zenesz_logo.png- KERES TIBOR - A Fender Stratocaster 1954-ben egyszer és mindenkorra megváltoztatta az elektromos gitárok evolúcióját. Tim Shaw, a Fender pickup guruja, most két ShawBucker hangszedőjével hozott újat a Fender világába.

 

famprohhrw.jpg

 

Az American Professional sorozat 2017-ben váltotta le az American Standard szériát, de az új név és a számos kisebb-nagyobb újítás ellenére sok a közös vonás a két széria között. Éppen ezért egy olyan modellt választottunk tesztalanyunknak a sorozatból, ami jelentős újdonságokat hozott, ő pedig az American Professional Stratocaster HH Shawbacker.

Igen, ez egy Strato két humbucker – bocsánat ShawBucker – hangszedővel. Lehet, hogy sokan feljajdulnak, és „szentségtörésnek” vélik ezt a Gibsont idéző pickup konfigurációt, de meg kell nyugtassam őket, ez egy Stratocaster, méghozzá a jól sikerült fajtából. (Igaz, volt már két humbuckeres Strato a Standard sorozatban is, de ez most más.)

 

0113050700_gtr_frt_001_rr_700x.jpg

Ismerkedés

A 2 ShawBuckeres Strato maga az anakronizmus, hiszen a hagyományos 3 single-coil helyett a két nyitott tokozású humbucker első ránézésre kicsit furán mutat a gitáron. Azt talán mondani sem kell, hogy a hangszer kidolgozása minden porcikájában igényes, szép és pontos. A tesztpéldány háromszínű sunburst lakkozású, háromrétegű fehér-fekete-fehér koptatólappal. A lakkozás világosabb árnyalatain gyönyörűen átlátszik az égerfa test mintázata. A nyak juharfából készült, rózsafa fogólappal. A sorozat egyik újdonsága, a keskeny-magas érintő, először kicsit szokatlan, de meg lehet szokni. A nyak „Deep C” profilja, amit a Fender úgy jellemez, hogy valahová a "Modern C" (a hagyományos „C” laposabb változata) és az „U” (amit már kissé vastagabbnak érzünk) profil közé esik, kifejezetten kényelmes.

Itt szeretném megemlíteni a tartozék Elite keménytokot, ami maga egy élmény. Nemcsak tökéletesen védi a hangszert, hanem esztétikus, praktikus (hatalmas pakolóhely belül), egy mozdulattal finoman nyitható-zárható zárakkal, és még arra is figyeltek, hogy a hatalmas fogantyúja puha, kellemes tapintású műanyag borítást kapjon. Az extra védelemnek és kivitelnek ára is van: a tok kicsit hosszabb, vastagabb és parányit nehezebb, mint egy átlag Fender keménytok.

 

0113050705_gtr_frt_001_rr_700x.jpg

Az igazi újdonság

Tim Shaw-t, a Fender pickup guruját – hivatalosan főmérnökét – még 2015 őszén bízták meg, hogy tervezzen új hangszedőket a cég új American Pro sorozatának gitárjaiba és basszusaiba. Ő elsősorban a mágnesekkel, illetve azzal kísérletezett, hogy a különböző mágnesfajták hogyan viselkednek a nyaki, középső vagy húrláb pozícióban. Ezzel korábban csak a butik szintű gitároknál foglalkozott, de itt volt a lehetőség, hogy az új szériában hasznosítsa tudását. Ennek eredményeképpen több új pickup is született, a V-Mod single-coil és változatai, valamint a ShawBucker és változatai.

Erre a Stratora két tökéletesen egymáshoz és ehhez a gitárhoz hangolt Tim-féle humbucker került, a kisebb kimenő jelet leadó ShawBucker 1 a nyaki pozícióba, a dögösebb, „túltekercselt” ShawBucker 2 pedig a húrlábhoz. Shaw különböző típusú és erősségű AlNiCo mágneseket használt új hangszedőinél, és a ShawBuckerbe végül AlNiCo II mágnes került, ami artikuláltabb közepeket, és összességében lágyabb, árnyaltabb, tisztább hangzást hozott.

Egy biztos, bár a két ShawBucker összességében úgy viselkedik, ahogy két humbuckernek viselkednie illik, mégis valamit megőriztek a klasszikus Fender hangzásból.

 

0113050706_gtr_frt_001_rr_700x.jpg

 

És hogy szól?

Mielőtt belevágnék, a hogyan is szól témába, tudni kell, hogy az ötállású pickup-váltó a szokásos húrláb pickup/mindkét pickup/nyaki pickup álláson kívül a 2. pozícióban a két hangszedő belső tekercseit, a 4. pozícióban pedig a két hangszedő külső tekercseit szólaltatja meg. A hangerő potmétert úgynevezett „treble bleed” áramkörrel látták el, ami azt eredményezi, hogy a hangerő csökkentésével nem tűnnek el a magasak, és ez nem marketing szöveg, gyakorlatban működik.

A gitárt egy 60 W-os csöves Fender HotRod DeVille erősítővel próbáltam, időről időre az 1991-es Fender Stratommal is összehasonlítottam, és szokásomhoz híven először a tiszta hangjával ismerkedtem.

A pickup váltó 1. állásában – csak a húrláb pickup szól – nem meglepő módon vastag humbuckeres hangzást produkált, lényegesen nagyobbat szólt, mint pl. a single-coilos Strato ebben az állásban. Ugyanakkor ebben a humbuckeres hangzásban is hallani lehetett egy kis Fenderes ízt, és persze nem szólt olyan fényesen, mint egy single-coil.  

A pickup váltó 2. állásában – itt a ShawBucker két belső tekercse szól – bár a jelszint kisebb lett, mint az előző állásban – megjelent egy jó kis Fender hangzás, ami vastagabb, mint a normál Strato 2. állása, főleg a mély húroknál. Pont ilyen hangszín az átlag Straton nincs, tehát felfoghatjuk egy új Fender hangszínnek.

A középső állás – mindkét pickup mindkét tekercse szól – nem okozott nagy meglepetést, nagyjából kellemes két humbuckeres soundot produkált, hangerőben és hangszínben egyaránt.  A 4. pozícióban ismét kicsit csökkent a hangerő, de a hangzás gyönyörű, telt, kiegyenlített, egyértelmű Fender sound, és nem ugyanaz, mint a 3 pickupos Strato hangja ebben az állásban. Testesebb, melegebb, blueshoz kiválóan alkalmas.

Az utolsó lehetőség, amikor a nyaki ShawBucker szól magában: hatalmas jel, sok méllyel, meleg, tiszta hangzás, érezhető Fender karakterrel. Feltűnő volt, hogy mennyire zajtalan a hangszer mind az öt pickup állásban, amit azért nem állíthatok a saját 3 pickupos Stratomról.

 

0113050748_gtr_frt_001_700.jpg

 

Torzítóval szerintem mind az öt pickup állásban szépen énekelt, de a hangkitartása akkor volt a legjobb, amikor a humbuckerek szóltak (1-3-5). Ha már egy kicsit megküldjük akár torzítóval, akár boosterrel az öt állás közötti hangerő különbség alig érződik.

Az öt pickup variációval, egy jó csöves erősítővel – és némi booster, overdrive pedál hadrendbe állításával – a jazzes, bluesos soundtól kezdve, a klasszikus, crunchos rockon át egészen a kemény metalig szinte bármilyen hangzás kihozható a Stratocaster HH Shawbackerből. Úgy is mondhatnám, hogy sokoldalúbb, rugalmasabb hangszer, mint egy hagyományos Strato vagy Telecaster.

Ami még az újdonságok közül nem került szóba, a bepattintós tremolókar. Nekem bejött, mert egy mozdulattal helyére pattintható, nem kell hosszasan kurblizni, megáll a nekünk kényelmes pozícióban. Kifelé már egy kicsit nehezebben jön, és persze kérdés, hogy ha sokat ki- be rakosgatjuk éveken át, megmarad-e ez a precíz működés. Amúgy a tremoló nagyon finoman kezelhető, lényegesen kényelmesebb használni, mint az öreg Stratom tremolóját. (Nem is nagyon használom…)

 

fender-american-pro-stratocaster-hh_700.jpg

 

Vélemény

A gitár Fender identitását le sem tagadhatja, pár hang megszólaltatása után hallani benne azt a pluszt, ami David Gilmour, Eric Clapton vagy John Mayer zseniális gitár soundjában is ott van. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ezzel a gitárral kapunk két újszerű Fender soundot, a legjobb fajtából, és mellé három humbuckeres hangzást, amiben felfedezhető egy kis Fender karakter.

Ha valaki ortodox Startocaster rajongó, akkor lehet, hogy nem igazán lelkesedik ezért a gitárért. Azonban jó választás lehet olyan gitárosoknak, akik a Fender hangzást, feelinget, dizájnt keresik, de nem akarnak lemondani a humbuckerek előnyeiről, és mondjuk nincs lehetőségük egy Stratocastert és egy másik, minőségi két-humbuckeres gitárt tartani.

Ideális lehet olyan Telecaster tulajdonosok számára is, akik más Fender hangzásokra is vágynak, ezzel a gitárral megkapják, és még a két humbucker nyújtotta örömöket is élvezhetik. És persze a Stratocastert használókat se felejtsük el, mert – ahogy jómagam – sok örömet lelhetnek egy ilyen két ShawBucker hangszedővel ellátott Fenderben.

 

fender_american_elite_case__700x.jpg

 

Összességében egy szépen összerakott, egyszerre karakteres és sokoldalú gitár a Stratocaster HH Shawbacker, ami minden Fender-szerető gitáros szívét megdobogtatja.  

A gitár színválasztéka: háromszínű sunburst, antik olíva, fekete, fehér és szürke, az Elite keménytok benne van az árban.

 

Technikai adatok:

Ár: 525 900 Ft
Gyártó: Fender
Kapható: Mezzoforte Hangszeráruház
2 Tim Shaw-designed ShawBucker pickup
"Deep C” nyakprofil
Csont felső nyereg, 22 érintő
Menzúra: 25,5”
Treble bleed áramkör
Bepattintható tremolókar