zenesz_logo.pngEzekkel a rendkívül kedvező áron elérhető gitárokkal nem kell kompromisszumot kötnünk sem hangzás, sem játékkényelem terén, viszont megkapjuk az Ibanez remek dyna-MIX kapcsolási rendszerét.

 AZES31 VM 1P 01 A 720x

 

Az Ibanez tovább bővítette AZ termékvonalát az új AZ Essentials szériával, melynek modelljei egyértelműen Strat ihletésűek. Az Indonéziában gyártott gitárokat az a Tomo Fujita tervezte, aki korábban John Mayer gitártanára volt, a Berklee professzora, és nem mellesleg ismert YouTuber.

Az új gitárok kétféle változatban érkeznek, a három single-coil (SSS) pickuppal szerelt fix húrlábas AZES31 modell, és a HSS pickup konfigurációjú AZES40 tremolós húrlábbal rendelkező modell. Ahogy Tomo Fujita elmondta, az elsődleges cél az volt, hogy kezdőknek és középhaladóknak olyan kényelmes, sokoldalú, könnyen játszható gitárt tervezzenek, ami lehetővé teszi, hogy csak a játékra koncentráljanak, ugyanakkor a gitár minden olyan jellemzővel rendelkezzen, ami a professzionális játékhoz szükséges.

AZES31 IV 1P 01 A 720x


Ibanez AZES31

Az AZES31 modell testének anyaga nyárfa, melyhez juharafa nyakat csavaroztak, a nyakra jatoba (brazil cseresznye) fogólapot ragasztottak, ami 22 médium jumbo érintőnek biztosít helyet. A nyak a tradicionális és jól bevált AZ nyakprofilt kapta, a gitár az AZ modelleknél megszokott 25,5”-nál egy kissé rövidebb 25 inches menzúrával rendelkezik, de ez a rövidebb skálahossz kényelmesebb a kezdő gitárosok számára. A nyak szélessége a felső nyeregnél 42 mm, a fogólap rádiusza 250 mm, ami sem nem túl lapos sem nem túl ívelt, ideális kezdő gitárosok számára. A nyak ergonomikus All Access Neck Joint illesztése biztos, hogy sok gitáros tetszését elnyeri, mert jelentősen megkönnyíti a felső fekvések elérését, és egyébként megegyezik az AZ Premium és Prestige modelleknél már jól bevált megoldással.

AZES31 VM 1P 01 I 650x

 

Ez a modell három single-coil hangszedőt kapott, mindhárom pozícióban passzív, kerámia mágneses Essentials hangszedő dolgozik. A dyna-MIX8 kapcsolási rendszernek köszönhetően azonban ezzel a három single-coil pickuppal nyolcféle hangzást tudunk előállítani. Van egyszer az ötállású pickup-váltó, ezzel a hagyományos ötféle kapcsolás érhető el. A dyna-MIX8 apró Alter kapcsolóját aktiválva a pickup-választó nyaki állásban a középső és a nyaki pickupot sorba köthetjük, az középső állásban a nyaki és a húrláb hangszedő szól, míg a pickup-váltó bridge állásában a húrláb és a középső hangszedő lesz sorba kötve. Természetesen még egy Volume és Tone poti is kerül a kezünk ügyébe, a hangzás további alakítására.

Ahogy említettük, ezen a gitáron fix, testen átmenő húrozásra alkalmas F106 húrlábbal találkozhatunk, amelyet újonnan fejlesztett kerek acélnyergekkel láttak el. Ez nagyobb tartományban történő magasságállítást tesz lehetővé, az állítócsavarok kevésbé állnak ki, ami kényelmes a pengető kéznek. Az Ibanez hangolókulcsok tengelyén a húrbefűzésre nem egy apró lyuk szolgál, hanem a tengely középén található bevágás, ami gyorsítja a húrcserét.

Apró dolog, de gyakorlatban hasznos lehet a kivételesen masszív és tartós mono-unit jack kimenet, melynek nevében a „mono” szó nem a jelre utal, hanem arra, hogy egy darabból készült egységről van szó, aminél a meghibásodás lehetősége minimális. 

Az Ibanez AZES31 gitár Vermilion (élénkpiros) és Ivory (elefántcsont) színben lesz kapható 106 900.- forintos áron.

 

AZES40 BK 1P 01 A 720x

 

Ibanez AZES40

A felhasznált hangszerfák szempontjából ez a gitár teljesen megegyezik az AZES31 változattal. Skálahossz és egyéb paraméterek szempontjából is azonos a két hangszer, ezért csak azokat a jellemzőket emelnénk ki, amelyek az AZES40-nél eltérőek.

AZES40 MGR 1P 01 A 720x

 

Az első különbség a pickup kiosztásban jelentkezik, a HSS konfiguráció azt jelzi, hogy a húrlábhoz egy passzív, kerámia mágneses Accord humbuckert szereltek, a középső és a nyaki pozícióban pedig az AZES31 modellnél már említett, Essentials single-coil-ok továbbítják a jelet. Tekintve, hogy itt már egy humbucker is bekerült a képbe, a kapcsolási variációk száma is megnövekedett. Az ötállású pickup váltó és az Alter kapcsolóval ellátott dyna-MIX9 kapcsolási rendszer összesen 9 féle pickup variációt tesz lehetővé. A lehetőségeket az alábbi rajzon lehet megnézni, de annyit elárulhatunk, hogy az Alter kapcsoló aktiválásával egyrészt a single-coil pickupokat tudjuk sorba kötni, másrészt különleges pickup kapcsolások érhetők el, így pl. a nyaki single-coil és a húrláb humbucker külső tekercse tud együtt dolgozni, de a húrláb humbucker belső tekercsét önmagában is megszólaltathatjuk. Azért egy belépőszintű gitártól ezt a kiszolgálást nem szoktuk meg.

 AZES40 MGR 1P 01 ZA 650x

 

A második különbség a húrlábnál tapasztalható, hiszen ezt a modellt fix húrláb helyett T106 tremolós húrlábbal látták el. A tremolós rendszerű húrláb is az előző modellnél említett újonnan fejlesztett kerek acélnyergekkel rendelkezik. A hangolókulcsok is megegyeznek, és ez a modell is megkapta a masszív és tartós mono-unit jack kimenetet. Az Ibanez AZES40 Purist Blue (PRB) Mint Green (MGR) és fekete (BK) színekben elérhető, 117 900.- forintos áron.

 

AZES40 PRB 1P 01 A 720x

 

Szerintünk az Ibanez AZES modellek garantáltan sikerre vannak ítélve, a gitárok minősége iránti bizalmat részben az Ibanez márkanév, részben Tomo Fujita neve nagyban növeli. A dyna-MIX rendszer már jól vizsgázott más korábbi modelleken és nagyszerű dolog, hogy ilyen árfekvésű gitárokon is elérhetővé tette az Ibanez. Hamarosan kapunk egy Ibanez AZES gitárt tesztelésre, és akkor még pontosabb képet tudunk adni arról, mit tudnak, hogyan szólnak az új sorozat modelljei.

 

 


Az Ibanez hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.