zenesz_logo.png



A 60 éves évfordulót a Fender egy speciális 60th Anniversary Jazz Bass modellel és három 60th Anniversary Road Worn 60s Jazz Bass gitár kiadásával ünnepelte.

Fender--60th-Anniversary-Jazz-Bass 700x.jpg

 

A Fender basszusgitárok örökre beírták nevüket a zenetörténetbe. Először a forradalmian új Precision modellel (1951-ben, Telecaster fazon, 1957-ben, új Precision fazon) majd ezt követően az 1960-ban debütáló ikonikus Jazz Bass basszussal.  Stílusos és kényelmes, derékban eltolt test, rugalmas dupla pickup szett, és kivételesen jól játszható keskeny nyakprofil, a Jazz Bass tovább repítette a Fender céget a 70-es évek felé. Ez a gitár lett minden idők egyik legszélesebb körben használt hangszere, hallhattuk hagyományos jazz lemezeken, de a funk, soul, blues, klasszikus rock, heavy metal zenékben is mindig jelen volt.

 

 

60th Anniversary Jazz Bass rear 700x.jpgFender 60th Anniversary Jazz Bass

 

Hatvan évvel később, a Fender jogosan ünnepli az időtlen dizájnt egy limitált kiadású 60th Anniversary Jazz Bass modellel. Az ünnepi modellben megtalálható minden, amit csak elvárhatunk egy Jazz Bass-től, így az égerfa test, az 1960-as U-profilú jávorfa nyak, rózsafa fogólappal, amit 20 magas vintage érintővel töltöttek fel. Jól áll a hangszernek az Arctic Pearl finish és a négyrétegű teknőcmintás koptatólap, a látványt a nyak fehér szegélyezése, és a nikkel-króm szerelvények teszik teljessé.

 

Ha az elektronikát nézzük, a gitár a Fender Pure Vintage ‘62 Single-Coil Jazz Bass pickupjait kapta, a korszakhoz illő krómozott borításokkal. A két hangszedőt két koncentrikus emeletes hangerő-hangszín potival kezelhetjük. Az első időkben a Fender ezzel a konfigurációval gyártotta a Jazz Bass gitárokat, csak később álltak át a két hangerő, egy hangszín változatra. A hitelesség kedvéért a Fender úgy döntött, az eredeti potméter kiosztással hozza ki az ünnepi modellt. A tervezők négy, menetes acél húrlábnyereggel ellátott húrlábat használtak, a nyitott mechanikás hangolókulcsok pedig fordított irányban működnek, ahogy az a 60-as években a Fender basszusokra jellemző volt.

 

 

 


Ez a modell limitált mennyiségben készül, a nyakpálca takaró lemezen a 60. évfordulóról megemlékező logó látható és a gitárhoz speciális, belül hímzett kemény tokot kapunk, ami a szintén a Jazz Bass 60 évének állít emléket.

 

A gitár tájékoztató ára 2 349 EUR, további technikai részletek, ITT olvashatók.

 

 

 

 

 

0140226759_fen_ins_frt_1_700.jpg

 

Fender 60th Anniversary Road Worn 60s Jazz Bass

 

 Ha mindez nem volna elég a Jazz Bass rajongók számára, a Fender a jeles évfordulóra három speciális Road Worn® kiadású Jazz Bass gitárral is készült. Ezek a modellek a legendás basszus minden korabeli jellemzőjével rendelkeznek, és persze a road worn kivitel azt jelenti, hogy bár új gitárokról van szó, a hangszerek a gyárban mesterséges öregítésen estek át, hogy minél élethűbben adják vissza a 60-as évek gitárjainak érzetét.

 

A Road Worn® modellek a hatvanas évek közepére jellemző „C” profilú jávorfa nyakkal és égerfa testtel rendelkeznek a fogólap anyagát pau ferro adja, ami 20 vintage stílusú érintőnek ad helyet. A fogólap rádiusza 9,5 inches, a hangszer skálahossza 34”.

 

Ami az elektronikát illeti a Road Worn® Fender basszusokat egy pár 60th Anniversary Jazz Bass Single Coil pickup hajtja, melyekhez két külön koncentrikus emeletes hangerő-hangszín potméter jár. Ezen a modellen nincsenek pickup takaró krómozott lemezek, de ezt általában úgy is leszedik a basszerosok.A húrláb a megegyezik a 60th Anniversary Jazz Bass modellével, vagyis menetes acél húrlábnyereggel ellátott hidat alkalmaztak és ezen a gitáron is nyitott mechanikás hangolókulcsokat találunk, melyek fordított irányban működnek.  

 

 

60TH ANNIVERSARY FENDER JAZZ BASSES - Australian Musician MagazineAustralian Mus_2020-08-13_15-24-02.jpg

 

 

A Fender 60th Anniversary Roadworn 60s Jazz Bass modellek nitrocellulóz lakkozást kaptak és háromféle színben érhetők el, úgy mint 3 színű Sunburst, Olympic White és Firemist Silver. A gitárok limitált mennyiségben szeptembertől kaphatók 525 900 forintos áron, melyben egy Deluxe gitártok is benne van.

 

Az árakat a Mezzoforte Hangszeráruháztól, a Fender hivatalos viszonteladójától kaptuk.