zenesz_logo.pngA Fender már a múlt év vége felé jelezte American Professional sorozatát, végül a 2017-es téli NAMM Show alkalmával ismerhettük meg az új gitárokat.

fender-american-professional-series 700.jpg

Az új széria a Fender klasszikus hangját és stílusát kombinálja mai, modern jellemzőkkel. Új pickupok, új nyak profil, új színek, és két új modell, a Jazzmaster és a Jaguar. Hogy megkönnyítsük a tájékozódást, egy helyre összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni az új Fender családról…

 

Akkor mi az újdonság ezekben a gitárokban?

Mielőtt egyenként megvizsgálnánk az új Fender széria  modelljeit, lássunk először néhány olyan tulajdonságot, ami az American Professional sorozat mindegyik hangszerére jellemző.

Mindegyik gitár a Fender új "Deep C" nyak profiljával készül. Ezt az új dizájnt talán úgy lehetne legjobban leírni, hogy valahová a "Modern C" (a hagyományos „C” laposabb változata) és az „U” (amit már kissé vastagabbnak érzünk) profil közé esik. További közös jellemző a keskeny-magas érintő. A Fender úgy kommunikálja, hogy a gitárjain eddig megszokott Medium Jumbo érintőkhöz képest az új érintők keskenyebbek és magasabbak.

A megváltozott érintők a modern, 9,5”-os rádiuszú fogólappal együtt nagyfokú játékkényelmet biztosítanak, legyen szó bármilyen stílusról. Mindegyik nyakra eredeti csont felső nyereg került, a hagyományos fazonú Fender fejre pedig un. staggered – különböző hosszúságú – hangolókulcsokat szereltek. Ezek alkalmazásával a felső nyereget elhagyó húrok közel azonos szögben haladnak tovább a hangolókulcsok felé, aminek előnyeit itt most nem tudjuk részletezni.

Az American Professional sorozattal új pickup változatok is megjelentek. Az első a V-Mod single-coil pickup (tervezte: Tim Shaw, a „hangvarázsló”) amit úgy hangoltak, hogy tudja azt a nagy jelet leadó, meleg és tiszta vintage hangzást, ami legendássá tette a Fendert. A második pickup opció az újratervezett ShawBucker™ humbucker hangszedők, melyeket speciálisan, elhelyezésüknek megfelelően hangoltak. Ha már tökéletesen eleged van abból, hogy csökkenek a magas hangok, amikor a gitár hangerő potméterét lejjebb tekered, biztos, hogy értékelni fogod az új Treble Bleed áramkörrel ellátott hangerő potit, melynél semmilyen hangerő állásnál nincs magas hang vesztesség.

 

 

Fender American Professional Stratocaster

A fent leírt új jellemzőkön túl az American Professional Stratocaster két ponton szinkronizált tremolós húrlábat kapott, hajlított acél húrlábbabákkal, és un. pop-in, vagyis bepattintós tremolókarral. Az American Pro Stratocasterek három különböző pickup konfigurációval kaphatók: SSS, standard V-Mod single-coil – ebből balkezes is van – HH ShawBucker™ és HSS ShawBucker™.

 

AmPro-Strat-HH-AORW_700.jpg

 HH ShawBucker™

Mindegyik American Pro Strato teste égerfából készült (kivéve a Sienna Sunburst színűt, ami kőrisfából) a nyak anyaga juharfa, a fogólap juharfa, vagy rózsafa. A jobbkezes Stratocastereket 3-színű Sunburst, fekete, Sienna Sunburst, Sonic Gray, Antique Olive és Olympic White színekben gyártják, míg a balkezes verziók 3-színű Sunburst, Olympic White és fekete színekben kaphatók. Mindegyik gitár fényes poliuretán fényezést kapott.

 

 

Fender American Professional Telecaster és Telecaster Deluxe

A sorozat már említett közös jellemzőin kívül az American Pro Telecasternél újdonság az új tervezésű húrláb. A három kompenzált, henger alakú réz húrlábbabával rendelkező, testen átmenő húrozáshoz készült klasszikus húrlábra a modern “Ashtray” stílusú húrláb borítót is feltehetjük, ha egy kicsit másféle dizájnra vágyunk. A jobbkezes modellek kilenc különböző fényes poliuretán lakkozással kaphatók, míg a balkezes gitárok 3 színű Sunburst, fekete és Butterscotch Blonde színben készülnek.

 

Fender American Pro Telecaster Deluxe Shawbucker_700.jpg

 Telecaster Deluxe ShawBucker™

 

A Fender egy második Telecaster modellt is kínál American Professional sorozatában. Az eredetileg 1973-ban bemutatott Telecaster Deluxe mára már Telecaster Deluxe ShawBucker™ néven ismert. A 3-színű Sunburst, Sonic Grey, fekete és natúr színekben kapható gitár két új tervezésű ShawBucker™ humbucking hangszedővel dicsekedhet, melyek a mai modern gitárosok igényeit maximálisan kielégítik. A Telecaster Deluxe ShawBuckert hat nyerges, testen átmenő húrozáshoz tervezett Strat Hardtail húrlábbal látták el. Mindkét pickuphoz saját hangszín- és hangerőszabályzó tartozik, a pickup-váltó kapcsolót a nagyméretű koptatólap felső sarkában helyezték el.

 

Fender American Professional Jazzmaster és Jaguar

A Fender reagált eltolt testformájú un. offset modelljeinek növekvő népszerűségére, így a Jazzmaster és Jaguar gitárok is bekerültek az American Professional sorozatba. Az 1958-ban kiadott Jazzmaster, majd 1962-ben megjelent Jaguar nagyon gyorsan kedvenc hangszereivé váltak az akkor éppen megszülető „surf rock”-nak, valamint a ’60-as évek instrumentális rockzenéjének, elsősorban egyedi megjelenésük és karakteres hangzásuk miatt. Habár a ’70-es években kissé háttérbe szorultak, a korai ’80-as években a new wave, az indie-rocker és az alternatív rockzenekarok ismét felfedezték maguknak.

 

Fender American Pro Jazzmaster_700.jpg

 Professional Jazzmaster

Ezeken a gitárokon is megtaláljuk a „Deep C” nyakprofilt, a keskeny-magas érintőket és a többi, olyan újdonságot, amelyek az összes American Pro gitárt jellemzik. Mindkét gitár új hangszedőkkel büszkélkedhet, ezek a V-Mod Jaguar és a V-Mod Jazzmaster pickupok, melyeket kifejezetten ezekre a hangszerekre tervezett a „pickup guru”, Michael Frank. A túltekercselésnek köszönhetően a hangjuk egyszerre tudja a tiszta, vintage karaktert és a modern, ütős hangzást. Az új Treble-Bleed hangszín-áramkörrel kombinálva mindkét szépség hangja könnyedén átszól a zenekaron.

 

Fender American Pro Jaguar_700.jpg

 Professional Jaguar

Akkor melyik modellt érdemes választani? Először is van némi különbség a hangszedők között. A Jaguar egy kicsit fényesebben szól a melegebb hangú Jazzmasterhez képest. Másrészt a két gitár pickup kapcsolási lehetőségei is különböznek.

A Jazzmaster háromállású pickup-váltója a megszokott módon működik:

  1. állás – húrláb pickup
  2. állás – mindkét pickup
  3. állás – nyaki pickup

A Jaguarra négyállású pickup-váltót szereltek:

  1. állás – húrláb pickup
  2. állás – húrláb és nyaki pickup, párhuzamosan
  3. állás – nyaki pickup
  4. állás – nyaki és húrláb pickup sorban

További lényeges különbséget a menzúra hosszában találunk. A Jazzmaster 25,5"-os (648 mm) menzúrával rendelkezik, míg a Jaguar menzúrája rövidebb: 24" (610 mm). Ennek nyilvánvalóan hatása van játékérzetre, húrfeszességre, de a hangzásra is: a Jaguar hangjában egy kicsit kevesebb a mély, mint a Jazzmasterében.

Az új modellekkel, a pickup- és szín variációkkal az American Professional egyike a legszélesebb kínálatot nyújtó Fender gitár sorozatnak napjainkban, és cég szándékai szerint korábbi Fender American Standard helyébe lép.

Az American Professional basszusokról egy következő írásunkban lesz szó.