zenesz_logo.pngFrissítve! A legendás, egyedi tervezésű, balkezes Fender Mustang gitár, amit Kurt Cobain a Nirvana In Utero albumához kapcsolódó turné során használt, árverésre kerül New York-ban.

Cobain 700x.jpg

 

 

Kurt Cobain szóban forgó gitárja 1993-ban készült, és minthogy a Fender Custom Shop részlege nem volt felkészülve balkezes Mustangok gyártására, felkérték Scott Zimmermant, aki akkoriban az egyik legnagyobb japán hangszerkészítő cég, a FujiGen tervezője volt. A Fender összes Japánban készült gitárját a FujiGen gyártotta, és ők készítették Cobain első két Fender Jag-Stang gitárjának nyakát is.

 

 

Kurt-Cobain-Fender-Mustang 700x.jpg

 

Zimmermann elfogadta a felkérést, de ragaszkodott hozzá, hogy ne csak egy darab készüljön az egyedi modellből. Végül Cobain tíz balkezes Mustangot rendelt, de 1994-ben bekövetkezett halála előtt csak hatot kapott meg. Halála után, a most árverésre kerülő Mustangot felesége, Courtney Love egy Nirvana rajongónak ajándékozta.  A gitárhoz komoly dokumentáció tartozik, ami az eredetiségét igazolja, így többek között Courtney Love kézzel, fejléces papírra írt levele a rajongóhoz, és a FedEx átvételi elismervénye.

 

 

331992_0 450x.jpg

 


A hangszert Cobain gitár-technikusa egy Gotoh tune-o-matic húrlábbal és egy fekete Seymour Duncan JB humbucker hangszedővel tuningolta fel, és Cobain így használta az In Utero turné során. Ezt a modellt Skystang III-ként ismerték, amire a gitár eredeti tokján lévő címke utal.

 

Kurt Cobain egyedi építésű Fender Mustang gitárjának árverésére a Julien’s Icons and Idols: Rock ‘N’ Roll aukció részeként került sor a New York-i Hard Rock Cafe-ban és online, október 25-26. között. A gitár kikiáltási ára 75 000 USD, de akár 500 000 dollárért is elkelhet.

 

Frissítés:

 

A Fender Mustang végül 340 000 dollárért talált gazdára, de ami még ennél is érdekesebb, Kurt Cobain olíva zöld kardigánja 334 000 dollárért kelt el, amivel minden idők legdrágábban elárverezett pulóvere lett.