zenesz_logo.png- KERES TIBOR - A Fender új Player sorozatát már korábban bemutattuk, de szerettük volna közelebbről is szemügyre venni valamelyik modellt, hogy testközelben tapasztaljuk meg, mit tudnak ezek a kedvező árfekvésű gitárok.

 

0144503519_gtr_frt_001_rr_700x.jpg

 

A júniusi NAMM Show előtt debütáló Player sorozat a Fender korábbi, szintén kedvező árú Standard szériáját hivatott leváltani, és persze számos kisebb nagyobb változás, frissítés, új színek, új modellek, új pickup variációk is megjelentek az új Player sorozatú gitárokon.

Tesztmodellünk – amit a Mezzoforte Hangszeráruháztól kaptunk tesztelésre – egy Fender Player Stratocaster SSS pickup kiosztással, vagyis az az alap verzió, ami hosszú évtizedeken keresztül a Stratocastert jelentette. (Igaz azokban az évtizedekben még nem volt ötállású pickup váltó, a gitárosok ravasz módon, két pozíció közé beállítva érték el, hogy két pickup is szóljon egyszerre.) Ami azonban mégis, első ránézésre újdonságként hat, az a gyönyörű zsályazöld metál fényezés, olyan, amit a Fendertől nem láttam még, ez a háromrétegű fehér koptatólappal elegáns megjelenést kölcsönöz a gitárnak.

 

0144503519_gtr_back_001_rl_700x.jpg

Ismerkedés

A Player sorozatú gitárok teste égerfából készül, a nyak anyagát a Strat-nál jávorfa adja, amire pau ferro (brazíliai rózsafa) fogólap került. A fogólap anyaga a gitár színétől függően lehet jávorfa is. Az érintők számát a Standard sorozathoz képest eggyel növelték, így a Player Stratocasteren 22 médium jumbo érintőt találunk. A modern „C” profilú nyak első fogásra is nagyon kényelmes, szépen belesimul a kezünkbe. Megkérdeztem a Mezzoforténál, hogy mennyire állítottak a gitáron, és azt a választ kaptam, hogy semennyire, ez a gyári állapot. Nos, ehhez képest az oktávok tiszták, a húrmagasságnál el tudnék képzelni kicsit kényelmesebbet is, de alapvetően rendben van, azt kell, hogy mondjam, hogy némi hangolás után a gitár játékra kész. Nyilván a gitár tökéletes testreszabásával el lehet molyolni vásárlás után, de gyakorlatilag a „polcról levéve” máris használható.

A hangszer kidolgozása, lakkozása precíz, tökéletes munka, a fejrész hátsó oldala, a nyakhoz hasonlóan selyemfényű, míg a fejrész front oldala fényes lakkozást kapott. A bundvégek eldolgozása is megfelelő, egyszóval jó kézbe venni a gitárt.

 

420x.jpg

Hogyan szól?

 

Mielőtt még ebbe belecsapnánk, pár szó a kezelőszervekről. Röviden: a megszokott. Egy hangerő, két hangszín potival és az ötállású pickup-váltó kapcsolóval kezelhetjük az elektronikát.

A gitárt egy Fender Hot Rod DeVille csöves kombóval teszteltem, és az első benyomások abszolút meggyőzőek voltak. Nem hiszem, hogy nagy meglepetés, de a Player Strat, pont úgy szól, ahogyan egy Stratocasternek szólnia kell. A három Player Series Alnico 5 Strat Single-Coil hangszedő teszi a dolgát, és ugyanazok a karakteres Strat hangok jönnek elő a hangszerből, mintha csak a ’91-es American Standard Stratocasterem szólna. Megvan a fényessége, a vastagsága, a harapása, és a pickupváltó 2. és 4. pozíciójában az a más gitárral nem előállítható, egyedi Fender Strat sound, amiért én például imádom a Stratocastert. Miután örömködtem egy kicsit a szép zöld gitárral, elkezdtem összehasonlítani a hangját a ’91-es American Standarddel. Többszöri cserélgetés után arra jutottam, hogy az American Standard – a jó ég tudja milyen – hangszedői egy hangyányival nagyobb jelet adnak le, és egy leheletnyivel fényesebben szólnak. Ezek olyan nüanszok, amit első hallásra, észre sem vettem, és az erősítő potmétereivel egy mozdulattal kiegyenlíthetők, ráadásul a pickupok beállítása is belejátszhat, úgy hogy elhanyagolható különbség. A pickup-váltó középső állásában szépen kiegyenlített „kísérő” hangzást állíthatunk elő, de szerintem a legkarakteresebb Fender sound a pickup-váltó 2. és 4. pozíciójában érhető el.

Abban is egyezik a két gitár, hogy a single-coil hangszedők miatt torzítóval használva az 1-3-5. állásban jön rendesen a zaj, míg a 2-4. állásban (húrláb és középső, nyaki és középső pickup) eléggé csöndben van. Aki ilyen hangszedőkkel szerelt gitáron játszik, az meg kell, hogy barátkozzon a jelenséggel. Torzítóval, boosterrel használva is gyakorlatilag egyező módon viselkedett a két gitár, a 2. pickup állásban szépen dalolt, a 4. és 5. pozícióban kicsit túlhajtva, jöttek a kellemes crunchos, blues-os hangzások.  

 

Szerelvények, egy kis gépészet

A Player Stratocaster két ponton szinkronizált tremolós húrlábbal készül, hajlított acél húrlábbabákkal a Stratónál megszokott testen átmenő húrozáshoz. A tremolókar hagyományos becsavarható, vagyis nem bepattintós. A hangolást a Standard Fender kulcsokkal finoman és pontosan végezhetjük. Érdekesség, hogy a gitárkábel csatlakoztatására szolgáló jack aljzat ház kialakításán módosítottak, most nagyobb szöget zár be a csatlakoztatott kábel jackdugója a gitár testéhez képest, ami megkönnyíti a kábel kihúzását, bedugását. Apróság, de tényleg kényelmesebb így csatlakoztatni a kábelt. Nem tudom, hogy a fejrészen szokásos két húrvezetőből miért csak egyet kapott ez a modell, de újabban mindegyik Fenderen csak egy van.

 

playe_details.jpg

 

Összegzés

A Stratocaster valamiféle etalont jelent már évtizedek óta a gitárhangzások kánonjában, és mégis, ha megfigyeljük, a nagy gitárosok kezében ezek a hangszerek meglehetősen különböző módon szólnak. Vannak közös, biztos pontok, csukott szemmel, nagy biztonsággal meg lehet mondani, hogy egy tiszta szólónál melyik pickup-állást használja Clapton, vagy John Mayer. Ugyanakkor már annyiféle Stratocaster van a piacon, és annyiféle effekt áll rendelkezésre, hogy lassan ezek a vegytiszta Strato hangzások lesznek kevesebben. Most már a legkülönfélébb pickup konfigurációkkal áll rendelkezésre a Player sorozat is, úgy hogy a variációk számosak.

 

0144503519_gtr_hdstckfrt_001_nr_600x.jpg

 

A Fender Player Stratocaster abszolút hű a hagyományokhoz, megszólalásban minden tekintetben hozza azt, amit elvárunk tőle, a játékkényelemre sem lehet panaszunk, ráadásul a színvariációk lenyűgözőek. Itt jegyzem meg, hogy a pau ferro fogólap tartósságáról nincs még tapasztalatom, de lévén a rózsafához hasonló keményfa, biztos rendben van, a színe viszont nekem nagyon bejön.

A Fender Player Stratocaster SSS verziója kedvező ára okán nagyszerű megoldás olyan gitárosok számára, akik szeretnének Stratocasteren játszani, és élvezni annak minden előnyét, de nem vágynak különleges pickup kiosztásra és kisebb-nagyobb extrákra, a kezükkel és persze effekt pedálokkal alakítják ki egyéni hangzásukat. Az a tény, hogy a gitárt Mexikóban gyártották, szerintem semmilyen szempontból nem befolyásolja a hangszer játszhatóságát, használhatóságát. Volt már szerencsém olyan amerikai Stratóval találkozni, ami nem érte el ezt a színvonalat, és ha az árcédulát nézzük, szerintem ez a gitár egy jó vétel. Kár, hogy legalább egy egyszerűbb puhatokot nem kapunk hozzá, de ne legyünk telhetetlenek…

A tesztelt Fender Player Startocaster Sage Green Metallic SSS pau ferro fogólapos modell ára 213 900 Ft. A jávorfa fogólapos Fender Player Startocaster SSS gitárok színtől függetlenül 209 900 forintba kerülnek, és ezt a modellt ötféle színben, balkezes kivitelben is gyártják.

További információk: Mezzoforte Hangszeráruház