációja vezetett a Rickenbacker gitármárka 60-as évekbeli népszerűségének ugrásszerű növekedéséhez, történetesen az, hogy egy brit banda egy Amerikában készült gitárt ismertetett meg az amerikai közönséggel, köszönhetően egy eredetileg Németországban vásárolt, igencsak ritka modellnek.

Tekintve, hogy a márka modelljei John Lennon és George Harrison által kerültek be a köztudatba, sokan joggal hihetik, hogy a Rickenbacker gitármárka az 50-es évek végén vagy a 60-as évek elején indult útjára. Azonban az amerikai cég már a 30-as évek óta foglalkozott gitárgyártással, így az 50-es évek végére számos különböző modell szerepelt a kínálatában, köztük üreges testű, rövid és teljes menzúrás tömör testű, valamint egy, kettő, de akár három pickuppal szerelt félüreges testű gitárok is. (Ráadásul az első valóban működő, tömörtestű elektromos gitár is – bár ez egy ölben tartható steel gitár volt – a Rickenbacker névhez kapcsolódik. Ez volt a Frying Pan, amit Beauchamp gitáros, feltaláló, Paul Barth és a svájci származású Adolf Rickenbacker alkotott meg 1931-ben.) Vagyis a 60-as években a Rickenbacker már több évtizedes múlttal rendelkező komoly gitárgyártó cég volt.

325 80

A natúr lakkozású Rickanbacker 325

 

Ez idő tájt történt, hogy az ifjú John Lennon Hamburg utcáit járva kereste álmai gitárját – akkoriban pedig Lennon, Harrison vagy bármely fiatal, brit rock and roll zenész számára a minőségi gitár egyet jelentett az amerikai gitárral. Lennon egy hamburgi gitárboltban talált rá az áhított hangszerre, mégpedig egy 1958-as, natúr lakkozású Rickenbacker 325 személyében, ami a márka Capri szériájának tagja volt (mely széria egyébként a vállalatot tulajdonló Hall család macskájáról kapta a nevét). Az még egy plusz csavar a Rickenbacker történetében, hogy a 325-öst – akárcsak a sorozat többi modelljét – egy német hangszerkészítő mester, Roger Rossmeisl tervezte, aki egyébként a Fendernek is tervezett gitárokat.

 

rickenbacker harrison 700x

 George Harrison egy Rickenbacker 360-12-vel

George Harrison, aki szintén ott volt a gitár megvásárlásakor, így elevenítette fel a pillanatokat: „Nagyon szép gitár volt, Angliában pedig csak megrendelésre lehetett hozzájutni, és akkor is fél évet kellett rá várni. Nemcsak a Rickenbacker gitárokra, minden másra, a Fenderre vagy a Gibsonra is. És ha jól emlékszem, csak azért esett rá a választás, mivel Johnnak szüksége volt egy rendes gitárra, ez a darab pedig pont ott lógott a boltban, és megtetszett neki.”

 

 

Ez a bizonyos 325-ös modell kisvártatva a Beatles hangzásának szerves része lett 1960-tól úgy 1965-ig, így hallhatjuk például olyan dalok ritmusgitárjaként, mint az „All My Loving”, az „I Saw Her Standing There” vagy az „I Want to Hold Your Hand”.

A banda híres 1964-es televíziós fellépésén az amerikai Ed Sullivan Show-ban Lennon Rickenbackerét már megújult külsővel láthatta a közönség, hiszen a hangszer 1962-ben fényes fekete finish-t kapott. Egy évtizeddel később pedig egy nagyobb átalakításon is átesett a New York-i hangszerjavító Ron DeMarino kezei által, a gitár ekkor kapta vissza natúr színét.

Azonban ha közelebbről szemügyre vesszük Lennon korai Rickenbacker gitárját, más, később készült 325-ös modellekkel összehasonlítva több szembetűnő különbséget vehetünk észre. Ezek egyike a későbbi darabokon látható „f” lyuk, ami a gitár testének félüreges mivoltáról árulkodik, azonban az 1958-as verzió esetében a test felső része még tömör kialakítású volt, így ránézésre maga a gitár is tömör testűnek tűnt, habár már ez is félüreges volt.

rm4

 

A Rickenbacker egy-két évvel Lennon 325-ös modelljének elkészültét követően váltott a jellegzetes, részben megemelt, fehér műanyag koptatólapra, maga mögött hagyva az addig alkalmazott, lapos fehér (majd később aranyszínű) verziót. További eltérés még, hogy Lennon némileg átalakította saját 325-ösét, és az eredeti Kauffman-típusú tremolót Bigsby-re cserélte, valamint az eredeti potméter gombokat Höfner gombokkal helyettesítette.

A módosítások, az átlakkozások és egyéb különleges jellemzői mellett a Rickenbacker 325 más szempontból is kakukktojásnak számít a legendás gitárok körében, hiszen 20 ¾”-os (527 mm-es) skálahosszával leginkább a tanulógitárok közé lehetne sorolni. Ennélfogva minden bizonnyal ez a modell a legrövidebb menzúrájú elektromos gitár, ami világhírnévre tett szert.

A rövid menzúrás gitárok alacsony vonzereje miatt a 325-ös Capri nem tartozott a legkelendőbb modellek közé a késői 50-es években, és valószínűleg fel is hagytak volna a gyártásával, ha John Lennon nem pont egy ilyen hangszert vásárol. A Beatles sikerének köszönhetően azonban az egyik legnépszerűbb darab lett a manapság már vintage kategóriába számító Rickenbacker gitárok között.

Fogerty 700x

John Fogerty - Creedence Clearwater Revival

 

Ami a hangzását illeti, a 325-ös modell rövidebb menzúrája fényes, fémes hangzást eredményezett, azonban a Rickenbackerekre jellemző mindenen átszóló soundért a három toaster-top hangszedő a felelős. Noha ránézésre mini humbuckerekre emlékeztetnek, valójában single-coil pickupok, hat Alnico rúdpólussal, amit tekercs vesz körül – leginkább a Fender Telecasterekben használt single-coil hangszedőkre hasonlítanak. Hangzásuk ennek megfelelően fényes és csengő, ami jelentősen hozzájárult a Rickenbackerek hosszantartó népszerűségéhez. A Beatles és más brit bandák tengerentúli sikereit követően a 70-es és 80-as évek során olyan előadók használtak előszeretettel Rickenbacker gitárokat, mint például Tom Petty és Mike Campbell a Heartbreakers-ből, Paul Weller, Peter Buck, Dave Gregory vagy Johnny Marr.

Susanna Hoff 450x

Susanna Hoffs - Bangles

A Lennon oldalán szert tett népszerűsége ellenére viszonylag kevés igazán ismert zenész választotta hangszeréül ezt a rövid menzúrával megáldott modellt. Kivételnek számít viszont Susanna Hoffs a Bangles-ből, aki szintén egy 325-ös Rickenbackerrel vált híressé, vagy éppen John Fogerty Fireglo 325-ös modelljével, azonban a legtöbb gitáros szemében ez a hangszer minden bizonnyal egy klasszikus darab marad a Beatlemánia korszakából.

http://www.rickenbacker.com/