zenesz_logo.pngEgy újra életre keltett branddel, megújuló elkötelezettséggel, impozáns és aktuális gitárokkal tért vissza az „új” Gibson, a kérdés csak az volt, mikor jönnek az új sorozatok.

Original-Collection_Final_700x.jpg

 

Az elmúlt 125 évben a Gibson gitárosok generációinak hangzását teremtette meg, formálta, alakította, és hatással volt az egyetemes rockzene alakulására. A Gibson régóta várt, év eleji visszatérése a NAMM Show-ra, a világ legnagyobb zeneipari eseményére, jelzésértékű volt. Egy újra életre keltett brand-del, megújuló elkötelezettséggel, impozáns és aktuális gitárokkal tért vissza az „új” Gibson, a kérdés csak az volt, mikor jönnek az új sorozatok.

 

Végül április utolsó napjaiban jelentette be a Gibson új Original és Modern sorozatú gitárjait. Felmerül a kérdés, hogy miben különbözik a két sorozat, melyeket hivatalosan Gibson Original Collection és Gibson Modern Collection névvel illettek.

 

 

Original-Collection_Final2_700x.jpg

 

 

A 2019 Gibson Original Collection esetében a cég egyértelműen a gyökerekhez nyúlt vissza, hogy olyan gitárokat készítsen, melyeket büszkén vehetünk kézbe. Az automatikus hangoló és a szélesebb nyak már a múlté, ezek a gitárok a Golden korszak jegyeit hordozzák magukon: prémium hangszerfák, klasszikus nyak profilok, könnyítés nélküli test. A gitárok azon eredeti jellemzők alapján készültek, melyek híressé tették a márkát, és megszerettették velünk ezeket a hangszereket.

 

A Gibson Modern Collection neve azt sugallja, hogy a brand még mindig képes a megújulásra, ha a gitárok olyan jellemzőiről van szó, mint például a könnyebb test, újszerű slim taper nyak, vagy aszimmetrikus profil. Ezek a modellek nem ragaszkodnak az eredeti specifikációkhoz, elkülönülnek a Gibson Original sorozattól, lehetőséget adva, hogy válasszunk a két stílus között. Röviden: ha az eredeti specifikáció alapján készült Gibson gitárt keresel, irány a Gibson Original sorozat, ha valami mást szeretnél, modern jellemzőkkel, válaszd a Gibson Modern gitárokat…

 

Minthogy a két sorozat nem kevesebb, mint 27 modellt takar, 3 részes sorozatban fogjuk az új gitárokat bemutatni. Először nézzük a Gibson Original Collection Les Paul és SG modelljeit!

 

Les Paul Standard 50 Tobacco Burst_700x.jpg

Les Paul Standard '50s


A Gibson legendás Les Paul modellje nem kíván hosszas bemutatást. Ismert, hogy a Gibson rajongók hosszú évek óta kérték, hogy a Les Paul Standard térjen vissza az eredeti specifikációhoz. Kérésük meghallgatásra talált, ennek eredményei az új Gibson Les Paul Standard ‘50s és a Les Paul Standard ‘60s modellek.  

 

 

Les Paul 50 neck-side_700x.jpg

 

 

A Les Paul Standard 50's tömör mahagóni testére jávorfa tető került, az ’50-es évek stílusát idéző kerek profilú nyak szintén mahagóniból készült. A 22 médium jumbo érintős rózsafa fogólapon trapéz alakú pozíciójelölőket láthatunk. A gitár menzúrája 24,75 inches, a felső nyereg szélessége 43,05 mm.  A klasszikus modellt ABR-1 Tune-O-Matic húrlábbal, alumínium stopbar húrtartóval, vintage Deluxe hangolókulcsokkal látták el. A nyaknál Burstbucker 1, a húrlábnál Burstbucker 2 AlNiCo II mágneses, vintage hangolású humbucker hangszedők dolgoznak, melyeket két hangerő és két hangszín gombbal, valamint a háromállású pickup váltóval kezelhetjük. A potmétereken öregített, aranytetejű gombok fokozzák a vintage jelleget, a Les Paul Standard 50’s Gold Top, Heritage Cherry Sunburst és Tobacco Burst fényes nitrocellulóz lakkozással kapható, listaára 2 499 USD. (A feltűntetett ár mindegyik modellnél egy keménytokot is tartalmaz.)

 

 

 

Led Paul standard_p-90_700x.jpg

Les Paul Standard '50s P90


A fenti modell két P-90 hangszedővel is kapható, de csak Gold Top lakkozással, és az ára megegyezik a Les Paul Standard '50s modellével.

 

 

 

Les Paul Standard 60_700x.jpg

Les Paul Standard ’60s


Ez a modell is a Golden éra előtt tiszteleg, és az előző modellhez képest tartalmaz néhány, a 60-as éveket idéző újítást. A tömör mahagóni testre első osztályú mintázott juhar tető került, a nyak és a fogólap anyaga megegyezik az előző modellével. A nyak profilja azonban már slim taper (a fogólaptól a nyak profil nagyobb sugarú körívet követ, így kissé vékonyabb), a gitárt Kidney (vese) alakú gombokkal ellátott Grover Rotomatic hangolókulcsokkal szerelték fel.

 

Les Paul Standrad 60 neck-side_700 jav.png

 

A nyaki pozícióban Burstbucker 61R, a húrlábnál Burstbucker 61T AlNiCo V mágneses hangszedő továbbítja a hangot. Egyebekben a gitár megegyezik az előző modellel. A Les Paul Standard ’60s Bourbon Burst, Iced Tea és Unburst lakkozással kapható, ez utóbbi teljes egészében látni engedi a mintázott juhar gyönyörű mintázatát. A gitár listaára 2 499 USD.

 

 

 

les paul junior _ 700x.jpg

Les Paul Junior


A Les Paul Juniort 1954-ben mutatták be, két évvel a zászlóshajó, a domborított tetővel készülő Les Paul Goldtop (később Les Paul Standard) után. Ez volt a Gibson első tömörtestű, elektromos „tanuló” gitárja, de az is lehet, hogy a Fender Esquire riválisának szánták: egy darabból készült single cutaway mahagóni test, egyetlen pickup, és kezdőket, vagy vékony pénztárcájú profikat megcélzó ár.

 

Les Paul Junior neck-side-700x.jpg

Méreteiben ez a modell is megegyezik a többi Les Paul gitárral, azonban csak egyetlen Dog Ear tokozású P-90 hangszedővel szerelték fel, ami egy hangerő és egy hangszín potméterrel kezelhető. A mahagóni test kerek, széles hangja, a P-90 pickup „harapása", a mélyen illesztett, ragasztott nyaknak köszönhető rezonancia és hosszú hangkitartás a második hangszedő hiánya ellenére rendkívül népszerűvé tette ezt a modellt. A húrláb un. wraparound rendszerű, ami egyben húrtartó is, és körben kell befűzni a húrokat. A gitár listaára: 1 499 USD.

 

 

Les Paul Special_700x.jpg

Les Paul Special – TV Yellow


A Les Paul Junior alapokra épülő Les Paul Special eredetileg 1955-ben debütált, és idestova több mint 60 éve nagy népszerűségnek örvend a gitárosok körében. A gitár teste és nyaka is mahagónifából készült, a nyak profilja vintage 50s, vagyis kissé vastagabb. A rózsafa fogólapon itt is 22 médium jumbo érintőt találunk, és a gitár skálahossza, a felső nyereg szélessége is megegyezik a Les Paul Standard modellekével. Két fekete borítású P-90 hangszedő dolgozik a gitáron, amit két hangerő és két hangszín gombbal, valamint a pickup választó kapcsolóval kezelhetünk. A Les Paul Juniorhoz hasonlóan ez a modell is wraparound rendszerű húrlábat kapott, és a nyak profiljuk is megegyezik. A TV Yellow (TV sárga) szín elnevezése onnan ered, hogy az akkori fekete-fehér TV adásokban ez a sárga szín rendkívül jól érvényesült. A gitár listaára 1 599 USD.

 

 

 

SG Standard 61_700x.jpg

SG Standard '61


1961-ben a Les Paul eladásai csökkeni kezdtek és a Gibson úgy találta, hogy a gitárnak újratervezésen kell átesnie. Double-cutaway fazonú, vékonyabb testű gitárral és nagyobb játékkényelemmel, pl. slim taper nyakprofillal, de ugyanazzal az elektronikával kívánták meghódítani a piacot. Így született meg az SG, vagyis a „Solid Guitar”. Az új SG Standard ’61 megtartotta ezeket a jellegzetességeket, a kissé vékonyabb profilú mahagóni nyakra szegéllyel ellátott rózsafa fogólapot ragasztottak, a szintén mahagónifából készült testhez a nyak a 22. érintőnél csatlakozik, ami rendkívül kényelmes hozzáférést enged a felső fekvésekhez. A test felső része és a két szarv is esztétikusan lecsapott éllel rendelkezik, ami nem csak izgalmasabbá tette a testformát, de a játékkényelmet is szolgálta.

 

SG Standard 61 neck-side_700x.jpg

A szerelvények, így az ABR-1 Tune-O-Matic húrláb, a Vintage Deluxe hangolókulcsok is nikkel bevonatott kaptak. Az új SG-t Burstbucker 61R nyaki és Burstbucker 61T húrláb humbuckerek hajtják, melyek klasszikus hangzást és nagy kimenő jelet szolgáltatnak ütősebb magas hangokkal. A hangszer menzúrája, a felsőnyereg szélessége, a fogólap rádiusza megegyezik a Les Paul modellekével. A gitár listaára: 1 799 USD.

 

 

SG Standard 61 Maestro Vibrola_700x.jpg

SG Standard '61 Maestro Vibrola


Ahogyan azt a név is sugallja, a Gibson SG Standard '61 Maestro Vibrola az SG Standard '61 tremolóval felvértezett verziója. A Maestro Vibrola tremolós húrtartó kényelmes, lágy tremoló használatot tesz lehetővé, a húrtartó borítólemezébe gravírozott stilizált lant és Gibson felirat is hozzájárul az SG időtlen szépségéhez. A szerelvények, így a klasszikus stílusú Tune-O-Matic húrláb, a Vintage Deluxe hangolókulcsok és a Maestro Vibrola húrtartó, nikkel bevonatott kaptak. A gitár listaára: 1 999 USD.

 

 

 

SG Standard 61 Sideways Vibrola 700x.jpg

SG Standard '61 Sideways Vibrola


Ez az új Gibson is az SG Standard ’61 tremolós változata, csakhogy erre a modellre az un. Sideways Vibrola tremolót szerelték, ami annyiban tér el a Maestro Vibrola tremoló rendszertől, hogy nem a szokásos módon magunk felé húzva „engedi le” a húrokat, hanem le- fel irányba mozgatva a tremolókart. Egyéb paramétereiben a hangszer megegyezik az SG Standard '61 Maestro Vibrola gitárral.

 

Itt jegyezzük meg, hogy bár nem volt alkalmunk ezeket a hangszereket tesztelni, de a szaksajtóban megjelent tesztek és bemutató videók tanúsága szerint mindkét tremolóval ellátott Gibson esetében kisebb-nagyobb gondok vannak a hangolás megtartásával, különösen a Sideways Vibrola rendszer esetében… A gitár listaára: 1 999 USD.

 

 

 

SG Special_700x.jpg

SG Special


Az SG Specialt is 1961-ben mutatták be, méreteiben, a felhasznált hangszerfák szempontjából megegyezik a Standard modellel. Amiben eltér, az a két „szappantartó” formájú P-90 hangszedő. A fogólapon nem trapéz alakú, hanem pont pozíciójelölőket láthatunk és a húrláb is wraparound rendszerű. Az eredeti SG Specialt sokan választották „harapós” hangja miatt, így Pete Townshend (Who) és Tony Iommi (Black Sabbath) is ezt a gitárt favorizálta. A gitárt fényes nitrocellulóz lakkozással Faded Pelham Blue és Vintage Sparkling Burgundy színekben lehet kapni, a listaára 1 499 USD.

 

 

 

SG Junior_700x.jpg

SG Junior


Az SG Junior 1961-es megjelenésekor az SG Special egyszerűbb, olcsóbb egy pickupos változata volt. Anyagaiban, méreteiben egy az egyben megegyezik a Standard és Special modellekkel. A gitáron egy P-90 Dog Ear hangszedő dolgozik – a dog ear a pickup borításának két rögzítő fülére utal. Az egy hangszedőhöz egy hangerő és egy hangszín poti tartozik. Az ötrétegű fekete koptatólap kecses formája és a letisztult minimalista megjelenés, bámulatosan kecsessé varázsolja ezt a kőkemény hangú gitárt. A húrláb ezen a hangszeren is wraparound rendszerű, a Vintage Deluxe hangolókulcsok fehér gombokat kaptak. Az SG Junior Vintage Cherry színben érhető el, ami szépen látni engedi a mahagónifa mintázatát. A gitár listaára 1 399 USD.

 

Sorozatunkat az Original Collection további 5 modelljével folytatjuk, és belecsapunk a Modern Collection gitárokba.