zenesz_logo.pngAz Ortega elindította #OrtegaLovesLefties kampányát, melynek nyomán balkezes pengetős hangszereinek kínálatát kivételes mértékben megnövelte. Mind a 60 hangszert sajnos nem tudjuk bemutatni, de szeretnénk tippeket adni a balkezes gitárosoknak és más hangszereseknek.ortega lefty 700x.jpg

 

1992 óta minden év augusztus 13-án ünnepeljük a Föld népességének csaknem 15 százalékát kitevő balkezeseket. Míg a társadalmi normák egészen a 20. század közepéig megkívánták a balkezesektől azt, hogy „szokjanak át" a másik kezükre, addigra ma már teljesen elfogadottá vált, ha valaki más kézzel ír, mint a világ legnagyobb része. De gondoljunk a balkezes zenészekre is, akiknek a jobbkezesek világában komoly nehézséget jelent, hogy a megfelelő pengetős hangszert, gitárt, ukulelét, bendzsót stb. találjanak maguknak.

A Meinl céghez tartozó Ortega Guitars-nál tökéletesen tisztában vannak ezzel a helyzettel és ezért az Ortega augusztus 13-án elindította #OrtegaLovesLefties kampányát. A komoly bővítésen átesett balkezes hangszer kollekcióban nem kevesebb, mint 60 balkezes hangszer található kimondottan a balkezes felhasználók igényeire szabva! Ebben a számban a gitárok mellett más pengetős hangszerek, így ukulele, basszusukulele, banjolele, banjo, mandolin is szerepel.

Az Ortega egyrészt a bestseller hangszereiből készített balkezes verziót, de ami talán még érdekesebb, hogy vannak olyan modellek – ukulele és gitár is – ami jelenleg csak balkezes változatban létezik. Köszönhetően a széles szín- és nyakszélesség választéknak, illetve a számos különböző konfigurációnak, remélhetőleg minden balkezes gitáros, ukulelés megtalálja a neki megfelelő modellt, mégpedig a balkezes termékekre tipikusan jellemző felár nélkül.

 

RCE238SN-FT-L_web_detail_01 700x.jpg

Ortega RCE238SN-FT-L

Kezdjük a sort egy olyan gitárral, amelyik pillanatnyilag csak balkezes változatban készül, ez pedig a Performer sorozatba tartozó Ortega RCE238SN-FT-L, amit kifejezetten balkezes játékra fejlesztettek. A single-cutaway fazonú elektroakusztikus gitárnál azonnal feltűnik az egyik különlegesség, az akusztikus gitároknál viszonylag ritka, egysorban elhelyezett 6 Ortega OTMLOCK6L-CR satus hangolókulcs. A gitár tömör alaszkai sitka fenyő tetővel büszkélkedhet, a káva és a hátlap mahagóniból készült. A testhez mahagóni nyak csatlakozik, melyre indiai babérfa fogólapot ragasztottak, és ez a fa adja a 12 lyukú húrláb anyagát is. A gitár a keskeny nyakú akusztikus gitárok közé sorolható, a nyak vastagsága a felső nyeregnél 48 mm, a hangszer skálahossza 650 mm.

 

 

A gitárt Ortega Magus Pro elektronikával szerelték fel, amiből nem hiányozhat a hangológép sem. A tetőlap fényes színátmenetes fényezést kapott, szintén fényes lakkozás került a nyak hátoldalára és a gitár hátlapjára is. A hangszer megjelenését a testen végig futó világos szegélyezés és az esztétikus Ortega signature diófa – jávorfa – fehér gyöngyház berakású rozetta teszi teljessé. A gitár hazai ára 177 000 Ft, amiben egy professzionális Ortega tok is benne van.

 

TZSM-3-L_web_detail_01 700x.jpg

Ortega TZSM-3-L

A signature sorozatba tartozó TZSM-3-L modell  a holland-belga gitáros, Thomas Zwijsen signature modelljének balkezes változata. Zwijsen egyébként nem csak a klasszikus műfajban tevékenykedik, otthonosan mozog a fúziós jazz, az instrumentális rock és a heavy metal területén is. 

Ez a gitár is tömör kanadai lucfenyő tetőt kapott, a hátlap és a káva anyagát pedig gyönyörű, márványos rajzolatú jávorfa adja. A két irányban állítható merevítő pálcával felszerelt mahagóni nyakra juhar fogólap került 12 inches rádiusszal, ami eltávolodva a lapos fogólaptól ad már némi domborulatot a fogólapnak. Ez a hangszer sem tartozik a szélesnyakú klasszikus modellek közé, a nyak szélessége a felső nyeregnél 48 mm, a gitár menzúrája 650 mm. Érdekes, hogy a hangolókulcsok sötét színű gombokat kaptak, a 6 lyukú pau ferro bridge mellett ez az egyetlen sötétebb árnyalat a gitáron.

 

TZSM-3-L_web_with_background_detail_04 700x.jpgA gitárt Ortega/Fishman Clasica Blend rendszerű előerősítővel, hangolóval, illetve húrláb alatti piezo hangszedőkkel vértezték fel. Érdekesség, hogy nemcsak a szokásos 6,3 mm-es jack kimenettel, hanem XLR D.I. kimenettel is ellátták ezt a különleges hangszert.

 

 

A gitár fedlapja fényes, az kávája és hátlapja és a nyak selyemfényű finish-t kapott, a fogólapot egy kicsit sötétebb árnyalatú jávorfa-dió szegélyezés díszíti. A TZSM-3-L ára 211 000 Ft, amiben egy Thomas Zwijsen Signature puhatok is benne van.   

 

R180L_web_detail_01 700x.jpg

Ortega R180L

A Traditional sorozat balkezes modellje sem „született lefty” hiszen létezik jobbkezes változat is belőle, de gondolom ez a balkezeseket a legkevésbé sem zavarja. Az R180L már inkább a klasszikus gitárok formai jegyeit hordozza magán, a lapos fogólap a szélesebb nyak, és a klasszikus gitárokra jellemző „hátrafelé álló” hangolókulcs elhelyezés legalábbis ezt sugallja. A gitár tetőlapja tömör észak-amerikai cédrusból készült, míg a káva és a hátlap anyaga bubinga (nyugat-afrikai dinamikus szilárdságú fa). A mahagóni nyakra rózsafa fogólap került és rózsafa adja a 12 lyukú Ortega húrláb anyagát is. A nyak szélessége a felső nyeregnél 52 mm, a gitár skálahossza 650 mm. Lévén klasszikus modell, ezen a gitáron nem található elektronika, azonban erőteljes meleg hangja önmagában is rendesen megszólal.

A testet esztétikus juharfa binding szegélyezi, a hangszer selyemfényű lakkozást kapott. Az Ortega R180L modellt kézzel készítik Spanyolországban, hazai ára 130 000 forint, ami elég kedvezőnek tűnik, és ebben az árban még egy Deluxe puhatok is benne van.

 

R200L_web_detail_02 700x.jpg

Ortega R200L

Ez a gitár az R180L ikertestévérének is mondható, azonban a felhasznált hangszerfák tekintetében vannak eltérések, ami az árában is megjelenik. A tetőlap itt is tömör észak-amerikai cédrusfa, azonban a káva és a hátlap Polo Rojo fából készül. Ezt az értékes, jól rezonáló vöröses afrikai fát, amit gyakran emlegetnek padouk, vagy paduk fának is, a gitárkészítésben leginkább hátlap és oldalfal anyagaként használják. Az R200L többi összetevője megegyezik az R180L modellével, annyi még az eltérés, hogy a gitár nem selyemfényű, hanem fényes lakkozást kapott. Az R200L is Spanyolországban készül, hazai ára, Deluxe puhatokkal 164 000 forint.

 

D538-4-L_web_with_background_detail_01 700x.jpg

Ortega D538-4-L

Az Ortega D538-4-L személyében egy közepes skálahosszú balkezes elektroakusztikus basszusgitárt tisztelhetünk. (Itt jegyezzük meg, hogy ebből a modellből jobbkezes verzió is kapható.) A D538-4-L esetében is jól összeválogatták a hangszerfákat, a tetőlap tömör alaszkai lucfenyőből készült, a káva és a hátlap pedig sapele fából. A testhez pau ferro fogólappal ellátott mahagóni nyak csatlakozik, de a húrláb anyagát is pau ferro adja. A gitár menzúrája 812 mm (32”), a nyak szélessége a felső nyeregnél 45 mm. A nyakat két irányban állítható merevítő pálcával látták el, a mahagónifa fejrészen szépen mutatnak a krómszínű hangolókulcsok.

 

D538-4-L_web_with_background_detail_04 700x.jpg


Ami a fényezést illeti, a tetőlap selyemfényű finish-t kapott, míg a nyak a káva és a hátfal nyitott pórusú lakkozással büszkélkedhet, a testet pedig fekete-fehér-fekete ABS szegélyezés díszíti. A gitárt ORTEGA MagusPRO/B elektronikával szerelték fel, ami természetesen egy hangológépet is tartalmaz. A gitár hazai ára 150 00 forint.

Az Ortega balkezes hangszereit bemutató sorozatunkat folytatjuk.

Az Ortega hangszerek európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.
https://www.facebook.com/ortegamagyarorszag