zenesz_logo.png



A Fender múlt hét folyamán már közzétett egy videó előzetest, most pedig bejelentette az American Ultra sorozatot, egy prémium kategóriás amerikai gyártású szériát, ami a 2016-os American Elite Series-t hivatott leváltani, és egy sereg modern jellemzővel ruházza fel a gitárgyártó legenda modelljeit.

[Fender Ultra Series]

 

 

A Fender az American Ultra sorozatot „a legfejlettebb modern elektromos” gitárként aposztrofálja katalógusában, és valóban számos, a játékot megkönnyítő fontos változtatást eszközöltek az új sorozat modelljein. Ilyen az új „D” nyakprofil, a frissített, változó rádiuszú (10”-14”) fogólap extra módon lekerekített szélekkel, a kellemes fogású szaténfényezésű nyak, az ergonomikusan átalakított négycsavaros nyakillesztés, a satus hangolókulcsok, a  treble-bleed áramkörrel ellátott hangerőszabályzás, a zajtalan hangszedők, és hogy el ne felejtsük: a nyakpálca állítása a nyakillesztéstől visszaköltözött a fejrészhez.

 

 

Ultra HSS Strat 700x.jpg

 

A testkontúrokat is kissé átdolgozták, hogy az American Ultra Series modellek még kényelmesebbek legyenek és könnyebben lehessen a felső fekvéseket elérni. Ebben sorozatban debütálnak a Fender Ultra Noiseless Vintage hangszedői, melyek – ahogyan azt a név is sugallja – old-school Fender single-coil hangzást nyújtanak, de teljesen zajtalanul, valamint az Ultra Noiseless Hot pickupok melyek egy kicsit keményebben meghajtják az erősítőnk elejét, és nagyszerűen használhatók keményebb, túlhajtott hangzásokhoz.

 

 

Strat back contour 700x.jpg

 

 

 

Mind az SSS, mind a HSS pickup kiosztású Stratocastereken a Volume gombba rejtve találjuk meg az S1 kapcsolót. Az SSS pickup konfigurációnál ezzel a kapcsolóval hozzá tudjuk adni a nyaki hangszedőt a pickup váltó 1. és 2. állásához, ezzel a korábbi tradicionális Stratocasterekhez képest új pickup kombinációk állíthatók be.

 

Az S1 kapcsoló a HSS modellnél a Double Tap Humbucker tekercsleválasztására szolgál. Az American Ultra Series Stratocaster HSS az első Fender gitár, melyet a Double Tap Humbucker hangszedővel láttak el. Azok a humbucker hangszedők, melyek egyik tekercse leválasztható, single-coilként működve általában kisebb jelet adnak le, mint a többi single-coil pickup. A Double Tap Humbucker, melyet túltekercseltek, és ki tudja még, milyen trükköket alkalmaztak, single-coil állásban is pontosan illeszkedik a középső és nyaki hangszedőkhöz, ami apró dolognak tűnik, de a hangzásban nagy a jelentősége.

 

A Precision és Jazz Bass vonalat is frissítették a HiMass húrlábbal, ami meglehetősen jól mutat, és a Fender szerint „jelentősen növeli a hangkitartást, precíz intonációt és kőkemény hangolási stabilitást garantál”. Emellett újratervezett előerősítőt, háromsávos EQ-t és aktív/passzív kapcsolót is kaptak a basszus modellek.

 

Természetesen egy új sorozat sem lehet teljes néhány új finish nélkül. Az American Ultra Series esetében ezek a következők: Cobra Blue, Mocha Burst, Texas Tea, Arctic Pearl, Aged Natural, Plasma Red Burst és Ultraburst.

 

 

 

SSS Ultra Strat 700x.jpg

Fender American Ultra Stratocaster (2 139 €)

 

Ez az új modell egy igazi Fender minden vonását magán hordozza. A test égerfából, vagy kőrisből készült, melyhez jávorfa nyak csatlakozik. Az Arctic Pearl, Ultraburst, Plasma Red Burst és Aged Natural színekben készülő modelleken a fogólap anyagát rózsafa adja, míg az Ultraburst, Mocha Burst, Aged Natural, Plasma Red Burst, Texas Tea és Cobra Blue finish-sel készülő gitárokon jávorfa fogólapot találunk. A gitár skálahossza 648 mm, a fogólapra 22 médium jumbo érintő került, a felső nyereg csontból készült.



SSS Ultra Strat details 700x.jpg

 

 

A gitárt 3 Ultra Noiseless Vintage Strat single-coil pickuppal szerelték fel, és ahogy fentebb már írtuk, az S1 kapcsolóval a nyaki hangszedőt hozzá tudjuk adni a pickup váltó 1. és 2. állásához.

 

 

 

HSS Ultra Strat 700x.jpg

Fender American Ultra Stratocaster HSS (2 139 €)

 

A test és nyak anyaga megegyezik az SSS konfigurációjú modellnél írtakkal, és ugyanez igaz a skálahosszra és a fogólap rádiuszra is. Ezt a modellt 2 Ultra Noiseless Hot single-coil pickuppal és egy Ultra Hot Double Tap humbuckerrel szerelték fel. Az S1 kapcsoló a humbucker Double Tap funkcióját aktiválja. Azok a gitárosok, akik keményebb rockot, vagy metalt játszanak, hűséges társra találhatnak az American Ultra Stratocaster HSS személyében, különösen, ha figyelembe vesszük a változó rádiuszú fogólapot, a nagyobb jelet leadó Ultra Noiseless Hot single-coil hangszedőket és a megváltozott kialakítású, kényelmesebb nyakillesztést.

 

 

HSS Ultra Strat details 700x.jpg

 

A Cobra Blue, Ultraburst és Aged Natural színű modellek rózsafa fogólappal lesznek kaphatók, míg a Texas Tea, Ultraburst, Plasma Red Burst és Arctic Pearl színűeken jávorfa fogólap található.

 

 

 

Ultra Telecaster 700x.jpg

Fender American Ultra Telecaster (2 139 €)

 

A Fender „elektromos igáslova” még mindig tele van Telecaster hangzásokkal, az Ultra Noiseless Vintage Tele pickupoknak köszönhetően. A gitár ugyanazt a hatnyerges Tele húrlábat viseli, mint American Elite sorozatú elődje, és a Strathoz hasonlóan itt is megjelent a 10-14" között változó fogólap rádiusz. A test kontúrt és nyakillesztést itt is kényelem és a felső fekvések könnyű használatának szem előtt tartásával alakították ki.

 

 

Ultra Telecaster details 700x.jpg

 

A Volume gombban lakozó S1 kapcsolóval sorosan is kapcsolhatjuk a két Ultra Noiseless Vintage pickupot, amitől erősebb és teltebb hangzást kapunk. Rózsafa fogólap jár az Arctic Pearl, Ultraburst és Texas Tea finish-sel készülő Telékhez, míg az Ultraburst, Butterscotch Blonde, Mocha Burst, Plasma Red Burst és Cobra Blue színűek jávorfa fogólappal készülnek.

 

 

 

Ultra Jazzmaster_2_ 700x.jpg

Fender American Ultra Jazzmaster (2 249 €)


Ez a modell is égerből, vagy kőrisfából készült testtel rendelkezik, a nyak anyagát jávorfa adja. A menzúrája 648 mm-es, de csak 21 médium jumbó érintőt találunk a rózsafa (Ultraburst és Mocha Burst finish) vagy jávorfa (Mocha Burst, Plasma Red Burst és Cobra Blue finish) fogólapon.

 

 

Ultra Jazzmaster details 700x.jpg

 

 

Ami a nem túl egyszerű kezelőszerveket illeti, a két Ultra Noiseless Vintage Jazzmaster hangszedőt egy hangerő, két hangszín potival, egy háromállású pickupváltóval, a koptatólap felső részén elhelyezett két apró hangerőszabályzóval (külön a két pickuphoz), egy kis tolókapcsolóval (fázisváltó) és a Volume gombba süllyesztett S1 kapcsolóval tudjuk kezelni. Ez utóbbi a két hangszedőt kapcsolja párhuzamosan, vagy sorba.

 

 

 

Ultra Precision 700x.jpg

Fender American Ultra Precision Bass (2 249 €)

 

Akárcsak hathúros társai, az American Ultra Series Precision Bass is élvezi az új modern D nyakprofil, a lekerekítet fogólapszél és a selyemfinomságú nyakfényezés előnyeit. A magas fényű finish-sel ellátott fejen aranyszínű Fender logó díszeleg és Fender „F” pehelykönnyű vintage hangolókulcsok segítik a pontos hangolást.

Ami a test anyagát illeti, az Arctic Pearl és Mocha Burst színű basszusok esetében égerfa, míg az Aged Natural és Plasma Red Burst színűeknél kőrisfa. Az American Ultra P-Bass modellen is esztétikusan lesimították a nyakillesztést,  és a test kontúr is módosult. A gitár skálahossza 34 inch, a változó rádiuszú (10"-14") jávorfa vagy rózsafa fogólapra 21 médium jumbo érintő került. A csontból készült felső nyereg szélessége 41,3 mm, ami meglehetősen keskenynek számít, de hagyományosan szélesebb, mint a Jazz Bass esetében. Az összképet a robosztus, de mégis elegáns négynyerges HiMass húrláb teszi teljessé.

 

 

Ultra Precision details 700x.jpg

 

 

Hangszedők terén, kapunk egy split-coil Ultra Noiseless Vintage Precision Bass pickupot a középső pozícióba, és egy Ultra Noiseless Vintage Jazz Bass húrláb pickupot, míg az új, aktív/passzív kapcsolóval aktiválható előerősítő, a háromsávos EQ és a Pan potméter rendkívül széles spektrumban használható hangzások kikeveresét teszik lehetővé.

 

 

 

Ultra JB_fekvő 700.jpg

Fender American Ultra Jazz Bass (2 249 €) 

 

Az American Ultra Series Jazz Bass is rendelkezik mindazon új jellemzőkkel, melyet a sorozat többi modelljénél felsoroltunk, de azok a basszerosok sem fognak csalódni, akik régóta vágynak egy igazi Jazz Bass-re, mert a gitár megtartotta klasszikus vonalait és legendás hangzását. A test anyaga a gitár színétől függően ezeknél a modelleknél is kőris, vagy égerfa. A jávorfa nyakra rózsafa fogólap kerül az Aged Natural, Arctic Pearl, Ultraburst színeknél, míg a Cobra Blue és Texas Tea finish-sel készülő basszusok jávorfa fogólappal rendelkeznek. A gitárok skálahossza 34”, a csont felső nyereg szélessége a Jazz Bass-től elvárható 38,1 mm.

 

Ultra JB details 700x.jpg

 

A pozíciójelölők a szokásos téglalap alakú gyöngyház berakások – fehér vagy fekete színben, a fogólap anyagától függően. Ezekre a basszusokra két Ultra Noiseless Vintage Jazz Bass pickupot szereltek középre és a húrlábhoz is. A klasszikus króm kezelőpanelen a megszokott fekete műanyag potmétergombokat találjuk, melyekkel a hangerőt, a panorámát (pickup váltó) és a háromsávos EQ-t tudjuk kezelni, a passzív/aktív mód váltására egy apró kétállású kapcsoló szolgál.

 

 

 

Ultra JB V 700x.jpg

Fender American Ultra Series Jazz Bass V (2 299 €)

 

Az American Ultra Series Jazz Bass V specifikációja megegyezik a négyhúros társáéval, csak természetesen négy helyett ötnyerges HiMass Vintage húrláb szolgálja ki az öt húrt. A színekben is mutatkozik némi eltérés, a színkínálatban: Mocha Burst, Ultraburst, Aged Natural, Plasma Red Burst és Arctic Pearl finishek találhatók.

 

Az árak tájékoztató jellegű listaárak, további információk: Fender.

 

[ -tkeres- ]