zenesz_logo.png- BORBÉLY TAMÁS - Napjainkban szinte trendnek mondható, hogy a neves gitárgyártó cégek egy-egy kevésbé telített piaci rést töltenek ki a kedvezőbb árú, mégis a nagy márkanévnek megfelelő minőségű hangszerek piacra dobásával.

 

DS_SUITE_C_E_font_18802_700x.jpg

 

Az Ortega Guitars „The Private Room” szériája is olyan hangszereket sorakoztat fel, melyek hiánypótló szerepet töltenek be a cég eddigi palettáján. Jelen tesztünkben a DSSuite C/E modellel foglalkozunk. A gitár nevében szereplő rövidítések a hangszer paramétereire, szolgáltatásaira utalnak, melyeket cikkünk során ismertetünk. A hangszer teljes, becsületes neve tehát: „Distressed Suite Cutaway/Electric”.

Összerakás, kényelem

Az Ortega DSSuite C/E egy igazi crossover hangszer a klasszikus- és könnyűzene világa között. Rengeteg olyan nejlon húros gitár létezik, mely inkább a könnyűzenét szolgálja, illetve az elektromos gitárokat, fémhúros akusztikus gitárokat használóknak kedvez mind kényelemben, mind hangban. Ezek már messze nem nevezhetők klasszikus gitárnak. Az Ortega DSSuite C/E esetében viszont egy valódi átmenetről beszélhetünk a két „part” között. Összerakásában, játékérzetben, és soundban is olyan hangszernek mondható, mely jóval közelebb áll egy komolyzenészek által használt klasszikus gitárhoz, mint a fent említett konstrukciók, ugyanakkor egyértelműen inkább a könnyűzene a célzott felhasználási terület.

 

 

DS_SUITE_C_E_back_1880_400x.jpg

A felső nyereg szélessége egy klasszikusgitárénál keskenyebb, de azért jóval szélesebb egy elektromos gitárénál (48 mm). Nincsen meg az a törekvés, hogy nagyon megközelítsen egy elektromos hangszert, de mindenképpen „könnyítés” a klasszikus rokonok széles nyakához képest. A fogólap egy nagyon enyhe rádiusszal rendelkezik, ezzel is otthonosabbá téve a terepet a könnyebb műfaj űzőinek. A húrmagasság kérdése nagyon szubjektív kérdés, de ha nagy vonalakban sztenderdeket nézünk, akkor kijelenthető, hogy még a gyári húrmagasság is a két műfaj közötti: egy klasszikus hangszernél ugyan alacsonyabb, de egy könnyűzenére gyártott gitárhoz képest magasabb húrnyomásra állítják a hangszert. A kétirányú pálcával rendelkező nyaknak köszönhetően azonban ez viszonylag egyszerűen és gyorsan beállítható. A hangszerhez mellékelt imbuszkulccsal ki-ki a maga ízlése szerint pillanatok alatt bármely irányba be tudja állítani a húrnyomást.

 

A hangszer teste vékonyabb, mint egy klasszikus gitáré, így játszhatóság szempontból nagyon kényelmes, viszont éppen emiatt akusztikusan használva (erősítés nélkül) nyilván nem szolgáltat akkora hangerőt, mint a nagyobb testű rokonai. A cutaway testkiképzés lehetőséget ad a felsőbb fekvések kényelmes elérésére is. A nyak és test kapcsolata kifejezetten szépen kidolgozott.

 

 

Hang

 

Fent említettük, hogy a test kissé keskenyebb kialakítása a kényelem javára, de valamelyest a nagyobb a hangerő rovására megy. Fontos megemlíteni, hogy a legkardinálisabb kérdésben azonban hozza, amit kell: a klasszikus gitár gyönyörű, meleg, telt hangját. A hangszert hosszabban használva feltűnt, hogy mind akusztikusan, mind pedig a hangszedőt használva szép, kiegyenlített hangot kapunk még a legfelsőbb fekvésekben is.

 A gitár piezo hangszedővel rendelkezik, elektronikáját tekintve az Ortega a saját fejlesztésű előerősítőjével és hangszedőjével, az „Ortega MagusPro” rendszerrel vértezte fel ezt a típust. A három sávos EQ (magas, közép, mély) középállásban kiváló kiinduló alap soundot nyújt, amit a három kezelőgombbal elég jelentősen el lehet vinni más irányba, az egyes frekvenciák vágásával, illetve emelésével. Ezzel szinte bármilyen szituációban ki tudjuk keverni az ízlésünknek, és a térnek megfelelő hangot. Az elektronika természetesen rendelkezik fázisfordító (phase) kapcsolóval az esetleges gerjedések elkerülése végett. A beépített hangoló kifejezetten pontosnak mondható, messze jobb az átlagos „on-board” hangolóknál. A kiváló funkcionalitásán túl a kijelző nagyon ízlésesen van elhelyezve az elektronika fedlapját díszítő Ortega logóban. Az elemtartó a hangszer aljára került, egy mozdulattal cserélhető, fedlapját szintén igényes logó díszíti.

 

DSSUITE_IMAGE_19260_400x.jpg

 

Különleges design

Az Ortega The Private Room DSSuite C/E egy nagyon egyedi külsővel rendelkező gitár. A Distressed Suite szabad fordításban talán a „viseltes ruházat” szavakkal írható le a legjobban. Ránézésre egy ízig-vérig vintage hangszer benyomását kelti. Ez az illúzió a részletekig ki van dolgozva: a besötétedett tobacco sunburst színtől kezdve a kávaszélén található kidolgozott kopásokon át egészen a jellemző helyeken (hátlap, koptató helye) elhelyezett mű karcokig minden pontján teljes a „kopott ruha” koncepció. A hangolókulcsok, és a hevederrögzítő gombok is matt, sötét ezüst színt kaptak. Mind a nyak, mind a test open-pore finish-sel rendelkezik, ez nyilván hangban is segíti, hogy rezonánsabban dolgozzon a hangszer, ugyanakkor a gitár vintage stílusával is kiválóan harmonizál. A fogólap ékes dísze a tizenkettedik fekvésben található római számokkal kiírt „XII”-es berakás, a hangszer különleges megjelenését az Ortega signature gyöngyház/diófa/jávorfa kombinációjú rozetta teszi teljessé.

Fontos még megemlíteni, hogy a gitárhoz egy kiváló gyári Ortega puhatok is jár, mely nagyon strapabíró cipzárral, megfelelően védő, stabil szivacsozással és nyakmerevítővel felszerelt. Színvilágában (fekete-sötét barna) teljesen passzol a hangszerhez. Ezen kívül egy igényesen kidolgozott Ortega bőr heveder is a gitárhoz járó tartozék.

 

Ajánlás, összegzés

Az Ortega The Private Room DSSuite C/E egy olyan nejlonhúros gitár, melyet inkább a könnyűzenei színtérre gyártottak, de minden elemében nagyon erősen érezhetők és hallhatók a klasszikus gyökerek. Mikrofonozva, illetve saját piezo hangszedőjét használva kiválóan beleilleszthető bármilyen zenei környezetbe, mely a nejlonhúros gitár hangját kívánja. Az Ortega MagusPro elektronikának köszönhetően élőben is könnyen az aktuális szituációhoz hangszínezhető. Külsejét tekintve pedig egyenesen unikumnak mondható ez a gitár.


Technikai adatok

Ár: 194 000 Ft
Gyártó: Ortega Guitars
Forgalmazza: Meinl Distribution Hungary

   

  Szín: Distressed Tobacco Sunburst
  Finish: open pore
  Tető: antikolt tömör alaszkai fenyő
  Hátlap és káva: antikolt mahagóni
  Nyak: antikolt mahagóni, kétirányú pálca
  Menzúra: 650 mm
  Érintők száma: 22
  Felsőnyereg szélessége: 48 mm
  Fogólap: blackwood, diófa szegéllyel
  Húrláb: Ortega, diófa
  Hangszedő: piezo
  Elektronika: Ortega MagusPro-NL
  Kezelőgombok: Volume, Bass, Middle, Treble
  Integrált hangoló (Ortega)
  Fázisfordító kapcsoló (phase)
  Hardver: vintage stílusú, matt ezüst
  Egyéb kiegészítők: Ortega puhatok és bőr heveder
  Gyártás helye: Kína