zenesz_logo.pngA Yamaha bejelentett két új Transacoustic gitárt, a dreadnought testformájú FGC-TA és a koncert fazonú FSC-TA modelleket.

 FGC TA FSC TA IMG035 700x

 

Úgy tűnik a Yamaha egyre több akusztikus gitárját látja el a 2016-ban bemutatott forradalmi újításnak számító TransAcoustic technológiával. Akkor még csak a prémium kategóriás Yamaha LL-TA és LS-TA modelleken találkozhattunk ezzel a kivételesen ötletes megoldással, azóta azonban egyre több Yamaha akusztikus gitáron jelenik meg ez a technológia, ami lehetővé teszi, hogy akusztikus gitárunk hangja erősítő és külső eszköz nélkül kórus és zengető effektekkel dúsítva szólaljon meg.

A TransAcoustic™ technológia lényege, hogy a testen belül, a hangszer hátlapjára rögzített rezonátor a húrok rezgésére reagálva effektezett hangot ad ki, erősítésnek, hangszórónak magát a hangszertestet használva. Így az effektezett hangot a gitár hanglyukán keresztül hallhatjuk, vagyis zengetővel és kórussal megszólaló hangot kapunk minden külső eszköz vagy erősítés nélkül, pusztán akusztikus gitárunk megpengetésével.

Tulajdonképpen a most bejelentett két új TA modell sem előzmény nélkül való, hiszen a 2018-ban bemutatott Yamaha FG-TA és FS-TA TransAcoustic gitárok is ezzel a képességgel rendelkeztek. Az új Yamaha akusztikus gitárok kétféle testformával lesznek kaphatók, nagyobb testű tradicionális western (dreadnought) és a valamivel kisebb testű koncert kivitelben. Ami közös bennük, az a felső fekvések elérését megkönnyítő cutaway kialakítás.

FGC TA BL f 0001. 750

 

Yamaha FGC-TA TransAcoustic gitár

Tegyük mindjárt hozzá, hogy az FG sorozatú akusztikus gitárok eddig is a Yamaha egyik legnépszerűbb sorozatának számítottak, a kényelmesnek mondható, nagy hangú dreadnought test, a kiváló minőségű hangszerfák, és a könnyen játszható nyak kialakítás miatt. A klasszikus testforma most megkapta a cutaway fazont és a TransAcoustic technológiát, vagyis nem nehéz megjósolni, hogy ez a modell is sikerre van ítélve.

A Yamaha FGC-TA tömör lucfenyő toppal büszkélkedhet, a káva és a hátlap anyagát mahagónifa adja. A testhez nato fából (távol-keleti, a mahagónihoz hasonló faanyag) készült nyak csatlakozik, melyre rózsafa fogólap került. A fogólap rádiusza 15,75”-os (400 mm) és 20 érintőnek ad helyet. A hangszer menzúrája 25,5 inches, a nyak szélessége a műanyag felső nyeregnél 43 mm, vagyis nem fog szélesnek tűnni egy elektromosgitárhoz szokott gitárosnak sem. A húrláb is rózsafából készült, műanyag húrláb nyereggel, a húrokat fekete ABS-ből készült húrlábtüskék rögzítik, a hangolást a krómszínű öntött TM29T hangolókulcsokkal intézhetjük.

 FGC TA BS f 0001 750x

 

Fontos még megemlíteni az FG sorozatú gitároknál már egy ideje alkalmazott kimélyített (szkallopált) tetőmerevítést. A merevítőlécek közepén helyenként mélyítések figyelhetők meg, így a tetőlap stabilitása még megmarad, de sokkal több mély és közép frekvencia jön elő a hangszerből. Ez a merevítés a tömör lucfenyő tetőlappal és a mahagóni hátlappal együtt szépen kiegyenlített, erőteljes tiszta hangzást eredményez.

 

FGC TA BS p 0002 720x

 

A három lapos potmétergombot minden felesleges díszítés és kezelőpanel nélkül, ízlésesen helyezték el a káva felső részén. Az egyik potméter bekapcsoló gomb is egyben, körülbelül egy másodpercig nyomva tartva aktiváljuk a rendszert. A TransAcoustic képességtől függetlenül, a beépített SYSTEM70 elektronikának köszönhetően kihangosítva is tudjuk használni a gitárt. Ilyenkor a bekapcsológombbal szabályozhatjuk a piezo hangszedő hangerejét.  

FGC TA NT f 0001 750x

 

A további két gomb egyikével a reverb, a másikkal a kórus szintjét szabályozhatjuk egymástól teljesen függetlenül. Használhatjuk a hangszert csak zengető, vagy csak kórus effekttel, illetve a kettő tetszés szerinti keverésével és mindezt erősítés nélkül akusztikus módon! Ahogyan a cikk végén látható korábbi videónkból ez kiderül, a gitárhang erősítése történhet egyszerre mikrofonnal és a piezo hangszedő kimenő jelével, talán ilyenkor kapjuk a legvastagabb erősített hangot.

Az elektronika a megszokott 9 V-os helyett 2 db AA elemmel működik. Az elemtartó így karcsúbb, mint az átlag, minimális méretű a testen lévő kivágás, mely a gitár alsó felén a jack-aljzatnál található.

A Yamaha FGC-TA TransAcoustic gitár háromféle színben lesz elérhető úgymint fekete (BL) Brown Sunburst (BS) és Vintage Natúr (VT: Vintage Tint). A fényes lakkozású testet krémszínű szegélyezés, a hanglyukat fekete-fehér berakás díszíti, a koptatólap átlátszó anyagból készült.

 

FSC TA BS f 0001 750x

 

Yamaha FSC-TA TransAcoustic gitár

A kisebb méretű, koncert testformájú FS sorozatú gitárok is nagy népszerűségnek örvendenek. Most ez a modell is cutaway kivitelben, TransAcoustic technológiával felvértezve áll a gitárosok rendelkezésére, FSC-TA típusjelzéssel.

 

FSC TA NT f 0001 750x

 

Az FGC-TA modellhez képest az eltérés a test formájában és méreteiben jelentkezik. A koncert testformából adódóan a gitár teljes hossza 1021 mm, azaz 17 mm-rel rövidebb, mint a testvér modell. A gitár 380 mm-es teste is keskenyebb, mint az FSC-TA 412 mm széles teste. Természetesen a skálahossz is rövidebb, ennél a hangszernél ez 25 inch, vagyis 634 mm. A felső nyereg szélessége megegyezik a dreadnought testű modellével, azonban a húrok közötti távolság itt csak 10 mm, az FGC-TA-nál mért 11 mm-rel szemben.

 

FSC TA RR f 0001 750x

 

Minden más szempontból az FSC-TA koncert méretű modell megegyezik az előzőkben ismertetett gitárral, vagyis a faanyagok, elektronika, húrláb, hangolókulcsok is ugyanazok. A színválasztékban viszont van némi eltérés, az FSC-TA TransAcoustic gitár Brown Sunburst (BS), Vintage Natúr (VT: Vintage Tint) és Ruby Red (RR) színekben lesz elérhető. Az új Yamaha TransAcoustic gitárok várhatóan december folyamán érkeznek a hazai boltokba.

 

Az árakról és az elérhetőség pontos időpontjáról a hazai hivatalos Yamaha viszonteladóknál érdemes érdeklődni.