zenesz_logo.pngA tavaly nyáron bemutatott Fender Vintera sorozat a cég Mexikóban készített Classic sorozatát volt hivatott leváltani és habár a Vintera hozott jó néhány újdonságot specifikáció és színek terén, de Road Worn finish-ek nem álltak rendelkezésre ennél a szériánál. Egészen mostanáig.

Fender-adds-new-Road-Worn-Vintera-Strat-and-Tele--700.jpg

 

Miért akarna valaki egy koptatott, öregített lakkozású új gitárt birtokolni? Akárcsak sok más különleges finish, a koptatott, másnéven relic, vagy road worn gitárok kétségtelenül egyedi megjelenésűek, és a gitárosok kedvelik a díszes vagy különleges tetőlappal rendelkező gitárokat. Legyen szó mintázott, áttetsző vagy valamilyen különlegesen merész lakkozásról. Talán a road worn modellek is ezek közé az egyedi, stílusos megjelenésű gitárok közé sorolhatók, melyek a sok-sok év játékkal eltöltött idő „eredményét” hordozzák magukon.

 

A gitár mesterséges öregítésé sok időt és szakértelmet igényel. Senki ne próbálkozzon otthon saját gitárjával, mert visszafordíthatatlan károkat tud okozni. Az öregített modellek mindegyike nitrocellulóz lakkozást kap, mert ennek a lágy textúrája lehetővé teszi a koptatást, ellentétben a modern poliészter vagy poliuretán lakkokkal. Ha nem tudunk megkülönböztetni egy öregített gitárt egy eredeti, használatban megkopott hangszertől, akkor az a gyártó munkáját dicséri.


 

Fender Vintera Road Worn


Csak idő kérdése volt, hogy a Fender mikor jelenti be az új Road Worn modelleket. Nem mindenki engedheti meg magának a Fender Custom Shop árait, így ezek a Mexikóban készült gitárok elnyerhetik azon gitárosok tetszését, akik szeretnének szert tenni egy ilyen öregített megjelenésű hangszerre, de megfizethető áron.

 


 

50 strat fiesta red 700x.jpg


Vintera Road Worn ’50s Stratocaster


A Vintera Road Worn ’50s Stratocaster teste égerfából készült, amihez juharfa fogólappal ellátott juharfa nyak csatlakozik. A nyak vastag „V” profillal rendelkezik, az átlagosnál kissé domborúbb, 7,25 inches rádiuszú fogólap 21 magas érintőnek ad helyet. Az autentikus vintage hangzás érdekében a Fender újra alkotta a ‘50s Hot Strat single-coil pickup triót. Szintén ebből az okból formvar (szintetikus zománc) bevonatú rézhuzalt és ferde szélű Alnico 5 mágnesrudakat alkalmaztak a hangszedőkben. Az elektronikát az ötállású pickupváltóval és egy hangerő, két hangszín gombokkal kezelhetjük.

 

 

50 strat_surf green 700x.jpg


Ezek a Road Worn® 50s Stratocasterek tökéletesen reprodukálják az eredeti gitárok megjelenését és feelingjét. A nitrocellulóz lakkozás jótékony hatással van a hangzásra, és ez a Strat tudja azt az autentikus jól artikulált sound-ot és játékkényelmet, amit egy jól sikerült vintage gitártól elvárhatunk. A gitár hat ponton szinkronizált vintage-style tremolót kapott, a hangolókulcsok is vintage stílusúak. Ezek a modellek Fiesta Red és Surf Green színekben kaphatók, 419 900 forintos áron.

 

 

 

60 strat firemist gold 700x.jpg


Vintera Road Worn ’60s Stratocaster


A Vintera Road Worn ’60s Stratocaster szinte ugyanazzal a specifikációval rendelkezik, mint a fenti ’50s modell. Itt is éger test-juharfa nyak kombinációval van dolgunk, azonban a nyak a 60-as éveket idéző, közepesen vastag „C” profilt kapott, a fogólap anyagát pedig pau ferro adja. A fogólap rádiusza ennél a modellnél is 7,25” és 21 magas érintő került rá.

 

60 strat lake placid blue 700x.jpg


A gitárra három ‘60s Hot Strat single-coil hangszedőt szereltek, melyekben az eredeti vintage hangzás elérése miatt zománcozott rézhuzalt és flat-top Alnico 5 mágneseket alkalmaztak. Ezeken a gitárokon is hat ponton szinkronizált tremolót és vintage-style hangolókulcsokat találunk, a Vintera Road Worn ’60s Stratocaster Firemist Gold és Lake Placid Blue színekben érhető el 419 900 forintos áron.

 

 

 

 

50 tele vintage blond 700x.jpg


Vintera Road Worn ’50s Tele


A következő újdonság a Vintera Road Worn ’50s Tele, amely égerfa testtel és juharfa nyakkal büszkélkedhet. A vastag ’50s U profilú nyakra 7,25 inches rádiuszú juhar fogólapot ragasztottak, ami 21 magas vintage érintőt kapott. Ami az elektronikát illeti, a klasszikus hangzás miatt a Fender egy szett ‘50s Telecaster pickupot szerelt a gitárra, a nyaknál Alnico 2 mágnessel, a húrlábnál Alnico 3 mágnessel, formvar (szintetikus zománc) bevonatú huzallal.

 

 

50 tele lake placid blue 700x.jpg


A három, hengeralakú réz nyereggel ellátott, testen átmenő húrozáshoz való vintage-style Tele® húrláb hozzájárul a Telecaster jellegzetes, nyitott „twang,” hangzásához, míg a vintage stílusú hangolókulcsok az 50-es évek esztétikáját idézik, és pontos, stabil hangolást biztosítanak. További klasszikus jellemzők a vintage stílusú hevedertartók, a krómozott hardverek és a négycsavaros nyakpálca takaró lemez. a Vintera Road Worn ’50s Tele Vintage Blonde és Lake Placid Blue színekben készül, hazai ára 419 900 forint.

 

 

 

70 tele olymopic white 700.jpg


Vintera Road Worn ’70s Telecaster Deluxe


A következő újdonsággal, a Vintera Road Worn ’70s Telecasterrel már egy évtizeddel későbbi korszakba ugrunk. Ez a modell is égerfa testtel, juharfa nyakkal és fogólappal rendelkezik, de a nyak már a korra jellemző médium „C” profilú, a fogólap 9,5 inches rádiuszú és 21 médium-jumbo érintőnek biztosít helyet.


A Fender újra alkotta a Wide Range stílusú humbucker pickupokat, hogy azt a fényes, vastag és ütős hangzást tudják, ami évtizedeken keresztül számos gitárost inspirált. Az elektronikát egy háromállású pickup kapcsolóval, valamint két hangerő és két hangszín potival kezelhetjük.

 

 

70 tele dapne blue 700x.jpg


A vintage jellegű, testen átmenő húrozáshoz készült, hatnyerges fix Strat húrláb, valamint az „F” logóval díszített húrgépek hűen tükrözik a korszak esztétikáját és megbízható, pontos hangolást garantálnak. További korhű részletek a vintage stílusú hevedertartó, és a hatalmas „F” logóval díszített háromcsavaros nyakpálca takaró lemez. Ez a modell remekül mutat mind Daphne Blue, mind Olympic White színben. Hazai ára: 439 900 forint.

 

Mindegyik modell árában benne van egy Deluxe puhatok, az árakat a Mezzoforte Hangszeráruháztól,  a Fender hivatalos viszonteladójától kaptuk.