zenesz_logo.pngAkusztikus hangszerelésű dalokban jól jön egy, az elektromostól eltérő akusztikus basszus sound, az Ortega STRIPEDSU.ACB gitár ideális erre a célra.

 STRIPEDSU.ACB web detail 07 700x

 

Talán kevesen tudják, de az Ortega Guitars kínálatában az akusztikus basszusgitárok is megtalálhatók. Korábban is volt már erről szó, amikor arról írtunk, hogy a Road zenekar frontembere, Molnár Máté is egy ORTEGA KT-WALKER-V2 elektro-akusztikus basszusgitárt használ is egy ORTEGA KT-WALKER-V2 elektro-akusztikus basszusgitárt használ akusztikus koncertjeiken, felvételeiken. Most ismét egy akusztikus Ortega basszusgitárra szeretnénk a figyelmet felhívni, mégpedig az Ortega Private Room széria közepes skálahosszú STRIPEDSU.ACB modelljére.

A Private Room sorozat modelljeiről azt érdemes tudni, hogy ezek kézzel válogatott hangszerfákból egyedileg készített exkluzív hangszerek, gyakran egzotikus lakkozással és különleges jellemzőkkel, és olyan megoldásokkal, mint pl. a test felső ívén kialakított kartámasz vagy a felsőkategóriás elektronika.  

 


Joanna Dudkowska

A fenti videón a zseniális lengyel basszusgitáros Joanna Dudkowska játszik egy Ortega STRIPEDSU.ACB gitáron, a videó egy mini sorozat első darabja. Dudkowska-t virtuóz basszus-játékosként tartják számon, aki kiváló stílusérzékkel mozog a különböző műfajok között. Az említett videóban akusztikus basszuson játszik, de öthúros elektromos basszusgitárján imponálóan váltogatja a finger-style és a slap játékmódokat, csodálatosan szól kezében a fretless basszus, és Bach zongora prelűdöt is feldolgozott már basszusgitárra.  

 

STRIPEDSU.ACB web rear 700x

Ortega Private Room STRIPEDSU.ACB

A négyhúros cutaway fazonú akusztikus basszus tetőlapja tömör alaszkai lucfenyőből készült, míg a káva és hátlap anyagát első osztályú csíkos ébenfa adja. A testhez mahagóni nyak csatlakozik, melyre diófával szegélyezett tecwood fogólap került, és a húrláb is ebből az anyagból készült. (A tecwood egy nem igazán keményfából, speciális kémiai eljárással és préseléssel keményített, rózsafához hasonlatos tulajdonságú kemény faanyag, ami kiválóan ellenáll a száradásnak, vetemedésnek.) A fogólapot 22 érintő osztja fel, a hangszer közepes (médium) menzúrájú, skálahossza 812 mm, a nyak szélessége a felső nyeregnél mindössze 45 mm.

A gitáron az Ortega jól bevált saját elektronikája, az Ortega MagusPro került bevetésre. Ez egy meglehetősen pontos, három sávos EQ-val (magas, mély, közép) rendelkező elektronika, ami piezo hangszedőjével működik együtt, és hangolót is tartalmaz.

A testet akácfa szegélyezés díszíti, a test minden alkotóeleme és a nyak hátoldala is fényes finish-t kapott, az Ortega signature rozettát diófa és jávorfa alkotja, amit kétoldalról fehér gyöngyház berakás egészít ki, az összképet az öntött, aranyszínű Ortega hangolókulcsok teszik teljessé. Mindez összeségében egy visszafogott eleganciájú, karakteres hangú akusztikus basszusgitárt eredményez. Az Ortega Private Room STRIPEDSU.ACB ára 250 000 forint, amiben egy Deluxe puhatok és egy valódi bőrből készült gitárheveder is benne van.


 

Az Ortega hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.