zenesz_logo.png



Az új Ibanez Yvette Young YY20-OCS Orange Cream Sparkle színben pompázik, de a gitáros új modellje nem csak ebben tér el előző signature gitárjától.

 

YY20 utca

 

Ha az a kérdés, hogy ki Yvette Young, akkor a rövid válasz az, hogy a kaliforniai math- és progresszív rockot játszó Covet gitáros-zeneszerzője, aki kínai származású, de Amerikában született. Yvette elsősorban lenyűgöző kétkezes tapping technikájáról híres, de hegedűn és zongorán is kiválóan játszik és nem mellesleg képzőművészeti diplomával is rendelkezik.

Yvette Young nevéhez már korábban is fűződött Ibanez signature gitár, ez volt az YY10 modell. Az YY10 modell az Ibanez Talman alapjaira épült és három single coil-os, ötállású pickupváltóval rendelkező elektronikája a Fender Stratocastert idézte.

YY20 OCS 1P 01 A front 800x

 

A december első napjaiban debütáló YY20-OCS signature modell bár megőrizte a jellegzetes Ibanez Talman fazont, de két single-coil hangszedőt kapott egy hagyományos, háromállású pickup-választóval. És ha emiatt még nem jutna eszünkbe az a szó, hogy Telecaster, a fémlapra applikált húrláb és hangszedő már biztos, hogy eszünkbe juttatja a Fender ikonikus modelljét. Az új signature gitár minden szempontból Yvette igényeinek figyelembevételével készült és minden porcikájában tökéletesen illeszkedik az előadó játékstílusához.

 YY20 OCS 1P 01 rear 800x

 

Az YY20-OCS égerfa testéhez juharfa nyak csatlakozik, csavarozott illesztéssel, a nyakra rózsafa fogólap került 22 médium érintővel. A pont alakú berakások mellett a fogólap oldalán sötétben fluoreszkáló pozíciójelölőket is elhelyeztek. Bár ránézésére valahogy „rövidnek” tűnik ez a hangszer, de teljes, 25,5 inches (648 mm) a skálahosszal rendelkezik.

A gitárt egy pár Seymour Duncan Alnico II Pro pickup hajtja és egyébként ebben is eltér a korábbi YY-10 modelltől, amin három Seymour Duncan Five-Two hangszedő dolgozott. Vagyis a sok hasonlóság ellenére az YY-20 egy teljesen más karakterű hangszer, mint az elődje volt. A két hangszedőt a szokásos háromállású pickup váltó mellett egy hangerő és egy hangszín potival vezérelhetjük.

feat YY20 machinehead

 

Ha a hardvereket nézzük akkor is szembetűnő a különbség az előző YY modellhez képest, hiszen az YY10 modell Wilkinson WV6-SB tremolós húrlábat kapott, míg az új YY20-OCS fix, testen átmenő húrozáshoz tervezett Gotoh® GTC202 híddal rendelkezik. Yvette Young ragaszkodott a satus hangolókulcsokhoz, és az Ibanez teljesítette is kérését, így a hangolást Gotoh SG381 MG-T kulcsokkal intézhetjük.

A gitárt az Ibanez 1E,2H,3G,4C,5A,6F hangolással hozza forgalomba (.011-.052-es húrokkal) hiszen Yvette Young szinte csak alternatív hangolásokat használ, úgyhogy az első meglepetés után mindenki eldöntheti, hogy ezt használja vagy a standard hangolást. A gitár elegáns megjelenésében nagy része van a látványos Orange Cream Sparkle, vagyis „csillogó narancskrém” finish-nek, ami tökéletes összképet alkot a fehér koptatólappal és a krómszínű szerelvényekkel. A gitár Yvette Young által kifejezetten ehhez a modellhez készített limitált kiadású matrica szettekkel kerül forgalomba, a javasolt hazai ára 414 000 forint.

 

 


Az Ibanez európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.