zenesz_logo.png- BORBÉLY TAMÁS - A pickup kombinációk királya – teszteltük az Ibanez AZ sorozatának gyönyörű Black Ice 224F Premium modelljét.

 

80-313905700_2_700x.jpg

 

Az Ibanez „AZ” szériájával új kaput nyitott egy széles felhasználó réteg felé, történetesen azok felé, akik vintage gyökerekből táplálkozó forma- és hangzásvilágot kedvelik. Az „AZ” gitárok egyértelműen az „ősi Stratocaster” leszármazottai, melyek azért magukon hordozzák a jellegzetes Ibanez jegyeket, és mind ergonómiai szempontból, mind hangzásban jóval modernebbek elődeiknél.

 

Kidolgozás, kényelem, funkcionalitás

Az Ibanez már jóval korábban is gyártott Superstrat típusú gitárokat, melyek igazából a hangszedő kiosztásban nevezhetők valamelyest Strat-jellegűnek, de valójában már itt is elrugaszkodtak a klasszikus három single-coil kiosztástól, mivel általában a két szélső pozícióban humbucker hangszedők helyezkedtek el. A test kontúrjai nagyon élesek, a szarvak hegyesek voltak, a nyakak általában extrém módon laposak, kifejezetten sportosak stb. Tehát, ezek a hangszerek egyértelműen egy másik család tagjai voltak, az Ibanez saját innovációi.

Az „AZ” szériával az Ibanez jobban visszatér a klasszikus formákhoz, de mégis egy nagyon modern, funkcionális felfogásban. A régebbi Superstrat-okhoz képest a test kontúrok lekerekítettebbek, a szarvak, és a fej kevésbé hegyesek, egyszóval sokkal inkább vintage érzetű lett az egész design. A nyak és a test illesztése nagyon ergonomikus módon lett kidolgozva, a legfelsőbb fekvések könnyedén elérhetőek. A test felső részének bevágása érezhetően nagyobb egy klasszikus Startocasterénél, ezáltal a gitáros testéhez kényelmesebben illeszkedhet a hangszer. A színválasztékot tekintve gyönyörű, egyáltalán nem szokványos színátmenetes verziókat is kínál az Ibanez ezen szériája. Jelen konkrét modell, az AZ 224F BI  színe a Black Ice fantázianevet kapta, mely egy nagyon elegáns szürkés-feketés tónust takar.

Az Ibanez AZ sorozatának modelljein kivétel nélkül a legjobb minőségű hangszerfák kombinációit alkalmazták a test és a tetőlap, a nyak és a fogólap  anyagaként. Ezek az anyagok és a vintage stílusú fej jól megkülönböztetik ezeket a gitárokat az Ibanez más felsőkategóriás modelljeitől. Tesztalanyunknál az amerikai hárs-lángolt juhar kombináció egészült ki a hőkezelt juhar fogólappal.

 

main_e48917a4 rear 700x.jpg

 

A hangolókulcs kérdés a kiváló minőségű Gotoh Magnum Lock w/H.A.P kulcsokkal lett megoldva, melyek túl azon, hogy satus rendszerűek, húronként állítható magasságúak , tehát minden igényhez nagyon pontosan beállítható a húrfeszítettség. A felső nyereg a Graphtech cég keze munkáját dicséri, mely világelső a húrfelfekvést biztosító felületek gyártásában. Mind a nyak, mind a fogólap a manapság nagyon divatos hőkezelt juharból (roasted maple) készült. A hőkezelést lakkozás előtt csinálják, ettől a fa még szárazabb, stabilabb lesz a legkülönbözőbb környezeti körülmények között is, ugyanakkor megnövekszik a hangszer hangkitartása. A nyakat olajjal is kezelték, amitől a gitár egy jól bejátszott hangszer érzetét kelti. A játékkényelem növelése érdekében a fogólap szélét enyhén lekerekítették. Ezeket az eljárásokat általában butik-jellegű gitárokon szokták csak alkalmazni.

Az ovális „C” nyakforma jóval vastagabb egy átlagos „sport-Ibanez” nyaknál, de egyáltalán nem kényelmetlen, sőt... kifejezetten jól játszható. A nyak oldalán található pozíciójelölők fluoreszkálnak, tehát sötét színpadokon is könnyedén eligazodik az ember a fogólapon. A húrláb, illetve tremoló rendszer szintén Gotoh márkájú, egészen pontosan a „Gotoh® T1502 Tremolo” névre hallgat. Gyárilag „floating” beállításra van húzva, mely lehetővé teszi a hang le- illetve felfelé való „hajlítását” is. A tremolókar magasságát (vagyis, hogy milyen mélyen dugjuk az aljzatba) mi választhatjuk meg, mivel egy külön szorítógyűrűvel ott húzzuk meg, és olyan mértékben, amennyire csak akarjuk. Ez lehetővé teszi a kar merevségének precíziós beállítását, vagyis a „lifegőtől” a merev tremolókarig minden állítási mód lehetséges. A tremolórendszer megfelelően érzékeny, holtjátékmentes, kiválóan tartja a hangolást, mindent teljesít, amit csak elvárhatunk tőle. Maga a hangszer 3,2 kg, tehát nagyon könnyűnek mondható, emellett a nyak-test balansz is kiváló.

 

puswitch_700x.jpg

 

Hangszedők, elektronika, hang

Az Ibanez AZ 224F túl azon, hogy rendkívül igényes kidolgozást, és hardware-eket kapott egy különleges elektronikával és pickup-rendszerrel lett felvértezve. A HSS kiosztású hangszedők mindegyike a Seymour Duncan® Hyperion™ passzív Alnico 5 család tagja. Ezek relatíve közepes jelű pickupok, melyek mély és magas frekvenciák kiegyenlített arányát biztosítják, és nagyobb torzítás mellett is megőrzik az érthetőséget, konkrétságot.

A különlegességet a Dyna-Mix9 elektronika adja, ami egy kétállású kapcsoló segítségével (Alter Switch) lehetőséget ad az öt klasszikus Strat pickup állás mellett plusz négy hangszedő kombináció elérésére. Az alábbi felsorolásban részletezzük mind a kilenc kombinációt:

 

Alter Switch: off

  • Első pozíció: híd hangszedő (humbucker)
  • második pozíció: híd (humbucker) + középső hangszedő
  • harmadik pozíció: középső hangszedő
  • negyedik pozíció: középső + nyaki hangszedő
  • ötödik pozíció: nyaki hangszedő

Alter Switch: on

  • Első pozíció: híd hangszedő (humbucker)
  • második pozíció: híd hangszedő (szimpla: belső tekercs)
  • harmadik pozíció: híd hangszedő (humbucker) + nyaki + középső hangszedő (utóbbi kettő sorba kötve)
  • negyedik pozíció: nyaki + híd hangszedő (szimpla: külső tekercs)
  • ötödik pozíció: nyaki + középső hangszedő (sorba kötve)

 

ikebe-revole_ibz-az224f-bi.jpg

 

Mint az a fenti felsorolásból is látszik, minden egyes pickup kombinációnak van létjogosultsága, zenében nagyon jól használhatók. A nyaki és a középső pickupok sorba kapcsolásával gyakorlatilag egy humbucker-szerű hangot kapunk, mely teljesen alkalmas a kövérebb, melegebb soundot megkövetelő szituációkra, mint például egy tradicionálisabb jazz megfejtésre.  A két szélső hangszedő összekötése (szimpla verzióban) egy Telecaster-jellegű hangot eredményez, míg a nyaki+közép „ál-humbucker” és a híd hangszedőt (humbuckerként) használva egy Les Paul középállásához közeli hangot kapunk. Ezek a trükkös módón elért soundok azért nem egy az egyben eredményeznek egy Telecastert, egy Les Pault, vagy épp egy L5-ös Gibsont, de a hang jellegét funkcionálisan megközelítik, ezáltal nagyon sok lehetőséget rejtenek magukban. Az „okosított” állásoktól visszatérve a klasszikus öt Starto pozícióhoz (vagyis, amikor az Alter Switch ki van kapcsolva), azt kell, hogy mondjam, hogy a gitár irgalmatlan Startocaster hanggal rendelkezik. Bizonyos helyeken a legmagasabb árkategóriájú Fenderekkel veszi fel a versenyt  – például a „nyaki + közép” állás véleményem szerint egy etalon.

 

Összefoglalás

Az Ibanez AZ 224F BI egy igényesen összerakott hangszer, mely nem véletlenül viseli a fej hátulján a „prémium” feliratot. Nagyon sokoldalú gitár, ezáltal rengeteg stílusra alkalmazható a jazztől, a blues-on, country-n át egészen a rockig. Egy igazi modern Startocaster, mely kielégíti a XI. századi igényeket, de ugyanakkor magában hordozza a tradicionális Startocaster vérvonalat. Az Ibanez ezzel a szériával azokat is elérheti, akik alapvetően inkább a vintage vonalat kedvelik, de valamelyest nyitottak a modernebb, fúziósabb megoldásokra, és eddig idegenkedtek a márka korábbi gyártmányaitól. Ugyanakkor a régi Ibanez rajongóknak is kedvezhet, akiknek például egy Fender már túlzottan ódivatú lenne, de egy modern Strato-ra nyitottak, főleg ha az hordozza kedvenc márkájuk stílusjegyeit.

Talán kijelenthetjük, hogy az „AZ” széria hidat képez a múlt, és a jelen… a vintage és a modern Stratocasterek világa között.


Technikai adatok:

Ár: 388 000 Ft
Gyártó: Ibanez
Forgalmazza: Meinl Distribution Hungary

Nyak: hőkezelt juharfa, ovális „C” profil
Top: lángolt juhar
Test: amerikai hárs
Fogólap: hőkezelt juharfa, fekete pont pozíció jelölőkkel
Bundok: 22 rozsdamentes, prémium minőség
Hangolókulcsok: Gotoh Magnum Lock w/H.A.P
Húrláb: Ibanez T1502 tremolós húrláb (made by Gotoh)
Nyaki pickup: Seymour Duncan® Hyperion™ (S) neck pickup, Passive/Alnico
Középső pickup: Seymour Duncan® Hyperion™ (S) middle pickup, Passive/Alnico
Híd pickup: Seymour Duncan® Hyperion™ (H) bridge pickup, Passive/Alnico
Elektronikában extra: dyna-MIX 9 Switching System w/Alter switch
Gyári húrvastagság: .010/.013/.017/.026/.036/.046
Nyereg: Graph Tech®
Szerelvények: króm
Menzúra: 648mm/25,5"
Szín: Black Ice
Tartozékok: gyári puhatok, tremoló kar, mini szerszámkészlet

Az Ibanez gitárok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.