zenesz_logo.png



Az Ibanez Axion Label sorozat képességei a metal gitárosok minden igényét kielégítik, és ügyesen ötvözik a klasszikus metal gitár jellemzőit egy mai modern gitártól elvárható tudással.

 

 

 

Az Ibanez ütősen kezdte a 2019-es évet, több mint 40 új modellel rukkolt elő, melyekből néhányat már mi is bemutattunk. Az új Axion Label sorozatról, azonban még nem esett szó. így sürgősen pótoljuk ezt a hiányosságot.

 

Az Ibanez szerint az új sorozatot metalra tervezték, de új és izgalmas lehetőségeket kínál bármely vállalkozó szellemű gitáros számára. A szintén metalra kihegyezett Iron Label családhoz hasonlóan, ezeket a gitárokat is Indonéziában gyártják. Az új Axion Label széria modelljei RGA- RGD- és S-szériás testformával készülnek, és összesen 9 modellt találunk a sorozatban.

 

Az Axion Label modellek – az eltérő testforma és elektronika ellenére – számos közös jellemzővel rendelkeznek. Ilyen például az ötrétegű Nitro Wizard panga panga / diófa nyak, a Schaller S-Lock biztonsági hevederrögzítő, a Sub Zero hőkezelésen átesett rendkívül tartós érintők, a lumineszcens logó és a nyak oldalán elhelyezett pozíciójelölők, valamint a Gotoh Magnum Trad satus hangolókulcsok. A sorozat modelljeinek fogólapján csak pont berakásokat láthatunk, semmi extra díszítés, de a kezelőgombok tekintetében is az egyszerűségre törekedtek, több gitáron lemondtak a hangszínszabályzóról.

 

 

ibanez-rga60a_abl_700x.jpg

RGA60AL – ABL


Az RGA típusjelzésben az „A” az arched, vagyis domború tetőlappal/testtel készülő hangszerre utal, így ez a modell is szépen ívelt, domború kőrisfa testtel rendelkezik. A makassar-ébenfa fogólapon 24 jumbo érintőt találunk, a hangszer menzúrája 648 mm (25,5”).

 

Mind a nyaki, mind a húrláb pozícióban passzív Bare Knuckle Aftermath hangszedők dolgoznak, melyeket egy hangerő potival, egy háromállású pickup választóval és egy Coil Tap (tekercsleválasztó) kapcsolóval kezelhetünk. Ezt a modellt Edge-Zero II tremolós húrlábbal szerelték fel, és Antique Brown Stained Low Gloss fényezést kapott, ami látványosan látni engedi a kőrisfa szépséges erezetét, a gitár ára 420 000 Ft.

 

 

ibanez-rga61a_IAF_700x.jpg

RGA61AL – IAF


A gitár teste nyatoh fából készült (Délkelet-Ázsiában honos keményfa), melyet lángolt juharfa tető borít. A nyak, fogólap, érintők vonatkozásában megegyezik az RGA60AL modellel, és a skálahossza is ugyanaz. A Bare Knuckle Aftermath hangszedők és a kezelőszervek is egyeznek. Amiben eltér az előbbi modelltől, az a Gibraltar Standard II húrláb, ami a tremoló elhagyásáról árulkodik. Feltűnő még a különleges mintázatú hangszedő borítás, ami viszont szépen harmonizál a gitár Indigo Aurora Burst Flat színével. A modell ára: 388 000 Ft.

 

 

 

ibanez-rga71al_IAF_700x.jpg

RGA71AL – IAF


Az előbbi modell héthúros változata 1E,2H,3G,4D,5A,6E,7H gyári hangolással. Lévén héthúros, a húrláb Gibraltar Standard II-7 típusú, a menzúra egyezik a hathúros társáéval, a nyak szélessége a felső nyeregnél 48 mm. A gitár ára: 420 000 Ft.

 

 

 

ibanez-rgd61alms_700x.jpg

RGD61ALMS – CLL


Az RGD testformájú gitárok legfőbb jellemzője felső íven látható ferde „levágás” és az extra mély kivágás a gitár szarvainál mégis, az első, ami feltűnik ezen a gitáron, az a bundok legyező-szerű elhelyezése, a makassar-ébenfa fogólapon, amiből azonnal látható, hogy egy multi menzúrás gitárral van dolgunk. A multi-scale, vagy multi menzúrás gitárokon az érintők ferde elhelyezéséből adódóan optimális a húrok feszessége, a mélyebb húroknak hosszabb a skálahossza, a magasabbaké pedig rövidebb. Ez egyenletesen, a fogólap teljes hosszában nagyszerű hangzást eredményez, és számos gitáros szerint húrokat lefogó kéznek a fogólap is kényelmesebbé válik.

 

A gitár testének anyagát rétegelt kőrisfa és nyatoh fa adja, a tetőlap lángolt juharfából készült. A multi menzúra (648 – 680 mm) miatt az aktív Fishman® Fluence Modern Humbucker hangszedőket és a Mono-rail húrlábat is ferdén, a húrok hosszát követve helyezték el.  A kezelőszervek itt csak egy hangerő potméterre és egy háromállású pickup váltóra korlátozódnak, azonban a hangerő potin elhelyezett Fishman Fluence Voicing húzó-nyomó kapcsoló használatával mindkét hangszedőnél két jól megkülönböztethető hangzás közül választhatunk. A matt nikkel pickup tokok, a fekete szerelvények elegáns megjelenést kölcsönöznek a Cerulean Blue Burst Low Gloss fényezésű gitárnak, a Fishman® Fluence Modern Humbucker hangszedők pedig zajtalan, erőteljes agresszív hangzásról gondoskodnak, ennél az átlagosnak nem éppen mondható gitárnál. Hazai ár: 323 000 Ft.

 

 

ibanez-rgd61al_700x.jpg

RGD61AL– SSB


A testforma hasonló, de azon kívül szinte mindenben eltér az RGD61ALMS modelltől. A rétegelt kőris testet 5 mm-es lángolt juhar tető díszíti, a madárszemes juhar fogólapra 24 jumbo érintő került. A hangszer menzúrája 673 mm (26.5") hosszabb, mint az RGA modelleknél, a gitár gyári hangolása 1D,2A,3F,4C,5G,6D.

 

Ami az elektronikát illeti, az Ibanez és a DiMarzio együttműködése nyomán létrejött két passzív, kerámia mágneses DiMarzio® Fusion Edge pickupot erőteljes, jól megkülönböztethető hangzás, tiszta éles magasak, feszes, tömör mélyek jellemzik, és nem hallhatunk kásás, határozatlan közepeket. A pickupokat egy hangerő és egy pickup választó kapcsolóval kezelhetjük. A Gibraltar Standard II húrláb és a többi szerelvény is fekete színű, ami szépen mutat a Stained Sapphire Blue Burst lakkozású hangszeren, melynek hazai ára: 323 000 Ft.

 

 

 

ibanez-rgd71al_ANB_700.jpg

RGD71AL – ANB


Egy újabb héthúros kompozíció, mondhatnánk úgy is, hogy az RGD61AL héthúros változata. A test itt is kőris-lángolt juhar kombináció, a fogólap anyaga makassar-ébenfa. A két gitár skálahossza is megegyezik: 673 mm (26,5"), a héthúros kivitel miatt a húrláb Gibraltar Standard II-7 típusú. A gitáron két passzív DiMarzio® Fusion Edge 7 hangszedő foglalja el a nyaki és húrláb pozíciót, a kezelőszervek ugyanazok, mint a 61AL modellen. A szerelvények ezen a modellen is feketék, de a lakkozás Antique Brown Stained Burst, ami rendkívül jól áll a lángolt juharfa tetőnek. Az 1D,2A,3F,4C,5G,6D,7A gyári hangolású héthúros hazai ára 355 000 Ft.

 

 

ibanez-rgd7aalms_BAM_700x.jpg

RGD71ALMS – BAM


Ez a multi menzúrás rockgépezet pedig a RGD61ALMS modellt idézi héthúros változatban. A felhasznált anyagokban azért vannak különbségek, ennek a gitárnak a teste nyatoh fából készült, a fogólap viszont itt is makassar-ébenfa, melyre 24 jumbo érintő került. A hangszer skálahossza 680 mm (27") és 648mm (25,5") mm között változik húronként. A Mono-rail húrláb fekete, akárcsak a többi szerelvény, a gitár gyári hangolása: 1E,2H,3G,4D,5A,6E,7H.

 

Erre a modellre két aktív Fishman® Fluence Modern Humbucker pickupot szereltek, a kezelőszerveket itt is egy hangerő potméterre és egy háromállású pickup váltóra minimalizálták, de nem kell nélkülöznünk a Fishman Fluence Voicing kapcsolót, mellyel mindkét hangszedőnél két jól megkülönböztethető hangzás közül választhatunk. A gitár tekintélyt parancsoló megjelenését a Black Aurora Burst Matte lakkozás teszi teljessé. Hazai ára: 323 000 Ft.

 

 

 

ibanez-s61al 700x.jpg


S61AL– BML

 

 

 

ibanez-s71al 700x.jpg

 

S71AL– BML


Az S-sorozatban két gitárt találunk, az S61AL modellt és 7-húros testvérét, az S71AL gitárt. Mindkét hangszer teste nyatoh fából készült és lángolt juhar tetővel büszkélkedhetnek. A szegélyezett makassar-ébenfa fogólapon 24 jumbo érintőt találunk, a gitárok skálahossza is megegyezik: 648 mm (25,5"). Ezek a modellek is aktív Fishman® Fluence Modern Humbucker hangszedőket kaptak mindkét pozícióba, melyeket egy hangerő potival, egy háromállású pickup választóval, valamint egy Coil Tap kapcsolóval lehet kezelni. A pickup leválasztó kapcsoló működését az alábbi rajz mutatja. Ezek mellett a gitárokat ellátták Fishman Fluence Voicing kapcsolóval, ami a hangerő gomb kihúzásával és benyomásával működtethető. A húrláb Gibraltar Standard II és ennek 7 húros változata, a héthúros modell gyári hangolása:  1E,2H,3G,4D,5A,6E,7H.  A gitárok Black Mirage Gradation Low Gloss finish-t kaptak, melyen átlátszik a lángolt juharfa tető mintázata.

 

Az árak így alakulnak: S61AL-BML: 323 000 Ft., S71AL-BML: 355 000 Ft.

 



puswitch_400.jpg

 

 

Az Ibanez gitárok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.