zenesz_logo.pngHa valaki kedveli a klasszikus, kissé retro dizájnt, és remek hangú, könnyen játszható, kivételesen kedvező árú basszusgitárt keres, érdemes egy próbát tennie az Ibanez Talman Standard basszusokkal.

Az Ibanez arról ismert, hogy a legkülönbözőbb szintű gitárosoknak készít gitárokat, kezdőktől kezdve a profik igényeit kielégítő mesterhangszerekig bezárólag. A hangszer árától függetlenül az Ibanez mindig arra törekszik, hogy az adott kategóriában hangzás, minőség és játékkényelem szempontjából a legjobbat nyújtsa. Jó példa erre a Talman Bass basszusgitár család, amit 2015-ben indított útjára a gyártó a TMB100 modellel, a széria pedig az Ibanez Standard vonalához sorolható. Az Ibanez Talman Bass Standard sorozatba napjainkban több jól használható, kifejezetten kedvező árfekvésű basszus modell tartozik ezeket szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani.

Mindegyik Ibanez Talman modellre jellemző a derékban „eltolt” un. offset fazonú test, és rendkívül rövid alsó szarv, ami megkönnyíti a felső fekvésekhez való hozzáférést. Ez a testforma alapból valamiféle retro feelinget csempész a TMB basszusok megjelenésébe.

 

ibanez tmb100 wnf bass guitar walnut 720x

Ibanez TalmanTMB-100 és TMB-100-M

A TMB-100 teste nyárfából készült, melyhez jávorfa nyakat csavaroztak, a fogólap anyaga jatoba, (brazil cseresznyefa) ami 20 médium érintőnek ad helyet. A jatoba fogólap a nyárfa test meleg, de ütős hangzását konkrét közepekkel és fényes magasakkal egészíti ki. A nyak fényes lakkozást kapott, az érintők széleit szépen lekerekítették, mindez megkönnyíti a gitáros dolgát, csakúgy, mint a 19 mm-es húrtávolság és a 41 mm-es nyakszélesség, ami a felső nyeregnél mérhető.

2019 TMB100 BK 1P 03. 720x

 

A húrlábnál egy Dynamix J single-coil, középen egy osztott Dynamix P single-coil pickup dolgozik, melyeket két dupla potméterrel kezelhetünk. A 2 sávos EQ-t egy dupla hangszín potméterrel szabályozhatjuk, melynek felső részével a magas frekvenciákat vághatjuk / emelhetjük, alsó tekerőjével pedig a mélyeket vághatjuk / emelhetjük. A szintén dupla hangerőgomb közepe szabályozza a hangerőt, alsó eleme pedig Balance-ként funkcionál, vagyis a két hangszedő arányát keverhetjük vele.

 

p region TMB100 MGR 1P 720x

 

A könnyen állítható B10 húrláb és a hangolókulcsok is króm színben pompáznak, akárcsak a Talman gitárok védjegyének számító vízszintesen elhelyezett süllyesztett jack aljzat meghosszabbított fém panelje, amin hangszín potméter kapott helyet. A klasszikus, retro megjelenést a háromrétegű teknőcmintás koptatólap is hangsúlyozza.  A gitár játékkényelmére, nem lehet panasz, és az alacsony ár ne riasszon el senkit, a TMB-100 egy többféle stílusban is helytálló,34 inches menzúrájú, kézreálló basszusgitár, ami fekete (BLK), mentazöld (MGR) elefántcsont (IV) és Tri Fade Burst (TFB) színekben érhető el. Érdekesség, hogy a gitár színétől függetlenül a fej front része mindegyik színnél fekete lakkozású. Jó hír lehet a balkezes basszerosoknak, hogy a TMB-100 fekete színben balkezes változatban is kapható. A TMB-100 hazai ára 70 900 forint, a balkezes változat pedig 85 900 forintba kerül.

679355220.ibanez tmb100m 720x

 

A TMB-100-M modell minden porcikájában megegyezik a TMB-100-zal, annyi az eltérés, hogy erre hangszerre jávorfa fogólap került, ami lássuk be, hogy jobban illik a mustársárga (MWF) lakkozáshoz. A TMB-100M hazai ára 70 900 forint.

 

p region TMB105 BK 1P 03 720x

Ibanez Talman TMB-105

Ez a modell a TMB-100 öthúros változata, ami hangszerfák tekintetében megegyezik a négyhúros TMB-100 modellel. Az elektronika és a kezelőszervek is ugyanazok, mint TMB-100 modellen. Az öthúros kivitelből eredendően a gitár B15W hidat kapott, a húrtávolság 18 mm-re csökkent, a nyak pedig a felső nyeregnél 45 mm széles. A TMB-105 menzúrája is 34 inches, ez a gitár csak fekete (BLK) színben kapható. A TMB-105 hazai ára 92 900 forint.

 

 p region TMB30 MGR 1P 03 720x

Ibanez Talman TMB-30

A TMB-30 a TMB-100 alapmodell rövidebb menzúrájú változata. Ameddig a TMB-100 34 inches menzúrával rendelkezik, addig a TMB-30 skálahossza 30”, vagyis 762 mm, de az érintők száma itt is 20. (A menzúra az a gitár skálahossza, ami a felső nyeregről a húrlábig mért távolság, és pl. egy etalonnak számító Fender Jazz Bass, vagy Precision is 34 inches a skálahosszal készül.) A rövidebb menzúra kedvező lehet kezdők, vagy kisebb kezű gitárosok számára, de előfordulhat, hogy valaki tartalék hangszernek tart egy könnyebben szállítható, kedvezőbb árú, rövid menzúrás basszust.

 

ibanez tmb30 iv ivory 720x255

 

Hangszerfák tekintetében a TMB-30 megegyezik a TMB-100 modellel (nyárfa test, jávorfa nyak, jatoba fogólap). A testforma is azonos, és ez a gitár is ugyanazzal az ergonomikus testkialakítással büszkélkedhet, mint a TMB-100. A test hátoldalának bemélyedése hangszer testhez illeszkedését segíti, a front oldal felső ívének elvékonyítása pedig az jobb kéz kényelmét szolgálja.

A két hangszedő is megegyezik – Dynamix P középen, Dynamix J a húrlábnál – de a TMB-30-nál három potméterrel vezérelhetjük az elektronikát: egy hangszín, és két külön hangerőgomb a két pickup-hoz. Egyszerű és kényelmes megoldás. A krómszínű szerelvények is megegyeznek a TMB-100 modellével, apró eltérés, hogy a koptatólap minden TMB-30 modellen fekete, és színtől függetlenül a fej is fekete lakkozást kapott. A rövid menzúrás Ibanez Talman basszus fekete (BLK), elefántcsont (IV) és mentazöld (MGR) színekben érhető el. A TMB-30 hazai ára 63 900 forint.

 

p region TMB35 MGR 1P 01 720x

Ibanez Talman TMB-35

Ez a gitár a rövidmenzúrás TMB-30 öthúros változata. Hangszerfák tekintetében a TMB-35 megegyezik a négyhúros modellel. Az elektronika és a kezelőszervek is ugyanazok, mint TMB-30 modellen. Az öthúros kivitelből eredendően a gitár B15W hidat kapott, a húrtávolság 18 mm-re csökkent, a nyak pedig a felső nyeregnél 45 mm széles. A TMB-35 menzúrája is 30 inches, ez a gitár csak mentazöld (MGR) színben kapható. A TMB-35 öthúros változat hazai ára 81 900 forint.

 p region TMB500 MFT 1P 01 720x

Ibanez Talman TMB-500

A Talman basszusok új generációja néhány jelentős fejlesztés nyomán egy szinttel feljebb lépett. Megmaradt a kedvező ár/érték arány, a kiváló sound és a kivételes játékkényelem. Az Ibanez Standard TMB-500 ergonomikus offset teste okoume fából készült, ami fényes, tömör hangzásáról ismert. A testhez kényelmes TMB4 hőkezelt jávorfa nyak csatlakozik. A szintén hőkezelt jávorfa fogólapot 20 médium érintő osztja fel, a pozíciójelölők fekete pont berakások. A fogólap rádiusza 240 mm, a nyak szélessége a felső nyeregnél mindössze 41 mm, a hangszer skálahossza a szinte sztenderdnek mondható 34”. Ezek a paraméterek megegyeznek az előd TMB-100 modellével, de már itt is eltéréseket láthatunk a hangszerfák minőségét illetőleg.

További újdonságokkal találkozhatunk, ha az elektronikát vesszük szemügyre. A TMB-500 modellt két Nordstrand pickuppal töltötték fel, Nordstrand CND J single-coil a húrlábnál és Nordstrand CND P osztott single-coil a középső pozícióban. A Nordstrand CND pickupok ebben a klasszikus P/J kombinációban a profi gitárosok számára nélkülözhetetlen rugalmas, és sokoldalú használhatóságot kínálnak. A P-style pickupból ütős, széles tartományban megszólaló mélyeket hozhatunk ki, míg a húrláb single-coil a középdús Jazz Bass sound-ért felelős. Mindezt két dupla potméterrel és egy apró kétállású kapcsolóval kezelhetjük, ami egyik állásában aktiválja a kétsávos Ibanez Custom Electronics EQ-t, a másikban pedig kiiktatja azt. Az emeletes hangszín poti felső tekerője aktív EQ állásában a magas frekvenciákat vágja / emeli, passzív állásban pedig egyszerű hangszínszabályzóként funkcionál. A potméter alsó tekerője pedig csak aktív állásban működik, ekkor a mély frekvenciákat vágja / emeli. Ezekkel a szabályzási lehetőségekkel masszív modern hangzások érhetők el, melyek rengeteg stílusban használhatók, a funky, R & B vagy fúziós zenéktől kezdve egészen a dühöngő metalig.

 

eb control 650x

 

A szerelvények gyakorlatilag megegyeznek a TMB-100 modellnél írtakkal, B10 húrláb, Ibanez hangolókulcsok, krómozott potméterek és vízszintesen elhelyezett süllyesztett jack aljzat, meghosszabbított króm panellel. A TMB-500 Metallic Forest (MFT) színben kapható, a fehér gyöngyház koptatólap is a klasszikus retro dizájnt hangsúlyozza. Ennél a modellnél a fej nem test színét kapta, hanem natúr színű, és a fejhez képest kissé túlméretezett hangolókulcsok teszik izgalmassá a látványt. A TMB-500 Metallic Forest hazai ára 179 900 forint.

p region TMB505 MG 1P 01 720x

Ibanez Talman TMB-505

A TMB-505 a TMB-500 öthúros változata, ami hangszerfák tekintetében megegyezik a négyhúros TMB-500 modellel. Az elektronika és a kezelőszervek is ugyanazok, mint TMB-500 modellen. Az öthúros kivitelből eredendően a gitár B15W hidat kapott, a húrtávolság 18 mm-re csökkent, a nyak pedig a felső nyeregnél mérve 45 mm széles. A TMB-505 menzúrája is 34 inches, ez a gitár csak Metallic Grey (MG) színben kapható. A TMB-505 hazai ára 196 900 forint.

Ha valaki kedveli azt a klasszikus, kissé retro dizájnt, amit a Talman basszusok képviselnek, és remek hangú, könnyen játszható basszusgitárt keres, ami ráadásul még a pénztárcáját sem terheli meg túlzottan, érdemes kipróbálnia valamelyik TMB modellt, mert kellemes meglepetések fogják érni.
Az Ibanez gitárok és basszusok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.