zenesz_logo.pngA Yamaha bejelentette népszerű Pacifica családjának két új modelljét, melyek prémium kategóriás összetevőkkel és látványos új színekkel büszkélkedhetnek.

 


A Yamaha 1942 óta készít gitárokat, népszerű Pacifica sorozata pedig 1990 óta létezik, vagyis pont 30 éves. Sejthető, hogy a jubileum is közrejátszott az új Pacifca 612VIIFMX és 612VIIX bemutatásnak időzítésében. A két említett modell között az a különbség, hogy a 612VIIFMX égerfa testére lángolt juhar top került és Fired Red színben kapható, a 612VIIX szintén éger testtel rendelkezik, és háromféle finish-sel kerül forgalomba. Mindkét modell a Yamaha köztudottan magasszintű gyártási minőségét és könnyű játszhatóságát ötvözi harmadik féltől származó prémium kategóriás összetevőkkel, megidézve a Pacifica sorozat kaliforniai custom shop-os gyökereit.

 

PAC612VII FMX front 700x.jpg

 

Pacifica 612VIIFMX

A már-már butik kategóriára jellemző tulajdonságokkal felvértezett gitár égerfa/lángolt juhar testéhez juharfa nyak csatlakozik csavaros illesztéssel, a nyakra rózsafa fogólapot ragasztottak. A 350 mm-es (13-3/4") rádiuszú fogólapon 22 médium érintőt találunk, a hangszer skálahossza 25-1/2" (648 mm).

A HSS konfigurációban elhelyezett Seymour Duncan TB-14 Custom 5 húrláb humbucker, és a két SSL-1 single-coil hangszedő meleg és erőteljes hangzást szállít, amit az ötállású pickup választóval tarthatunk kézben. Egy főhangerő és egy hangszín poti áll még rendelkezésünkre, az utóbbi push-pull kapcsolóként a humbucker felezésére is szolgál, tovább bővítve a pickupok variációs lehetőségeit.

 

PAC612VII FMX back 700x.jpg

 

Ha a szerelvényeket vesszük szemügyre, ott is igazi minőséggel találkozhatunk, a precíz mechanikájáról híres Wilkinson VS50 tremolós húrláb kivételesen stabil hangolást biztosít intenzív tremoló használat mellett is. Graph Tech TUSQ felső nyereg és satus Grover húrgépek teszik teljessé az összképet. A krómszínű szerelvények, a háromrétegű csontszínű koptatólap szépen harmonizál a fényes poliuretán Fired Red lakkozással.  

 

PAC612VIIX MSB front 700x.jpg

 

Pacifica 612VIIX

A szintén csavarozott nyakú konstrukció égerfa testéhez jávorfa nyak csatlakozik, a fogólap anyaga és az érintők száma is megegyezik a testvérmodellével. Egyéb paraméterekben, úgy az elektronikát, mint a szerelvényeket tekintve is ugyanazokkal a jellemzőkkel találkozhatunk, mint a 612VIIFMX esetében.

 

PAC612VIIX TGM front 700x.jpg

 

Ez a modell azonban háromféle színben készül, Matte Silk Blue (MSB), Teal Green Metallic (TGM), és Yellow Natural Satin (YNS). A test és a nyak is selyemfényű finish-t kapott, kivéve a Teal Green Metallic színű modellt, mert az ő esetében a testet és a nyakat is fényes poliuretán lakkozással látták el, úgy, hogy van miből választani. Még egy apró esztétikai finomítást vehetünk észre a 612VIIX modelleknél, a színekhez jobban passzoló koptatólap került a gitárokra, a Matte Silk Blue 3 rétegű, krémszínű, a Teal Green Metallic és Yellow Natural Satin fényezésű gitárt pedig fehér gyöngyház koptatólappal látták el.

 

PAC612VIIX YNS front 700x.jpg


Az új Yamaha Pacifica modellek minőségükhöz képest kedvező áron lesznek elérhetők, várhatóan 2021 januárjáról. A pontos árról a hivatalos Yamaha viszonteladóknál érdemes érdeklődni.

 

 
Kapcsolódó: Új színekkel bővült a Yamaha Pacifica 100-as sorozat