zenesz_logo.png



A népszerű Squier Classic Vibe család újabb modellel, az 50-es évek hangulatát idéző Squier CV Late 50s Jazzmaster gitárral bővült.

 jazzamaster 700x


Az elmúlt pár évben a Fender lassan, de folyamatosan bővíti Squier Classic Vibe gitárjainak sorát. Habár az évek során ezeknek a modelleknek az ára is lassan kúszik felfelé, és már nem „akkora vétel” egy ilyen gitár, mint korábban, de még mindig jó lehetőség arra, hogy szert tegyünk a cég valamelyik klasszikus modelljére, méghozzá pénztárcabarát áron.

A „derékban eltolt” offset dizájn természetesen maradt, így az új Squier CV Late 50s Jazzmaster gitárok az eredeti modell megjelenését nyújtják, ugyanakkor megfigyelhető némi egyszerűsítés is, hogy az árakat alacsonyan tudják tartani.

 

fender squier late 50s jazzmaster 2ts sunburst front 720x

 

Kétféle finish közül választhatunk: 2 tónusú Sunburst, vagy white blonde. Mindkét változatot aranyszínű eloxált fém koptatólappal és fekete borítású pickupokkal szerelték fel. Az Alnico mágneses „Fender Designed” single-coil hangszedők megegyeznek az eredeti Jazzmaster pickupokkal, és nem P-90-ek álruhában, amint azt gyakran tapasztalhatjuk néhány olcsó offset fazonú gitár esetében.

Az új CV Late 50s Jazzmaster testének anyagát nyárfa adja, amihez jávorfa nyakat csavaroztak. A „C” profilú nyakra indiai babérfa fogólapot ragasztottak, melynek rádiusza 9,5 inch és 21 érintőnek biztosít helyet. Az eredeti modell égerfa vagy kőris volt, a lakkozástól függően, de gyanítom, hogy a nyárfa test nem okoz túl nagy eltérést hangzásban.

fender squier late 50s jazzmaster white blonde front 720x

Az elektronikát a szokásos Volume, Tone gombokkal, és a háromállású pickupváltóval kezelhetjük, de rendelkezésünkre áll az un. Rhythm Circuit, vagyis ritmus áramkör is. Konkrétan egy kis csúszókapcsolóval lehet váltani szólózáshoz és a ritmuskísérethez tartozó hangerő és hangszín között. Ráadásul az egy főhangerő és főhangszín poti mellett két kis tekerővel a nyaki pickup hangszínét és hangerejét külön lehet szabályozni. Vagyis ebből a szempontból megkapjuk azt, ami egy Jazzmastertől elvárható.

A szerelvényekre térve, ez a modell Mustang-stílusú húrlábat kapott a sokkal kényesebb eredeti helyett, lebegő tremolós húrtartóval, vintage stílusú hangolókulcsokkal és krómozott potméter gombokkal idézik meg a késő 50-es évek feelingjét. Habár a CV Late 50s nem is próbál meg teljesen korhű maradni, jól sikerült reprodukciója az eredeti Jazzmaster modellnek. Összességében stílusos offset modell, és ha valaki kedveli a vintage megjelenésű gitárokat, érdemes egy próbát tennie vele.

A gitárok tájékoztató ára 455 EUR.